Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

16 май 2024, 07:25 часа • 11934 прочитания

71-годишният Юрай Цинтула, който беше арестуван заради опит да убие премиера на Словакия Роберт Фицо, е свързан с проруска паравоенна групировка. Такава информация почна да се промъква в информационното пространство: Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

Руският опозиционен телеграм канал ASTRA цитира унгарски журналист, когото определя за разследващ - Саболч Пани. Според Пани, Цинтула бил свързан с проруската група Slovenskí Branci (Словашки наборници) Той намери снимки на Цинтула във фейсбук групата Slovenski Branci. Самата групировка каза, че се разформирова през 2022 година.

Според разследващото издание VSquare организацията е сътрудничила на прокремълското движение "Нощни вълци", а лидерът им е бил обучаван от бивши руски спецчасти. "Нощни вълци" са добре познати и в България.

Още: Президентът на Словакия счита присъствието на "Нощните вълци" в страната за заплаха

Проруска връзка - колко е вероятно?

Изглежда обаче странно Фицо да е станал жертва на проруска инциатива, защото той твърдо държи публична реторика, която е изгодна за режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин. Фицо обаче не се противопостави на търговията с оръжие с Украйна - той единствено реши да спре даренията на оръжие от страна на Словакия: Словашкият премиер заговори като Путин на 24 февруари (ВИДЕО)

На въпрос защо е стрелял по Фицо, задържаният Юрай Чинтула отговори така: "Не съм съгласен с политиката на правителството". Отговорът се появи в кратък видеоклип.

Още: Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Робърт Фицо, както стана известно преди няколко часа, претърпя успешна операция след покушението. Фицо беше прострелян в стомаха, гърдите и крака този следобед, когато отиде да се срещне с обществеността след заседание на словашкия кабинет на министрите: Фицо е в съзнанение след опита за атентат

Ако имаше втори нападател, можеше да го довърши. Това заяви бившият ръководител на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков пред bTV. Според него, охраната на Фицо и словашката полиция са допуснали недопустима грешка - нападателят излиза от втора линия, посяга и 5 пъти стреля от упор, а няма видимо подсигуряване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес