Нови разсекретени данни от САЩ: Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси и прикрива доставките

14536
Нови разсекретени данни от САЩ: Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси и прикрива доставките
Снимка: Facebook/Посольство России в КНДР

САЩ обвиняват Северна Корея, че тайно снабдява Русия с артилерийски снаряди за войната в Украйна. Освен това Пхенян крие къде са транспортирани, според наскоро разсекретени разузнавателни данни, цитирани от CNN.

Американски служители смятат, че тайните севернокорейски доставки - заедно с дроновете и други оръжия, които Русия е придобила от Иран - са още едно доказателство, че дори конвенционалните артилерийски арсенали на Москва са намалели по време на 8-месечните бойни действия. Северна Корея се опитва да прикрие доставките, като създава впечатлението, че боеприпасите се изпращат в страни от Близкия изток или Северна Африка, твърди разузнаването на Щатите.

Ким Чен Ун категоричен, че Северна Корея никога няма да се откаже от ядреното оръжие

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му никога няма да се откаже от ядрените оръжия и ракетите, от които се нуждае, за...

Последните сведения идват около два месеца след като разузнавателната общност на САЩ заяви, че смята, че Москва е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, за да ги използва на бойното поле.

"През септември КНДР публично отрече, че възнамерява да предостави боеприпаси на Русия", заяви координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации Джон Кърби в изявление за CNN. "Нашата информация обаче показва, че КНДР тайно снабдява войната на Русия в Украйна със значителен брой артилерийски снаряди, като същевременно крие истинската дестинация на оръжейните доставки, опитвайки се да придаде вид, че те се изпращат на държави в Близкия изток или Северна Африка".

Длъжностните лица не предоставят доказателства в подкрепа на новите твърдения. Разсекретената разузнавателна информация също така не дава подробности за това колко оръжия са част от доставките или как ще бъдат платени.

"Ще продължим да следим дали тези пратки са получени", заяви Кърби, като отбеляза, че Русия продължава да търси участници като Северна Корея и Иран, за да поддържа агресивната си война в Украйна "на фона на недостига на доставки и ефикасността на международните санкции".

Американски официални лица обаче публично изтъкват предполагаемата сделка като доказателство, че Русия не разполага с оръжия, за да продължи войната. Още преди две седмици директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс заяви, че "контролът върху износа принуждава Русия да се обръща към страни като Иран и Северна Корея за доставки, включително безпилотни летателни апарати, артилерийски снаряди и ракети".

Путин и Ким Чен Ун заговориха за "дружелюбно приятелство" и ново разширяване на връзките

Русия обеща да "разшири своите всеобхватни и конструктивни двустранни отношения" със Северна Корея, пише в свое писмо руският президент...

В сряда Кърби заяви, че подкрепата от страна на Техеран и Пхенян "няма да промени хода на войната", като САЩ остават ангажирани да предоставят на Украйна постоянна помощ в областта на сигурността. Но сега доставките могат да помогнат на Русия да подсили важна част от военните си усилия. "Това би могло да бъде значителен напредък, тъй като едно от предизвикателствата пред Русия е поддържането на артилерийски огън", заявява Майкъл Кофман - директор на Програмата за изследване на Русия в Центъра за военноморски анализи, който подчертава, че не е запознат с основните разузнавателни данни. "В този момент руската армия вероятно е изхабила милиони снаряди".

Русия "компенсира недостига на жива сила с много по-висока производителност на огъня", казва Кофман - стратегия, която според него "вероятно е струвала много скъпо" и е накарала Русия, подобно на Украйна, да търси по света страни с артилерийски доставки от съветски калибър, които са съвместими с нейните системи.

В седмиците преди получаването на новата информация някои военни и служители на разузнаването са започнали да вярват, че Северна Корея се отказва от споразумението си да предостави оръжия на Русия, обясняват няколко служители пред CNN. Някои официални лица започнали дори да го изтъкват като победа за стратегията на администрацията на Джо Байдън за селективно разсекретяване и оповестяване на някои класифицирани разузнавателни данни. Те смятали, че когато САЩ са оповестили сделката, това е хвърлило нежелана светлина върху транзакция, която Пхенян не е искал да бъде разкрита.

Сега обаче американски служители твърдят, че въпреки отричането от страна на Северна Корея, те смятат, че режимът е продължил с подкрепата си за Москва.

Представители на САЩ твърдят, че ще работят за разкриване и противодействие на доставките за Русия от Иран и Северна Корея и ще се насочат към мрежите, които дават възможност за тези доставки, но не посочват изрично как планират да го направят.

Ким Чен Ун обяви, че КНДР е готова за война срещу САЩ

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че страната му е готова за всякакъв военен сблъсък със САЩ и може да мобилизира своите ядрен...

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви във вторник, че американските военни "са участвали в пресичането" на оръжейни доставки в миналото, но не каза дали се обмислят пресичания на доставки на оръжие в Русия.

ОЩЕ: Сделката между Путин и Ким Чен Ун за Украйна - как КНДР ще помага на Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com