Кипър - малката страна с големи проблеми

16114
Кипър - малката страна с големи проблеми

От "икономически тигър" до истинско кризисно огнище. Кипър извървя този път сравнително бързо. Как се стигна дотам и какво означава случаят Кипър за ЕС?

Времето на данъчния рай отмина. Забравена е и славата на хубавите плажове. След стремително икономическо пропадане, Кипър междувременно се намира в дълбока криза. От месеци страната търси изход, а съдбата ѝ се решава и от лидерите на страните от еврозоната. Това е трудна ситуация, която поражда въпроси, засягащи не само малката страна, но и целия ЕС и способността му да се справя с кризи.

Когато няма стратегия

Според проф. д-р Хайнц-Юрген Акст, вицепрезидент на Дружеството за Югоизточна Европа, поведението на европейците прилича на стъпките на човек, който се опитва да се ориентира в непрогледна мъгла. То издава и липса на всякаква дългосрочна стратегия. Политиците се опитват да решават проблемите ситуационно, т.е. "на парче", без да се ангажират с трайни прогнози за бъдещето. "Никой, например, не може да каже, дали и една Словения няма да бъде поразена тежко от кризата. Не е ясно и това, какви са реакциите на политиците", казва проф. Акст.

Островната република Кипър членува в ЕС от 2004 година, а през 2008 тя бе приета и в еврозоната. Със своя БВП от 17,5 млрд. евро тя е една от най-малките икономики на общността. Непосредствено преди да бъде приета в еврозоната страната успя да намали нивото на своя дълг, така че да изпълни критериите за членство. За съжаление това не беше трайно постижение, защото още през 2008 както бюджетният ѝ дефицит, така и целият държавен дълг отново нараснаха. Според проф. Акст, страната е приложила трикове, за да бъде приета в еврозоната.

Всъщност още през миналата година се чуваха предупреждения, че Кипър е изправен пред тежка икономическа криза. Тогава някои експерти смятаха, че най-големият проблем е свързан с банковия сектор, поради това, че е тясно обвързан с гръцката икономика. Дали това е точно така, е спорно. Според главния редактор на в. "Катимерини" Михалис Персианис, кипърските проблеми се дължат и на собствени грешки - например на прекалено лековерното и лесно раздаване на огромен брой кредити без достатъчно покритие. Други експерти пък смятат, че първопричината на всичко, което се случва днес в Европа, е дълговата криза в САЩ.

Кризата като шанс

Кипър го очакват трудни времена. Това е вън от всякакво съмнение. И въпреки това в сегашната криза се крият и шансове. Според журналиста Янис Пападимитриу през идните 3-4 години Кипър има възможност да проведе някои дълго отлагани реформи - например в обществения сектор. Ако те действително бъдат подхванати, страната има шанс да се вдигне на крака, при това по-бързо от закъсалата си съседка Гърция, чиято икономика е по-голяма и по-тромава.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа