Контраофанзивата в Харков става все по-мащабна, ракети полетяха към руския регион Белгород (ВИДЕО)

23803
Контраофанзивата в Харков става все по-мащабна, ракети полетяха към руския регион Белгород (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските сили продължават контраофанзивните операции в източната част на страната, като оказват все по-голям натиск върху руските позиции и логистични линии в източна Харковска област, северната част на Луганска и източната част на Донецка област.

Руски източници съобщават, че украинските сили продължават сухопътните операции югозападно от Изюм, близо до Лиман и на източния бряг на река Оскил, което според съобщенията принуждава руските сили да се изтеглят от някои райони в Източна Украйна и да укрепят други свои позиции. Руските сили там вероятно ще се борят да удържат отбранителните си линии, ако украинците продължат да настъпват все повече на изток, е оценката в ежедневния доклад на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната.

ОЩЕ: Откриха масов гроб в отвоювания Изюм

Руски източник твърди, че украинските сили са изтласкали врага от Сосново на северния бряг на река Сиверски Донец и укрепват позициите си в селището. Добавя се, че руските сили може би са се изтеглили от Студенок, непосредствено на запад от Сосново, за да избегнат обкръжение. Официални руски и украински източници съобщават, че силите на Кремъл са укрепили позициите си в Лиман.

Зеленски: Защитата на Украйна от руски ракети е ключът към глобалната сигурност

Украинският президент Володимир Зеленски нарече защитата на Украйна от руски ракети основен елемент на глобалната сигурност. "Нуждаем ...

Генералният щаб на Украинската армия твърди, че "остатъците" от 202-ри и 204-ти мотострелкови полкове на 2-ри армейски корпус на т.нар. Луганска народна република (ЛНР) са били разформировани в резерв, което вероятно означава, че са подсилили елементите на руския боен армейски резерв, сражаващи се в Лиман.

Съобщава се, че украинските сили напредват през река Оскил в северната част на Харковска област. Руски източник твърди, че украинците изграждат бази и артилерийски позиции на територията на областта, включително и артилерия в Хрянкивка на източния бряг на река Оскил, в близост до магистрала R79. Потвърдена украинска позиция в Хрянкивка би означавала, че руската фронтова линия на изток от река Оскил е слаба и/или че линиите на руските сили в този район са по-далеч на изток от реката, отколкото се смяташе досега. Руски източник твърди, че украински диверсионни и разузнавателни групи от време на време пресичат река Оскил в определени райони, които не се уточняват.

Силите на Киев са продължили операциите по нарушаване на руската логистика в Източна Украйна. Нанесли са удари по тиловите райони в окупираната Луганска област, включително Лисичанск, Светлодарск, Перевалск и Кадиевка, разположени по основните руски ГКПП. Руски и украински източници са водили артилерийски двубой на границата между Харков и Белгородска област в Руската федерация.

Според местни медии над 20 ракети са полетели към град Валуйки в Белгородския регион на Русия. Кадри в социалните мрежи, разпространени от беларуската опозиционна телевизия NEXTA показват, че в града няма ток. Според губернатора на областта Вячеслав Гладков има един загинал цивилен, а други двама души са откарани в болница. Той потвърди за спирането на електричеството и обвини украинските сили за обстрела. От Киев не са коментирали инцидента.

САЩ с нова военна помощ за Украйна, наложи и санкции на още руски представители

САЩ отпускат нова военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили...

През изминалия ден Въоръжените сили на Украйна са разрушили 5 склада за боеприпаси на руснаците, две бази и една щаб-квартира на руснаците в окупираните територии. Кметът на Мелитопол (регион Запорожие) Иван Федоров съобщи, че край летището в окупирания град са се чули експлозии.

Генералният щаб на Украйна твърди, че врагът е обстрелвал над 30 населени места по въздух и чрез ракетни удари. Сред тях са Костантинивка, Купянск, Сиверск, Маринка, Мирне и др. Руснаците са нанесли 15 въздушни удара и 96 изстрела с ракетните си системи. 11 ракети са били насочени към различни обекти на територията на Украйна. Според президента Володимир Зеленски руските сили са изстреляли над 3800 ракети към Украйна от началото на войната.

