Путин не е луд, а "радикално рационален", смята бивш френски президент

3593
Путин не е луд, а "радикално рационален", смята бивш френски президент
Снимка: Getty Images / Guliver

Владимир Путин е "радикално рационален" лидер, който залага на това, че западните страни ще се уморят да подкрепят Украйна и ще се споразумеят за изгоден за Русия край на конфликта. Това заяви бившият френски президент Франсоа Оланд пред Politico.

Той изпълняваше длъжността от 2012 г. до 2017 г. и има богат опит от първо лице с Путин. Оланд водеше преговорите с руския лидер, заедно с бившия германски канцлер Ангела Меркел, в рамките на т.нар. Нормандски формат през 2014 г., след като Руската федерация анексира Крим от Украйна и подкрепи проруските сепаратисти в региона на Донбас.

Борис Джонсън: Путин проправи пътя за членството на Украйна в НАТО

Руското нахлуване в Украйна можеше да бъде избегнато, ако Запада имаше смелостта и последователността да приеме страната в НАТО. Десети...

Само че тези усилия за диалог се оказаха безплодни, разкривайки Путин като лидер, който разбира само от сила, и поставяйки под съмнение всички по-късни опити за преговори - включително спорните самостоятелни усилия, водени от настоящия френски президент Еманюел Макрон, заяви Оланд в интервюто с Politico.

"Той (Путин - бел. ред.) е радикално рационален човек или рационално радикален човек - както ви харесва", каза бившият френски лидер, когато беше попитан дали руският президент може да се опита да разшири конфликта извън Украйна. "Той има свои собствени аргументи и в тези рамки е готов да използва сила. Той е в състояние да разбере само динамиката на силата, която ние сме в състояние да създадем срещу него".

В навечерието на годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари Оланд добави, че Путин ще се опита да "затвърди успехите си, за да стабилизира конфликта, надявайки се, че общественото мнение ще се умори и че европейците ще се страхуват от ескалация, за да повдигне на този етап перспективата за преговори".

ОЩЕ: Как да не се преговаря с Русия: Пет урока от Дмитро Кулеба

Но за разлика от времето, когато той беше на власт и Париж и Берлин водеха преговорите с Путин, този път посредническата задача вероятно ще се падне на Турция или Китай - "което няма да е успокоително за никого", каза Оланд.

Германският приятел на Путин: "Какво искаш - цяла Украйна?"

Директорът на "Северен поток 2" Матиас Варниг разкри пред германския "Ди Цайт" подробности за свои разговори с Владимир Путин, проведен...

Макрон, който беше министър на икономиката при Оланд, преди да напусне правителството му и да спечели президентския пост през 2017 г., сам се опита да води дипломация с Русия, като проведе многобройни разговори на четири очи с Путин както преди, така и след инвазията му в Украйна. Само че контактите не доведоха до ясни резултати, предизвиквайки критики от страна на Киев и източноевропейците, които се противопоставиха и на думите на Макрон, че Русия ще трябва да има "гаранции за сигурност" след края на войната.

Оланд се въздържа да критикува своя наследник за контактите с Путин. Имало е смисъл да говори с руския президент преди инвазията, за да "го лиши от всякакви аргументи или претексти", каза той.

Франсоа Оланд беше един от най-непопулярните президенти на Франция, докато изпълняваше длъжността си, а рейтингът му бе едноцифрен. След като напусна Елисейския дворец обаче, той се радваше на известно възвръщане на позициите и сега е вторият най-популярен политик в страната след бившия министър-председател Едуар Филип, пет места преди Макрон - в съответствие с поговорката, че французите предпочитат своите лидери, когато те са на сигурно място извън властта.

Периодът на неговото управление беше изпълнен с кризи. Освен неуспешната дипломация за Украйна, Оланд управляваше реакцията на Франция на поредица от терористични атаки, заедно с Меркел ръководеше кризата с държавния дълг в Европа и се сблъска с масови улични протести срещу трудовите реформи.

ОЩЕ: Над 1,2 милиона души се включиха в протестите срещу пенсионната реформа във Франция (ВИДЕО)

Хърватският президент: Русия ще прибегне до ядрени оръжия, ако започне да губи войната

Крим никога няма да се върне под контрола на Украйна, тъй като Русия ще използва ядрени оръжия, ако започне да губи войната. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа