Русия се събуди от атака с дронове и пожар в рафинерия, лоши новини за Украйна от Авдеевка (ВИДЕО)

15883
Русия се събуди от атака с дронове и пожар в рафинерия, лоши новини за Украйна от Авдеевка (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Украинската армия е атакувала с дронове няколко региона на Русия през нощта срещу 9 февруари – поне това твърди руското военно министерство в „Телеграм“. То съобщава за нападение с 19 безпилотни летателни апарата и твърди, както винаги, че уж всички въздушни цели били „спрени“.

Противовъздушната отбрана прехванала и унищожила безпилотни летателни апарати над териториите на Курска област (2 дрона), Брянска област (5 дрона) и Орловска област (4 дрона). Над Краснодарския край били свалени два дрона, а над Черно море – 6, твърди Министерството на отбраната в Москва.

Пожар в петролна рафинерия

Интересното е обаче, че именно през тази нощ пожар се разгоря в петролната рафинерия „Илски“ в южния Краснодарски край на Русия. Според местните власти огънят бил угасен в рамките на час, но не се съобщават допълнителни подробности как е станал пожарът.

Според "Телеграм" канала SHOT, цитирайки местни жители, именно безпилотен самолет е атакувал рафинерията. Дронът се е разбил на територията на обекта около 2 часа сутринта. Имало е експлозия, а след това пожар. Също така очевидци твърдят, че са чули силен звук откъм рафинерията "Афипски". По предварителни данни няма пострадали.

По същото време друг дрон е паднал на територията на петролна база в село Стал Кон, Орловска област. След падането се е взривил. Няма пострадали, съобщи "Телеграм" каналът ASTRA.

През последните седмици Украйна предприе няколко атаки с дронове срещу руски рафинерии, включително в Санкт Петербург и Волгоград. Киев почти никога не коментира предполагаемите нападения на руска територия.

Още: Украйна удари с дронове руски газов терминал чак в Ленинградска област (ВИДЕО)

В Москва снощи също се разгоря голям пожар в жилищен квартал - площта му бе около 4000 м², а огънят се разпространи към съседните сгради.

Повече от 40 единици от руската пожарна се включиха в спирането на разпространението на огъня. На място долетяха и два хеликоптера на Министерството на извънредните ситуации.

Дронове и срещу Украйна

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила 10 от 16 безпилотни летателни апарата тип "Шахед", които Русия е изстреляла от нос Чауда в окупирания Крим и от Курска област, съобщиха украинските военновъздушни сили сутринта на 9 февруари. "Мобилни огневи групи на украинските ВВС свалиха атакуващите дронове над Николаевска, Херсонска и Харковска област", гласи съобщението.

След полунощ руските сили нанесоха няколко удара с безпилотни машини по гражданската инфраструктура на община Змийов в Харковска област, съобщи областният управител Олех Синехубов чрез официалния си канал в "Телеграм". При удара с дрон са повредени няколко жилищни сгради, триетажна сграда на почивна база и столова.

Служителите на службите за бързо реагиране са потушили пожарите, причинени от нападението, в сградата на хотел и на лятната тераса на ресторант. Пострадал е един цивилен гражданин, на когото медиците са оказали помощ на място.

Още: Нов руски ракетен обстрел по Авдеевка

Войната в Украйна: Какво се случва на фронта?

Интензивността на бойните действия е била по-ниска през последното денонощие – имало е 65 сблъсъка по цялата линия на фронта (в сравнение с 92 в предходния ден). Авдеевка остава най-горещата точка, като там украинската армия е отблъснала 19 вражески атаки, гласи сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия. 16 руски нападения са отблъснати в направлението „Маринка“ – Григоровка, Победа, Новомихайловка и Красногоровка.

Ситуацията не е приятна за украинците при Авдеевка

(КАРТА) и (КАРТА) Ситуацията в Авдеевка (Донецка област) се е влошила за украинската армия. На източния фланг украинските сили не успяват да отблъснат руснаците, докато последните са установили допълнителен контрол над района източно от коксохимическия завод и навлизат в частния сектор на юг. Руските сили се опитват да обкръжат Авдеевка, а използват и нетрадиционни методи: При Авдеевка руснаците пълзят по канализационните тръби в опит да ни излязат в тила: Украински военен.

Руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ "Телеграм" канала WarGonzo, пише, че украинските позиции в Авдеевка са подложени на силен обстрел. И той потвърждава настъплението при коксохимическия завод. Руските войски са успели да напреднат в източните покрайнини на Новомихайловка и край Победа. "И двата района са оперативно важни и за двете страни", отчита той. Нападението на руските въоръжени сили към градовете Красногоровка и Невелски обаче е било неуспешно. Опитът за настъпление край Новобахмутовка, контролирана от Въоръжените сили на Украйна, също е неуспешен за руската армия.

Руските войски продължават да развиват настъплението си срещу украинските укрепления при Авдеевка, посочва и руският "Телеграм" канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. В обзора си от снощи той пише, че руснаците атакували вражеските позиции по няколко фланга едновременно. "Нещо повече, в случай на по-нататъшна окупация от руските въоръжени сили на ключовата логистична артерия на въоръжените сили на Украйна в Авдеевка - Индустриалния проспект - положението на украинските формирования бързо ще се влоши", твърди "Рибар".

Още: "Нямаме хора, духът ни пада и всичко ще свърши с много смърт": Украински командири с тъжна картина

Новомихайловка: Огромни загуби за Русия, но сраженията продължават

(КАРТА) След няколко неуспешни атаки на изток от град Новомихайловка (в направлението "Маринка", Донецка област), довели до огромни загуби, руснаците все пак успяват да напреднат и да достигнат до първите улици на предградията. Сраженията продължават, пише един от най-изкъсо следящите войната украински профили в Twitter - NOELReports.

"Руските въоръжени сили продължават да щурмуват вражеската отбрана в Новомихайловка от няколко посоки", пише "Рибар". На този фон има съобщения за прехвърляне на допълнително оборудване на украинските сили и укрепителни техни действия в района на Елизаветовка, Романовка и в околността.

Още: Лъжите на Путин за Украйна получиха платформа от Тъкър Карлсън (ВИДЕО)

Ситуацията в Запорожието и край Херсон

В Запорожкото направление руските войски се опитват да заемат нови позиции от Новопрокоповка и Върбово. Подложени са на атака от украинците в Плавни, Степногорск, Лобково и още селища. Акцентът на Русия е поставен върху западния фланг. Артилерията на украинските въоръжени сили обстрелва руснаците в Жеребянки, Копани, Новопрокоповка, Върбово и Новофедоровка, съобщава Семьон Пегов.

В Херсонска област руснаците отново атакуват украинския плацдарм на левия бряг на река Днепър в Кринки (30 км североизточно от река Днепър), посочва още той. Засега развитие там няма.

Още: Кой е генерал Сирски, новият главнокомандващ украинската армия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа