Спешно пращаме на Украйна и зенитно-ракетни комплекси, реши комисията по отбрана

10160
Спешно пращаме на Украйна и зенитно-ракетни комплекси, реши комисията по отбрана
Снимка: БГНЕС

Комисията по отбрана в Народното събрание прие решение, според което страната ни изпраща пореден транш военна помощ за Украйна. Този път става въпрос за въоръжение, в т.ч. преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети, но вече не само непригодни, а и "наднормативни". 

Решението беше взето 11 гласа "за", 4 "против" и един "въздържал се" проектът на решение беше приет в комисията. Идеята е внесена днес (07 декември) от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски, съпредседателите на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Припомняме, че на 27 септември парламентът прие помощ за Киев с дефектни ракети за зенитните комплекси C-300 и други боеприпаси, които страната ни не може да използва. Преди няколко дни беше прието и споразумение, според което България ще предостави бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия. Президентът Румен Радев наложи вето на това решение, но се очаква то да бъде преодоляно. 

Какво изпращаме сега?

С решението се предлага България да дари на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип".

В него е записано, че министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари. Още: Голямата заблуда за западната военна помощ за Украйна: В числа за снарядите (ВИДЕО)

И сега има списък с неизправната техника в Дирекция "Логистика" на Министерството на отбраната, но трябва да се прецени каква част от нея може да бъде дадена.

Охрана от НАТО

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за "усилване на отбранителните способности на България".

Вносителите предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника. 

Освен това се предвижда Министерството на отбраната да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com