ООН не призна анексирането на Крим от Русия, а МВФ обещава помощ за Киев

21586
ООН не призна анексирането на Крим от Русия, а МВФ обещава помощ за Киев
Снимка: Getty Images/Guliver

МВФ обяви, че ще предостави на Украйна спасителна помощ в размер на 14-18 милиарда евро, докато в същото време Общото събрание на ООН отказа да признае анексирането на Крим от Русия, предаде AFP. Споразумението на Киев с МВФ налага стриктни условия, които ще повлияят живота на украинците, свикнали с удобството на социалните помощи и облаги. То обаче предвещава фундаментална промяна в зависимостта на Киев от руската помощ към обвързване с мерки, които един ден могат да доведат Украйна далеч по-близо до Запада, коментира AFP.

Жизнено важният пробив бе достигнат на фона на разгорещяващата се предизборна кампания за предстоящия президентски вот след заявлението на опозиционната икона Юлия Тимошенко, че ще се кандидатира за поста на държавен глава.

Украйна предупреди ЕС за възможно спиране на транзита на газ

Назначеният от Върховната рада министър на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Юрий Продан е предупредил Европейския ...

Вашингтон и неговите съюзници от ЕС се надяват финансовата помощ и дипломатическата офанзива срещу Русия да запазят стабилността в Украйна за провеждането на насрочените за 25 май предсрочни избори, които ще помогнат за обединяването на културно разединената държава.

Обещанието за помощ от Запада идва на фона на засилващите се опасения относно струпването на руски войски по източната граница на Украйна, които според чиновник в Киев вече наброяват 100 000 военнослужещи.

В Ню Йорк Общото събрание на ООН прие резолюция, която няма задължаващ характер, с мнозинство от 100 гласа за и 11 гласа против. Над 58 се въздържаха, а 20 не гласуваха.
Украйна, която е автор на проекта за резолюцията, приветства нейното приемане и призова за „по-силен и по-конкретен” обединен международен фронт срещу руската агресия.

В същото време представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че вотът представлява „морална победа” за руската дипломация, като посочи, че „почти половината” от членовете на ООН са отказали да подкрепят резолюцията.

Украйна: Русия струпа 100 000 войници по границата

Русия е струпала близо 100 000 войници по границата си с Украйна, заяви председателят на украинския Съвет за национална сигурност. То...

В петък генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се очаква да информира членовете на Съвета за сигурност относно скорошните си преговори в Москва и Киев.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа