Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ признаха, че водят разговори с Киев за мощните ракетни системи ATACMS (ВИДЕО)

26 септември 2022, 12:12 часа • 10866 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна, че Вашингтон е в „текущи разговори“ с Киев за доставка на оръжията, от които украинците се нуждаят – включително тактическите ракетни системи ATACMS.

„Когато разговаряме с украинците, каквото те сложат на масата, е нещо, което ние ще обмислим“, заяви Блинкен в интервю със Скот Пели в предаването „60 минути“ по CBS. „Ще им дадем нашата най-добра оценка относно това, което може да е ефективно за тях“.

Украинското правителство от доста време насам настоява САЩ да достави на Киев ракетите „земя-земя“ с по-голям обсег ATACMS. С тях ракетните системи за залпов огън HIMARS, които Украйна вече получи от Щатите, могат да стрелят в обхват до 300 километра. Това е доста повече от предполагаемата максимална мощност на HIMARS на фронта в Украйна в сегашния вариант, публично обявен от Вашингтон.

ОЩЕ: Дава ли тайно САЩ по-мощни оръжия на Украйна?

Още през август обаче се появиха спекулации, че украинците вече са получили ATACMS, след като бяха ударени руски военни обекти в Крим, включително база Саки. Тогава бившият съветник на украинското МВР Виктор Андрусив намекна в канала си в „Телеграм“, че Украйна вече има ракети с обсег 200-300 километра.

По-рано този месец руското външно министерство заплаши, че ако САЩ решат да снабдят Украйна с ракети с по-дълъг обсег, ще преминат "червената линия" и ще станат "страна в конфликта".

През юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви на Аспенския форум за сигурност, че изпращането на тези ракети ще провокира допълнително Русия и "потенциално ще предизвика Трета световна война".

ОЩЕ: Зеленски: Путин не блъфира. Украйна получи от САЩ модерна система за ПВО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес