Вътрешните битки в ЕС заплашват 50 милиарда евро за Украйна

8048
Вътрешните битки в ЕС заплашват 50 милиарда евро за Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Споровете в рамките на Европейския съюз относно финансирането за Украйна и нейното бъдеще застрашават важни обещания, дадени на Киев само преди няколко месеца. Междувременно потокът от финансова и военна подкрепа от САЩ внезапно пресъхна поради политическо разделение в Конгреса.

В навечерието на срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе на 14-15 декември, членовете на ЕС не могат да постигнат споразумение за разпределение на общия бюджет, който да включва 50 милиарда евро за Украйна, казаха служители, които са наясно с разговорите.

Усилията на ЕС за постигане на компромис са възпрепятствани от победата на крайнодясна партия на изборите в Нидерландия миналия месец и неотдавнашното решение на германския съд да ограничи държавните заеми. Бюджетното споразумение ще бъде "много, много трудно", прогнозира високопоставен служител. Още: Орбан: Украйна няма място в европейския дневен ред

Междувременно предложеният от администрацията на Байдън пакет от 60 милиарда долара е в застой в Конгреса.

Унгарският премиер Виктор Орбан отново обеща да наложи вето на преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС, заявявайки, че това "противоречи на интересите на редица държави-членки" и че Киев ще може да се присъедини към блока само "след много години".

"Имаме решимостта да кажем това, без значение какъв натиск е поставен върху нас", каза Орбан.

Неуспехът на ЕС да одобри дългосрочно финансиране за закупуване на оръжия (отделно средства за 20 милиарда евро) и да започне преговори за присъединяване би било съкрушителен удар за Киев, тъй като лятната контраофанзива се провали и страховете от отслабване на западната подкрепа само нарастват. Украинският вицепремиер Олга Стефанишина нарече срещата на върха на ЕС въпрос за оцеляване на нейната страна по време на войната.

"Жизненоважно е подкрепата за Украйна да не спира и ние, европейците, да продължим своята роля", каза белгийският премиер Александър де Кро.

Украйна предупреди, че несигурността относно пакетите от помощ от САЩ и Европа ще застраши нейната "макрофинансова стабилност". Обещаните от Брюксел 50 милиарда евро са предназначени да поддържат платежоспособността на Киев до 2027 г.

Берлин и редица съюзници обещаха да не предоставят на Брюксел никакви средства освен необходимите за Киев, докато други, напротив, поискаха допълнителни суми за решаване на вътрешнополитически проблеми, включително миграцията. Още: Новият голям враг на Украйна: Умората на Запада

Орбан също е против финансовия пакет. Представители на ЕС отбелязват, че той преди това се е съгласявал с решения относно Украйна и сега те се опитват да определят какво би струвала подкрепата на Унгария, включително дали ще е достатъчно освобождаването на част от 22 милиарда евро фондове, блокирани от Брюксел поради неспазване на върховенството на закона от Будапеща.

Миналата седмица представители на блока казаха, че Европейската комисия е близо до разблокирането на 10 милиарда евро за Будапеща, тъй като реформите, въведени по-рано тази година, засилиха независимостта на съдебната система, пише Financial Times.

Въпреки това унгарските официални лица настояват, че Украйна и финансирането не са свързани, а официални представители на ЕС и дипломати казват, че този път унгарският лидер изглежда по-неотстъпчив.

„Има гъста мъгла, която ще трябва да се разсее през следващите седмици. Но днес тя е толкова гъста, че дори не мога да предположа какво ще се случи след това“, каза Де Крос. Още: Лоша новина от Пентагона за Украйна: Пакетите с оръжия ще стават все по-малки

Финансирането за Киев се превърна в политически футбол за Брюксел на фона на по-широк спор за приоритетите на бюджета на ЕС относно решението на Комисията да комбинира подкрепата за Украйна с други искания за попълване на хазната за 2021-2027 г.

По този начин 50 милиарда евро за Украйна - 17 милиарда евро безвъзмездни средства и 33 милиарда евро заеми - бяха комбинирани с искане за 15 милиарда евро за справяне с проблемите на миграцията, 10 милиарда евро за инвестиции в „стратегически технологии“ и почти 19 милиарда евро за изплащане на лихви по кредити на ЕС.

Според редица информирани източници на последната среща на върха на лидерите на Европейския съюз през октомври германският канцлер Олаф Шолц нарече изчисленията на комисията „глупости“.

Длъжностни лица казаха, че преговорите за бюджета на ЕС никога не са лесни и компромисът все още е възможен. Очаква се на срещата на върха да бъде предложена преработена версия на пакета.

„Мисля, че безнадеждността на ситуацията е силно преувеличена“, каза осведомен европейски служител, пряко участващ в дискусиите. „Няма да допуснем суверенен фалит на Украйна.“ Още: Зеленски е изправен пред тежка битка. С популистите в Европа

Съпротивата на финансовите министерства на блока, които се страхуват от допълнителни разходи, беше засилена от решението на германския Конституционен съд да отмени механизмите за спешни заеми, разработени по време на пандемията.

Автори: Хенри Фой, Бен Хол, Мартън Дунай

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари