НАТО се задъхва с оръжейните доставки за нуждите на Украйна

10371
НАТО се задъхва с оръжейните доставки за нуждите на Украйна
Снимка: Getty Images

Две трети от страните от НАТО де факто са изчерпали потенциала си по въпроса за доставките на оръжие за Украйна, съобщи The New York Times, позовавайки се на представители на Северноатлантическия алианс.

Според представените данни, запасите на 20 от 30 страни от НАТО са "почти на нула", но останалите 10 членки на Алианса са запазили способността да продължат доставките на оръжие. Сред тези, които още могат да доставят, са Франция, Германия, Италия и Холандия, пише БГНЕС. Но даже там има вече проблеми - французите създадоха фонд за 200 000 000 евро за Украйна, за да може да купува френски оръжия, а страната даде 18 гаубици Caesar, което е 20% от артилерийския ѝ арсенал с това оръжие и гледа да не дава повече.

Основно става въпрос за доставка на боеприпаси. Даден е и шокиращ пример - в Афганистан коалиционните сили е трябвало да стрелят с артилерия по максимум 300 пъти на ден в най-тежките дни на военните действия. В Украйна обаче, става въпрос за хиляди изстреляни снаряди в рамките на ден и то в дълъг период от време. "Ден в Украйна се равнява на над месец в Афганистан", твърди Камил Гранд, експерт в Европейския съвет за външна политика.

През лятото, в Донбас украинската артилерия е стреляла по 6000 - 7000 пъти на ден. И това, в сравнение с руската, е поне в пъти по-малко - руснаците са изстрелвали по 40 000 - 50 000 снаряда на ден. Преди потокът от западните оръжия да стигне до Украйна, в края на май и началото на юни руската артилерия изстрелваше по 15-20 снаряда срещу 1 на украинците. А САЩ произвеждат по 15 000 снаряда на ден.

ОЩЕ: Западната артилерия обръща войната в Украйна заради обсега си

Както отбелязва вестникът, Полша и балтийските страни са в особено трудна ситуация със запасите от оръжия. Като цяло страните от НАТО са прехвърлили на Украйна оръжия на стойност 40 милиарда долара, което е сравнимо с годишния военен бюджет на Франция. Но вече има сериозни затруднения да се намират по-стари съветски оръжия и муниции за тях - ракетни системи С-300, танкове Т-72. Има обсъждания в Чехия, Словакия и България да заработят стари предприятия за производство на артилерийски муниции за оръжия от съветско време. Отделно се търсят алтернативни решения и за производство на по-нови, западни боеприпаси - например за противотанковите системи "Джавелин". А голяма трудност си остават различията в стандартите на калибъра - дори да е 155-милиметров, има разлики коя страна-членка на НАТО го е произвела и съответно за какво оръжие става. Точно производството на снаряди изглежда най-голямата грижа - според западни оценки, за да задоволи напълно търсенето в Украйна, трябват 4-5 години на засилване на производствените мощности в САЩ.

От западни експерти има доста похвали за изобретателността на украинската армия, като даже тя си е извоювала прякора "Макгайвър" - на името на популярния сериал. Например, за да изгонят руснаците от Змийския остров, украинците натоварили гаубици Caesar на баржи и намерили начин да стрелят от вода (невероятно трудна задача), защото дистанцията за обстрел от земя е 50 километра, а френските гаубици имат обсег от 40 километра: С уникално оръжие Украйна би войниците на Путин на острова, където им каза "иди на ..." (ВИДЕО)

Според източник от НАТО, дори преди войната в Украйна резервите от оръжия и боеприпаси на повечето членове на Алианса са били наполовина по-малко, отколкото е трябвало съгласно поетите ангажименти за членство. И сега има малък напредък в производството. ЕС одобри 3,1 млрд. евро обезщетение за държавите, които помагат военно на Украйна, но тези пари вече на 90% са усвоени.

Украйна иска четири вида оръжия, които Западът още не е склонен да даде - дългобойни ракети ATACMS (300 километра обсег), които могат да се изстрелват с HIMARS; западни изтребители; западни танкове и по-усъвършенствано ПВО.

Русия също има проблеми заради изчерпване на запасите си и се мъчи да увеличи производството, като търси и алтернативи зад граница - показателен е случаят с КНДР: Нови разсекретени данни от САЩ: Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси и прикрива доставките

ОЩЕ: Една трета от западните артилерийски оръдия за Украйна са повредени на бойното поле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа