Недоволството от руското командване се засилва, в Херсон предлагат да идеш на почивка, ако искаш

7798
Недоволството от руското командване се засилва, в Херсон предлагат да идеш на почивка, ако искаш
Снимка: Facebook/Генерален щаб на Украйна

Новината за убити петима мобилизирани от Челябинск с последната засега вълна на мобилизация в Русия войници предизвика сериозна реакция сред руските военни блогъри, която за пореден път потвърди хаоса, в който се намира руската армия. Това е основният извод в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Критиките за случилото се избухнаха, като се появиха твърдения в руския телеграм канал "Котенок Z", че командирът на 58-ми армейски корпус на руската армия Михаил Зузко е пратил без никаква подготовка мобилизирани от Москва и Московска област в 15-ти полк на 27-ма моторизирана бригада директно на тежката фронтова линия в Луганска област, при Сватово. Именно линията Сватово – Кремена сега е следващата голяма цел на украинската армия. Според информация отново от руски източник, роднини на служещите в 15-ти полк намерили половината от войниците лежащи ранени в болница в Белгородска област, след като при изпращането им на фронта при Сватово те били хванати от украински артилерийски огън. Руският телеграм канал "Сива зона" изрази опасение, че заради такива случаи и общата недобра организация до февруари 2023 година може да има 10 000 убити и 40 000 ранени само от мобилизираните с частичната мобилизация.

Има и критики, че масово новите мобилизирани се пращат в различни части, често на места, където те нямат експертиза да бъдат и роднините им нямат информация дори къде са пратени. Всичко това накара друг проруски телеграм канал (Два майора) да коментира, че липсата на организация и яснота къде се пращат новомобилизираните ще доведе до протести сред жените и майките на войниците и формиране на граждански организации, които "ще подриват Русия отвътре".

Показателно е и, че назначеният от руснаците областен управител на Херсон Владимир Салдо де факто поиска евакуация на цивилните от град Херсон в Крим заради "опасност от ракетни удари". В канала си в Телеграм Салдо говори първо за решение да се помогне на желаещите от Херсон да отидат "в други области на Руската федерация" за отдих и за да учат, но след това добави и, че проруската администрация предлага на всеки желаещ "да се обезопаси от ракетни удари" също да отиде в друг район на Руската федерация – например Крим, Ростовска област, Краснодарска област, Ставрополска област. Заместникът на Салдо - Кирил Стремоусов, побърза да подчертае, че думите на Салдо не са призив за евакуация и жителите на града и областта "да не се поддават на паника". А говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк заяви, че руските части в Херсон готвят понтонни мостове над Днепър, за да могат да бягат в случай на нужда.

Военните действия в Украйна

За изминалите 24 часа руснаците са нанесли 2 ракетни и 16 въздушни удара, извършили са над 70 обстрела от реактивни системи за залпов огън. Това е равносметката на Генералния щаб на украинската армия за развитието на нещата, която показва тенденция на намаляване на огъня от страна на руските сили. Но украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна има ПВО защита, която отговаря на едва 10% от нуждите ѝ предвид способностите на Руската федерация да нанася ракетни и въздушни удари и поиска повече помощ от западните съюзници.

ОЩЕ: Руският ракетен обстрел над Украйна намаля сериозно

В североизточната част, украинската армия продължава с подготовката за атака срещу Сватово и Кремена. Геолокализирани кадри показаха как украински войници пленяват руски войници вече на границата на Сватовска област т.е. лека-полека украинците заемат все по-добри позиции за атака. По руски данни, украинската армия продължава с опитите да пресече река Жребец и така да си създаде плацдарм за атака на Кремена, а руски части се опитват да контраатакуват при Терни, на 15 километра северозападно от града, но украинците твърдят, че са отблъснали това настъпление. Геолокализирани снимки показват и, че руските сили изграждат защитни съоръжения около Золото, на югоизток от Кремена. Ако украинците пробият линията Сватово – Кремена, руската логистика за целия фронт в Украйна ще бъде сериозно затруднена.

В Херсонска област е имало неуспешен опит на руснаците да атакуват Сухий Ставок. Засега фронтът в областта се задържа стабилен, без големи промени, но украинците отново са извършили артилерийски обстрели по руски баржи и понтонни мостове на река Днепър и по река Ингулец. Украинското командване "Юг" съобщи за унищожени три руски командни поста, един в района на Берислав, който е следващата голяма цел на украинската контраофанзива, както и пет руски оръжейни склада. Генералният щаб на украинската армия твърди, че при удар по Токаривка, на около 30 километра източно от Херсон, са убити 150 руски военни, имало е и взривове в Нова Каховка. А в Запорожка област няма никакви потвърдени руски пехотни атаки за 13 октомври – такъв тип бойни действия там основно се водят при Хуляполе. Иначе ракетният и артилерийски обстрел от страна на руснаците по Николаев, Днепропетровска и Одеска област продължава.

В Донецка област Генералният щаб на украинската армия съобщава за отбити руски атаки при Бахмут и Иванград, но по-интересното е, че създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви как само неговите войници и никой друг успели да завземат Иванград (предградие на Бахмут). Моментално последва реакция от т.нар. министерство на териториалната защита на ДНР, че техни части и части на т.нар. Луганска народна република (ЛНР) са се обединили при атаката на Иванград и са го превзели, както и че са превзели Опитне, което се намира до Иванград. Пригожин обаче отрече информацията за Опитне. Всичко това показва голямото разединение на командно ниво в руските сили и допълнително обезценява достоверността на каквато и да е информация, идваща от тези източници.

Британското разузнаване коментира, че единственото място по целия фронт, където руснаците още атакуват и имат напредък, макар и много бавен, е точно района на Бахмут. Британците дават оценка, че "вероятно" ЧВК Вагнер е успяла да установи позиции в Иванград и Опитне и че руските сили се стремят към центъра на Бахмут, с идеята когато превземат града, да могат да атакуват Славянск и Краматорск - двата най-гъсто населени града в Донецка област, които са под украински контрол. Оперативната цел да се превземе Бахмут обаче ще се окаже провал предвид напредъка на украинците към Луганска област, защото украинските сили ще имат възможност да атакуват по фланговете руските части в Бахмут, дори руснаците да го превземат, смятат британците.

Според информация в Kyiv Independent, губернаторът на руската област Белгород Вячеслав Гладков е съобщил за взрив на оръжеен склад, за убити трима служители на Руската национална гвардия и 10 ранени, като е обвинил Украйна за случилото се. Гладков добави и, че в община Новоосколска е спрян жп трафикът заради свалена от руското ПВО ракета. Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментира иронично (макар да не му личеше) в интервю за "Фейгин LIVE", че е много притеснен от ескалацията на отношенията между Белгородска, Курска и Воронежка област и "техните народи" и, че Украйна може да бъде медиатор за сваляне на напрежението. Белгородска област е образувана през 1954 година от части на Курска и Воронежка област.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа реши: Русия е терористична държава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа