Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

8739
Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия
Снимка: iStock

Старт на преговори за членство на Украйна в ЕС има, пакет от 50 млрд. евро за Украйна също има, но подкрепен от 26 държави-членки от 27 т.е. още няма зелена светлина. Липсата на подкрепа на Унгария де факто прави получаването на 50-те млрд. евро засега невъзможно, което личи и от изказването на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел: "Ревизията на многогодишната финансова рамка е подкрепена (включително помощта за Украйна) твърдо от 26 държави-членки. Ще се върнем следващата година".

Само че в Twitter, унгарският премиер Виктор Орбан написа следното: Вето за допълнителните пари за Украйна, вето за многогодишната финансова рамка:

Още: В Сената на САЩ отлагат ваканцията, решават за помощта за Украйна и Израел следващата седмица

Какво всъщност има за Украйна?

В заключенията от срещата на върха пише следното: "Европейският съвет приканва Съвета да активизира работата по реформата на Европейския механизъм за подкрепа на мира и допълнителното увеличаване на неговото финансиране въз основа на предложението на върховния представител". Предложението на върховния представител т.е. своеобразния външен министър на ЕС Жозеп Борел е да се отпуснат 20 млрд. евро за следващите 4 години - по 5 млрд. евро, за да се купува оръжие за Украйна. Предложението на Борел обаче не е към Многогодишната финансова рамка, а само тя не е одобрена.

"Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици", каза нидерландският премиер Марк Рюте пред журналисти при напускане на преговорите. "Смятам, че можем да постигнем съгласие в началото на следващата година, имаме предвид края на януари", добави Рюте.

Орбан настоява, че Украйна не трябва да получава толкова голяма сума от бюджета на ЕС, тъй като не е част от блока. Други лидери са уверили Киев, че ще насочат помощта към Украйна по канали извън бюджета на ЕС, ако Будапеща не свали блокадата, предаде БТА.

Още: Вътрешните битки в ЕС заплашват 50 милиарда евро за Украйна

Излезе информация и, че германският канцлер Олаф Шолц е изиграл ключова роля за това да накара Орбан да напусне залата, за да освободи пътя за старт на преговори с Украйна за влизане в ЕС. Шолц заяви, че решението е "силен знак за подкрепа" за Украйна.

Белгийският министър-председател Александър Де Кро, изразявайки разочарование от Орбан, каза, че е време унгарецът да смекчи тона. "Ако сте част от решението, сте съгласни с решението или след това просто трябва да си държите устата затворена", каза Де Кро.

Във Фейсбук украинският президент Володимир Зеленски обеща, че Украйна ще свърши всичко необходимо, за да влезе в ЕС: "Това е огромна работа - да се интегрира държавата, всички институции, всички норми в Европейския съюз. Но ние ще го направим".

ОЩЕ: "Победа за цяла Европа": ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова

Има 12-ти пакет санкции

Същевременно, след като Австрия блокираше до последно 12-тия пакет санкции срещу Русия, в крайна сметка той беше приет: Потвърдено: Австрия блокира новия пакет руски санкции

Агенция Reuters съобщи новината за приемането на пакета - основният акцент в него е ембарго на вноса на диаманта от Русия в Европа. Има и разширение на списъка със санкционирани в Русия от ЕС - индивидуални и сектори санкции. До последно Австрия е налагала вето, но след като всички други страни-членки са подкрепили пакета, Виена е отстъпила.

В пакета има по-твърди мерки срещу търговията с руски петрол под тавана от 60 долара, но най-важната мярка - да има забрана за продажба на стари танкери на руски компании, не беше приета. Сега такива продажби трябва официално да се обявяват.

Още: Спешно пращаме на Украйна и зенитно-ракетни комплекси, реши комисията по отбрана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа