Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

6535
Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск
Снимка: Getty Images

Освен направлението Угледар – Курахово като сериозна възможност за руска офанзива през лятото на 2024 година, другото направление, за което Украйна трябва да внимава, е това към агломерацията Славянск – Краматорск. За това предупреждава във втора част на пространен анализ украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

По думите му, тази градска агломерация (КАРТА) остава последната голяма в украински ръце що се отнася до Донецка област. Ако бъде покорена от руснаците, ще се изпълни политическата заявка на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин – да бъде изцяло завладяна Донецка област. Това ще означава и още по-сериозни неприятности за Украйна – засилен руски натиск към Харковска област, вече както от север, така и от юг, както и линията Павлоград – Днепропетровск (Днипро), предупреждава Машовец.

Като плюс за руснаците той вижда спирането на военната помощ за Украйна от САЩ. Освен това, мобилизацията за украинската армия, макар в това отношение Машовец да посочва, че Кремъл не е успял изцяло да блокира процеса: Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Предизвикателствата пред руснаците

Според украинския военен анализатор обаче такава офанзива може и да не е много лесна за руснаците в срок лято 2024 година. Първа причина – големите реформи в руската армия: Война на Русия с НАТО: Нови сигнали. Лятна руска офанзива в Украйна - перспективи (ВИДЕО)

Втората причина – необходимото много високо ниво на оперативна координация специално между руските военни групи "Запад" и "Юг" (и то докато "Юг" води боеве в направлението Угледар – Курахово) за постигане на стратегически цели. С други думи – превземането на Славянск и Краматорск не може да е самоцел без руски успехи и в други области. Машовец дава конкретен пример от практиката какво става, ако това условие не се изпълни – загубата на Изюм и Лиман от руснаците, откъдето през 2022 година те трябваше "да стиснат в клещи" (котел) украинската армия с едновременно настъпление и откъм градовете Северодонецк и Лисичанск.

Трета причина – украинската армия все още има добри позиции в района на Северск, на запад от Соледар. Там в последно време има известна активизация на руската армия – към село Виемка, според Машовец с идеята да се постави под контрол линията Северск – Звоновка, което да послужи за старт на руска офанзива към Славянск и Краматорск. "Докато най-предните части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се намират на 8 км от западните покрайнини на Лисичанск, държат района на Часов Яр, Константиновка и линията Лиман – Ямпол, врагът явно не може да превземе Краматорск или Славянск", подчертава Машовец. Според него, оперативно сега има два варианта пред руснаците – или първо елиминиране на украинските позиции при Северск, или атака през Лиман и Константиновка, а Северск да бъде овладян впоследствие. За да може да има истинско руско настъпление към Славянск и Краматорск, съгласно думите на Машовец трябва руснаците да овладеят:

  • Зелена долина - Кладенци - Лиман - Дробишево (от север)
  • Стенки - Новодимитровка - Константиновка - Осиково (от юг)

"Към днешна дата врагът все още е много далеч от постигането на тези "междинни" резултати. Боевете на нашия плацдарм на река Жеребец (Луганска област) и на запад и югозапад от град Бахмут са изключително ожесточени", посочва украинският военен анализатор.

Машовец казва, че дори при вариант руски пробив по пътя Е-40 през Приволие и Никаноровка до Краматорск, което той вижда като най-икономичен вариант за някакъв руски успех, ще трябва да се хвърлят още 1-2 мотострелкови дивизии за усилването на 25-та руска комбинирана армия и да се добави още една комбинирана армия. Ако обаче руското командване иска овладяване на цялата агломерация Славянск – Краматорск, тогава ще трябват още 2-3 комбинирани армии и резерв от 1-2 мотострелкови дивизии или един цял корпус (10 000 души): Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари