Руски съвет за Авдеевка: Не разбивайте стена с глава, помислете (ВИДЕО)

28496
Руски съвет за Авдеевка: Не разбивайте стена с глава, помислете (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Украински генщаб

Битката за Авдеевка продължава с пълна сила, продължават и руските опити да бъде директно атакуван Купянск – руската офанзива не отслабва, като през последното денонощие украинският генщаб съобщава за над 100 бойни сблъсъка по целия фронт в Украйна.

Огромни загуби за руснаците на цената на минимален напредък

При Авдеевка изглежда има известен руски напредък западно от Красногоровка (на 5 километра северно от Авдеевка) – има геолокализирани, показващи горяща руска тежка военна техника. Различни руски военни блогъри съобщават за руски напредък по различни точки на фронта при Авдеевка, но става въпрос за отделни позиции и никъде няма голям пробив – всичко е обобщено в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Конкретно, създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук телеграм канал "Рибар" твърди, че руснаците се укрепват на пепелището при коксовия завод на Авдеевка (позиция на висок терен, важна за затрудняване на украинската логистика за Авдеевка), но и че има „позиционен бой“ при жп линията в района на Бердичи (7-9 километра северозападно от Авдеевка) и в южните покрайнини на Авдеевка.

За отбелязване обаче е конкретна публикация в руския военен телеграм канал "Мъртви глави". Тя е написана на фона на снимка с унищожена руска военна техника. Основното предупреждение – вече загубихме толкова техника и резерви при Авдеевка, колкото украинците за цяло лято при Работино (западната част на Запорожка област). Следва и предупреждение – тези загуби при Авдеевка са на резерви, събирани за предстоящата зима. Така се дава възможност на украинците да направят пробив, защото логистиката им е по-добра – техните резерви от техника и войници са по-близо в тила от руските. "Имаме достатъчно "желязо" да погребем Авдеевка, но не с един бърз PR удар, а със седмици и месеци обстрел – както Бахмут. Можем да си позволим да обстрелваме първа и втора защитна линия за седмица и да не позволяваме те да се ротират. Когато не можеш да пробиеш стената с глава, използвай си главата да помислиш – иначе ще я счупиш", завършва публикацията, която е архивирана от естонския блогър WarTranslated и преведена на английски език.

В подкрепа на тази позиция има публикация и в близкия до ЧВК Вагнер руски телеграм канал "Сива зона". В нея личат оплаквания за проблеми с руската артилерия, която "мълчи", защото контрабатарейните задачи са възложени по принцип на операторите на дроновете "Ланцет", а такива няма много в направлението към Авдеевка. Съответно, украинската артилерия нанася големи щети с касетъчни боеприпаси. "Знаем, че тази офанзива беше подготвена за един месец, но не беше създаден резерв от боеприпаси и екипажите на дроновете-камикадзе не бяха подготвени. Вместо това бяха изпратени разузнавачи за щурмове, които трябваше да работят заедно с артилерията и да осигурят прикритие на пехотата. С такава подготовка беше възможно да продължите да седите в отбрана и да нанесете значителни щети на врага, но очевидно някой просто не можеше да седи мирен", се констатира в публикацията. Като пореден пример какво се случва на руската артилерия при Авдеевка има видеокадри как е взривена система ТОС-1 "Солнцепек" - голямата гордост на всички руски пропагандисти и подвластните им русороби:

Фактът, че след първоначалните големи загуби (Горящи танкове и много жертви: Руският напън към Авдеевка и Купянск (ВИДЕО и СНИМКИ) руснаците отново атакуват означава, че или военното им командване вярва, че има достатъчно резерви да превземе Авдеевка на щурм, или грешно си прави сметката независимо от загубите - това е оценка на ISW. А ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрюкин вече предложи мигранти, които имат руско гражданство, да бъдат лишавани от него, ако отказват да се бият в Украйна за Русия.

Мащабен украински десант при Днепър – да или не?

Вече има и геолокализирани видеокадри на удар с дрон, показващи украински военни в северозападната част на село Кринки (на 30 километра източно от Херсон) – от 19 октомври: Руснаците не спират да се плашат от украински пробив през Днепър (ВИДЕО)

След като биеше тревога какво става, сега "Рибар" съобщава, че продължават усилията на руската армия да унищожи украинската диверсионна група при Кринки – с артилерия и авиация. (КАРТА) "Рибар" препубликува и текст от друг руски военен телеграм канал "Двама майори". Според него, украинците били спрени в Кринки, запазили малки позиции и имат позиции и при Антоновския мост. Отделно има критика, че "много има да се желае" от руската артилерия при Авдеевка, но и предупреждение и за Херсонска област, че "комуникациите остават основен проблемен въпрос за нашите войски": Руска паника: Украински десант през Днепър. Русия ще има да страда преди да свикне с ATACMS (ВИДЕО)

(КАРТА) Противно на констатацията на "Двама майори" обаче трети руски военен блогър - Владислав Романов, настоява, че Кринки остава под украински контрол.

В дневния анализ на ISW изрично се обръща внимание, че при река Днепър руснаците имат по-малко способни бойни части – новосформирани части на 49-та и 18-та армия, като според британското разузнаване 18-та армия тепърва се оформя и комплектова в отговор на големите руски загуби в Украйна.

Другите участъци на фронта

Нито при Бахмут, нито в западната част на Запорожка област, нито при Купянск и по линията Сватово – Кремена има потвърдени с геолокализирани кадри промени на позиции. Факт е обаче, че руснаците натискат силно при Купянск – според сутрешната сводка на украинския генщаб за последното денонощие има отбити над 20 руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск), а при Бахмут са спрени всички руски опити да бъдат превзети Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и Хромово (2 километра западно от Бахмут). Има твърдения от два дни на руския пропаганден телеграм канал Readovka и на Семьон Пегов (WarGonzo), че руснаците са наближили покрайнините на Лиман Переши (8 километра североизточно от Купянск). При Бахмут основните боеве си остават по жп линията и отвъд нея, на изток от Клещеевка – Андреевка – Курдюмовка (5-13 километра юг-югозапад от Бахмут), като руснаците леко са подобрили позициите си северно от Клещеевка. А при Върбово, на 18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол, в руския военен телеграм канал "Дневник на десантика" има публикация-обзор, в която се твърди, че украинците засилват натиска и артилерията им работи по-добре, като нанася загуби на руснаците – препратка има в библиографията на дневния анализ на ISW.

Снощи стана ясно и, че руски военнотранспортен самолет Ил-76 се е разбил в близост до столицата на Таджикистан Душанбе. Според руския военен телеграм канал "Рибар" причината е изгорял двигател. Има забележка, че такива инциденти зачестяват и са трагични събития:

ОЩЕ: Изтезания, изнасилвания и убийства: ООН с нови данни за руски военни престъпления в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com