Потвърдено: Австрия блокира новия пакет руски санкции

5302
Потвърдено: Австрия блокира новия пакет руски санкции
Снимка: Pixabay

Австрия иска най-голямата западна банка в Русия – Райфайзен банк, да бъде заличена от черен списък на Украйна в замяна на подписването на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия, казаха двама души, запознати със ситуацията пред Агенция Ройтерс.

Австрия и банката искат тя да бъде извадена от украински списък с т.нар. "международни спонсори на войната", който има за цел да засрами компаниите, които правят бизнес в Русия и с платените си данъци реално подкрепят военната машина на Москва. Последният тласък подчертава дълбоката икономическа връзка на Австрия с Русия, решимостта на банката да запази печелившия си бизнес там, както и избледняващия по-широк стремеж на Запада да изолира Москва.

Още: След Унгария: И Австрия блокира нов пакет санкции срещу Русия

Въпреки че Австрия публично подкрепя Украйна, няколко официални лица казват пред Ройтерс, че не са склонни напълно да прекъснат десетилетните си връзки с Русия, смятайки, че все пак ще е възможно да възстановят отношенията.

По-рано през октомври външният министър на Австрия Александър Шаленберг открито разкритикува този черен списък като го нарече „произволен“. Райфайзен е единствената австрийска компания в списъка.

Още: Руският газ се услажда на Австрия

Австрийските официални лица са изразили загрижеността си относно списъка в Брюксел, включително на срещи на служители на ЕС и дипломати през последните седмици, казаха трима души, запознати с въпроса. Представители на банката също се срещнаха с представители на Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна, която изготвя списъка, за да обсъдят как да извадят групата от него, казаха хора, запознати с въпроса.

Някои компании, като унгарската OTP Bank, бяха извадени от списъка, след като правителството в Будапеща настоя за отстраняването й – ход, който раздразни австрийските служители и банката. „Намираме за несправедливо, че сме в списъка“, каза говорител на банката. Австрийското канцлерство съобщи, че правни документи относно санкциите на ЕС са били представени във вторник, като отказа да коментира повече.

Връзките между Виена и Москва

Присъствието на Райфайзен подчертава дълбочината на отношенията между Австрия и Русия, които поддържат тесни връзки чрез руски газопроводи и финанси, като Виена е център за пари от Русия и нейните бивши съветски съседи. Лобирането на Австрия, повтарящо подобни действия на Унгария, рискува да подкопае съюза на Европа с Украйна.

Западните съюзници на Киев изляха милиарди долари финансова и военна помощ в Украйна и подкрепиха широкообхватни санкции срещу Русия, но повече от 21 месеца след началото на войната на Киев вече му е по-трудно да поддържа тази твърда подкрепа. Украйна се надява да осигури два големи пакета помощ от Съединените щати и Европейския съюз за следващата година, но и двата пакета срещнаха политическа съпротива и затънаха в дебат.

Още: Европейската централна банка притиска "Райфайзен" да се махне от Русия

Въпреки че черният списък няма юридическа сила, той има символично значение, като засилва обществения натиск върху Райфайзен да напусне Русия – нещо, което банката е готова да направи, но което все още не се е случило.

Руските власти са дали ясно да се разбере на Райфайзен Банк, която има около 2600 корпоративни клиенти, 4 милиона местни притежатели на сметки и 10 000 служители, че желаят да остане, защото позволява международни плащания, казва източник пред Reuters.

Още: В Австрия се загрижиха заради своя банка и Русия, САЩ питат какво става

Ключови австрийски служители се борят с ъгъла на RBI и удвояват усилията си, за да отблъснат натиска върху банката, която е част от индустриална комбинация, която е в основата на икономиката на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com