Нова порция жестоки руски загуби при Авдеевка, боевете при Днепър не спират (ВИДЕО)

12357
Нова порция жестоки руски загуби при Авдеевка, боевете при Днепър не спират (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Пореден руски опит за решителен пробив при Авдеевка изглежда се превърна в начинание с много жертви за руснаците – човешки и в техника. Руската офанзива в района обаче продължава да е на високо темпо – в сутрешната сводка на украинския генщаб има съобщение за над 15 спрени руски пехотни атаки, както и общо над 80 бойни сблъсъка по целия фронт в Украйна, което означава малко по-малка интензивност на дневна база.

Геолокализирани видеокадри (геолокализацията – ТУК) показват, че руската армия отново е опитала да превземе и да се укрепи в пепелището на коксовия завод на север от Авдеевка, южно от Красногоровка и в посока Бердичи (5 километра северозападно от Авдеевка). Резултатът – видеото по-долу е красноречиво. Въпреки това обаче руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов пише в канала си в Телеграм, че според негови източници при Авдеевка руските сили не давали на украинците да си поемат дъх, макар да се движели много бавно напред – освен това през вчерашния ден украинската артилерия стреляла със значително намалена честота, а руската покривала много активно широк периметър и подготвяла терена за настъпление. В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) подчертава, че явно за руското военно командване това направление е важно и опитите за решителен пробив ще продължат, независимо от високите загуби (за последното денонощие украинският генщаб отчита 980 убити руски войници по целия фронт в Украйна). Американските анализатори считат и, че има лек руски напредък при коксовия завод до Авдеевка:

Руски съвет за Авдеевка: Не разбивайте стена с глава, помислете (ВИДЕО)

Украински десант на Днепър

Известният руски блогър Владимир Романов настоява (КАРТА), че при Песчановка (12 километра югоизточно от Херсон) боевете не спират, но като цяло другите руски военни блогъри му противоречат и не считат случващото се в района за видим украински мащабен десант, а за "локална операция" (твърдение на Семьон Пегов /WarGonzo/) – има събрани препратки към руски военни телеграм канали в библиографията на дневния анализ на ISW. Повечето руски военни блогъри говорят, че руската армия използва артилерия и авиация, за да спре украинската операция по източния бряг на Днепър. Руската служба на BBC излезе със специален репортаж на база информация от украински военни, че украинската армия се опитва да превземе и укрепи Кринки (30 километра североизточно от Херсон и 2 километра източно от река Днепър). Явно е, че руснаците не са подсигурили района по линията Песчановка – Кринки.

ОЩЕ: Руснаците не спират да се плашат от украински пробив през Днепър (ВИДЕО)

Изрично говорителят на украинското командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк коментира, че руснаците за пръв път са почнали да използват едновременно крилати ракети и бомби с лазерно насочване – 30 бомби едновременно по цели на фронтовата линия в Херсонска област през вчерашния ден. Хуменюк каза и, че Русия използвала неизвестни на Украйна ракети "въздух-земя" за обстрели в Николаевска и Херсонска области, като три от тях се взривили във въздуха. Има спекулации, че може да са севернокорейски ракети, но нищо потвърдено.

Що се отнася до западната част на Запорожка област, вчера сутринта Семьон Пегов предупреди, че украинците напредват и са на 6 километра западно от Новофедоровка. Пегов обаче вижда като по-голям проблем предполагаем опит на украинската армия да мине в тил на руски позиции на висок терен северозападно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол).

Другите участъци на фронта в Украйна

Харковска и Луганска област - при Купянск има потвърден руски напредък югозападно от Лиман Переши (11 километра североизточно от Купянск), в посока към Калиново (8 километра североизточно от Купянск), както и северно от Ивановка (21 километра югоизточно от Купянск). Става въпрос обаче за успешни украински обстрели срещу тежка руска военна техника (танкове и бронетранспортьори), като за Ивановка геолокализираните видеокадри са от 17 октомври – тези при Лиман Переши са от 20 октомври:

Същевременно украинският генщаб съобщава за отблъснати над 15 руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск), Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) и Надя (15 километра югозападно от Сватово). Руското военно министерство съобщава за 5 отбити украински пехотни контраатаки при Синковка и Серховка (13 километра западно от Сватово). Украинците казват и, че са спрели 10 руски пехотни атаки при Билохоровка (12 километра южно от Кремена), в горския резерват "Серебрянка" (11 километра южно от Кремена) и Спирно (24 километра южно от Кремена), а има непотвърдени украински данни за 2 километра напредък при Орлянка (22 километра източно от Купянск).

Вчера, Русия обстреля и удари транспортния терминал "Нова поща" в Харковска област. В сутрешната сводка на украинския генщаб се съобщава за поне 6 убити и 16 ранени, но имаше данни за 13 жертви. Всички убити и ранени са служители на предприятието - то обяви ден на траур.

При Бахмут потвърдени с геолокализирани видеокадри промени на позиции няма – но украинският генщаб потвърждава информацията за руски пехотни атаки срещу Васюковка (11 километра северно от Бахмут) и Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут), като уточнява, че те са спрени.

Вчера редица руски и украински източници отразиха информация за обстрел по Ростов на Дон. Руската информация е за свалена успешно ракета от модифицирана система С-200:

Британски експерт: Две са събитията, заради които може да избухне Трета световна война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин: Няма да позволим никой да ни заплашва (ВИДЕА)

Словакия иска да създаде платформа за мирни преговори с Путин

Запада отзовава дипломатите си от Русия: Какво предстои

Задържаният американски войник в Русия е бил примамен от приятелката си да отиде там (СНИМКИ+ВИДЕА)

Риск за пациентите: Недостигът на лекарства в Англия

Руски обстрел: Пожар в културен център в Николаев, загинали в Никопол (ВИДЕО)

Русский мир: Няма вода, мият тоалетните с шампанско (ВИДЕО)

Добри новини за Украйна: Първите боеприпаси от чешката инициатива пристигат скоро

Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

10 хил. души ще участват на парада в Москва. Песков: Това е най-важният ни празник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com