Съобщава се още за 12 ранени цивилни граждани след руски обстрел в Харковска област, включително две деца - на 12 и на 13 г. В Донецк са били убити петима души, а други 6 са пострадали при руски атаки през последните 24 часа, обяви губернаторът на областта Павло Кириленко.

Що се отнася до Херсонска област на южния фронт, там няма особено голямо движение, а украинските военни представители продължават да пазят оперативно мълчание за прогреса на контраофанзивата. Съобщава се, че украинските сили продължават да подобряват тактическите си позиции. Добавя се, че няма официални данни силите на Киев да са отвоювали Киселивка – на северозапад от Херсон, но се отбелязва, че руските сили минират всички пътища в селището.

Песков отрече да е имало покушение срещу Путин

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков опроверга днес официално публикациите в британски медии за опит за покушение срещу Влади...

Украински и руски източници идентифицираха три области на действие в Херсон на 15 септември – северозападно от града, край украинския мост над река Инхулец и на запад от Високопилия – на границата между областите Херсон и Днепропетровск.

В самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) руснаците вероятно се опитват да спрат бягството на назначените администратори, които напускат масово заради украинската контраофанзива, а това показва бюрократичната нестабилност на ДНР. Държавният комитет за отбрана на ДНР отпусна еднократни обезщетения за ранени в размер на 3 млн. рубли и еднократни обезщетения за смърт в размер на 5 млн. рубли на семействата на офицери, държавни служители и служители на Министерството на извънредните ситуации на ДНР, убити при изпълнение на служебните си задължения. За първи път на държавни служители на ДНР е обещано плащане в случай на тяхно раняване или смърт по време на война. От началото на инвазията руските окупационни сили се борят за окомплектоване на местните администрации в окупираната украинска територия поради липсата на желаещи украински сътрудници и компетентни бюрократи, пише Институтът за изучаване на войната.

На 15 септември руските сили са провели ограничени сухопътни нападения по източната ос и са продължили рутинния обстрел по линията на съприкосновение. Както украински, така и руски официални източници потвърдиха боеве в Спирне (източно от Сиверск) и Майорск (южно от Бахмут). Руски източници твърдят, че руските сили са превзели Майорск, въпреки че това не може да се потвърди. Украинският генерален щаб съобщи, че силите на Киев са отблъснали руските сухопътни нападения срещу Майорск, югоизточно от Бахмут и югозападно от град Донецк.

Руснаците са продължили да нанасят удари по украинските хидротехнически съоръжения в Кривой Рог - родния град на Зеленски, и по друга инфраструктура в Украйна.

ОЩЕ: Ракета Кинжал, изстреляна по Украйна, падна в Русия? Шестима пострадаха (ВИДЕО)

САЩ се опасяват, че енергийна манипулация на Русия ще сломи Европа

Когато президентът Джо Байдън свика близо дузина западни лидери на видеоконференция при закрити врата на 8 септември, за да обсъдят въо...

В ежедневния си доклад Институтът за изучаване на войната добавя още, че след като чеченският лидер Рамзан Кадиров призова регионалните лидери в Руската федерация да инициират „самомобилизация“, властите в Крим са се задействали. Ръководителят на окупирания от руснаците полуостров, назначен от Кремъл – Сергей Аксьонов, обяви формирането на два доброволчески батальона.

Поражението на Москва в Харковска област принуди Кремъл да анонсира кампания по набиране на доброволци в цялата страна. Едно от основните лица в нея е създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, наричан „готвача на Путин“, който вербува затворници. Целта на Русия и на Владимир Путин е да не се обявява обща мобилизация.

Междувременно външното министерство на Русия заплаши САЩ, ако доставят на Украйна така желаните от Киев ракети с по-дълъг обсег - вероятно става въпрос за тези, които ще позволят на ракетната система HIMARS да стреля на 300 км разстояние. Ако Вашингтон го стори, Москва заплаши, че така ще бъде пресечена „червената линия“ и САЩ ще станат „пряка страна в конфликта“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа