Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

6667
Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Макар Русия да атакува бурно, да държи инициативата и да постига тактически успехи, още няма бърз и голям руски напредък на запад от Авдеевка, в Покровското направление. Сегашната украинска отбранителна линия там се намира по-напред от евентуалната следваща, но изглежда украинската армия успява да отстъпва организирано и да заема нови позиции за забавяне на руснаците – такава оценка дава американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си анализ. И добавя, че пълното оттегляне в нови укрепени позиции на украинците ще даде възможност за бърз руски напредък през определени територии, които по същество са полета, освен ако украинското военно командване не е предвидило капани и в това отношение: Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Какво предстои на фронта - част от пъзела се нарежда в следващите редове.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има изключителен бум на интензивността на боевете. Украинците са регистрирали цели 131 бойни сблъсъка по целия фронт за изминалите 24 часа. За сравнение, предишното денонощие бяха 88. Най-горещо е на запад от Авдеевка (Покровското направление) – цели 55 отбити руски пехотни атаки, като украинскияг генщаб де факто потвърждава отстъплението в това направление, което се вижда от няколко дни (сега линията на боеве е Арахангелско – Керамик – Очеретино – Новокалиново – Сокол – Калиново – Соловиево – Уманско - Семьоновка): Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

На второ място по интензивност на боевете е Бахмутското направление – 29 отбити руски пехотни атаки, с главна цел Часов Яр. В последните 2-3 дни тук имаше малко затишие. В Лиманското направление има 18 отбити руски пехотни атаки, а в Новопавловското (на запад от Маринка: Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка; на югозапад от Угледар – Урожайно) – 15 отбити руски пехотни атаки. Показателно е, че за последното денонощие украинският генщаб отчита 1320 жертви в руската армия, което е близо до дневния рекорд от 1380. Британският министър на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти заяви, че руската армия има 450 000 убити и ранени (негодни да вземат участие на фронта) от началото на пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 година, както и че руснаците са загубили над 10 000 бронирани превозни средства, от които 3000 танка, 251 военни самолета и 23 кораба.

(КАРТА) На запад от Авдеевка руснаците са в покрайнините на Керамик и гледат към Архангелско, като това е в най-северната част на фронтовата линия за този участък. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, потвърждава в обзора си за боевете при Керамик и счита, че е въпрос на време украинците да отстъпят още повече, след като бъде завладяно Новокалиново.

(КАРТА) В южната част на украинската защитна линия на запад от Авдеевка все още Нетайлово бива удържано от украинците, като там руснаците напредват буквално сантиметър по сантиметър, отчита политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, като се позовава на видеокадри и данни от популярния украински телеграм канал Deep State. Украинците вече се готвят да отстъпят към Карловка, пише "Рибар". Но руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов предупреждава, че украинците удържат позицията си при Невелско, което е точно до Нетайлово и е най-укрепената позиция в този минисектор на фронта. Той добавя, че засега украинците удържат само при Семьоновка и Бердичи в по-северната част на линията. Това е в съответствие с казаното от главнокомандващия украинската армия генерал Олександър Сирски - че украинските части са отстъпили на позиции западно непосредствено до Семьоновка и Бердичи, като не позволяват на руснаците да се възползват от превземането на тези села засега.

(КАРТА) В Купянското направление село Кисловка е превзето от руснаците – това подсказват геолокализирани видеокадри. Тук по-важното село е Котляровка – защитата в този сектор е да се попречи руснаците да овладеят ключова част от магистралата Купянск – Сватово и да напреднат от юг-югоизток към Синковка и Купянск. Кисловка е на около 25 километра югоизточно от Купянск. "Рибар" пише за укрепване на руснаците в Макеевка, Лиманското направление, но няма никакво потвърждение с геолокализирани кадри за такова нещо: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Що се отнася до Часов Яр, и "Рибар", и Пегов признават, че няма промяна, но Пегов е убеден, че това е само защото руската армия се подготвя за бъдещите операции. Именно в това отношение ISW изказва предположение – че е възможно руснаците да не продължат с всички сили в Покровското направление, а ще се съсредоточат върху Часов Яр, защото превземането му дава по-добри шансове за оперативно по-значим пробив в Донецка област: към Константиновка, Дружковка и оттам Краматорск и Славянск. За пробив в Часов Яр обаче ще трябват още подкрепления и няма как хем там, хем на запад от Авдеевка да има еднаква интензивност, която да донесе руски успех, считат от ISW и добавят: Руското военно командване ще трябва да избере дали да се цели в Покровск (на 30 километра от сегашната линия на боеве на запад от Авдеевка) или руската армия да завие на север към Часов Яр. Магистрала H-20 Донецк – Константиновка, която минава през Очеретино, дава възможност за руски напредък (но не и бърз) към Часов Яр, а Константиновка е на около 28 километра от сегашните боеве при Очеретино, Торецк е на 20 километра югозападно. За момента от ISW не считат, че Русия ще атакува сухопътно Харков, но предупреждават, че предислоцирането на руски военни части в Белгородска област няма как да не окаже влияние и върху украинците, които ще отделят на свой ред ресурси за защита на Харков и това ще им пречи в активните сектори на фронта: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск – Краматорск

Интересен факт - "Рибар" признава, че е имало ракетна атака срещу руско военно поделение в Крим, на нос Тарханкут. Там е разположена руска ПВО система. Нямало обаче жертви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com