Руската офанзива към Авдеевка: Ще трябва много повече, гласи оценка от САЩ (КАРТИ и ВИДЕО)

10359
Руската офанзива към Авдеевка: Ще трябва много повече, гласи оценка от САЩ (КАРТИ и ВИДЕО)
Снимка: 36 ОМПБр/Оперативне командування "Південь"

Рязко увеличение на интензивността на боевете в рамките на войната в Украйна имаше през последните 24 часа. Съгласно данните от сутрешната сводка на украинския генщаб, за изминалото денонощие е имало цели 108 бойни сблъсъка по цялата линия на фронта в Украйна. Това е огромно увеличение – реално 3, почти 4 пъти спрямо обичайното дневно ниво за последния месец.

Руска офанзива – към Авдеевка и Купянск

(КАРТА) Основното руско усилие през последните 24 часа беше съсредоточено към Авдеевка, при това с атаки както от север, така и от юг на града. Той е най-силната украинска позиция в тила на град Донецк, на запад: Руската армия тръгна в масирана атака в Украйна: Бойното поле е Авдеевка (ВИДЕО)*

Според украинските данни специално при Авдеевка атаките са осъществени от три руски батальона, които са използвали танкове и бронирана техника. Украинският щаб е категоричен – всички атаки са отблъснати и няма загуба на позиции. Отделно има твърдение на щаба, че е свален руски Су-25 (командващият Тарнавското направление генерал Олександър Тарнавски казва и, че освен това са унищожени 18 руски танка, 59 бронирани машини, 5 артилерийски системи и 1 система за залпов огън), като пак по украински данни през последното денонощие е имало 76 руски въздушни удара и 83 руски обстрела със самолети по различни украински позиции на фронта. Че руснаците имат успехи във въздушно отношение показва видео с поразен от руски дрон "Ланцет" украински Су-25 на летище "Долгинцево" в Кривой Рог, родния град на Володимир Зеленски (има съмнения в достоверността на видеокадрите, но вече на два пъти имаше видеа за такива руски удари): Русия пак порази украински самолет с дрон, "Шахед"-ите стават по-опасни (ВИДЕО)

В сутрешния си обзор руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) обаче твърди, че руснаците успели да напреднат при Бердичи (10 километра северозападно от Авдеевка) и при Северно (на запад от Авдеевка), което не е подкрепено от видеокадри. Друг руски военен телеграм канал в лицето на "Рибар" също говори как руснаците стигнали до покрайнините на Бердичи и са югозападно до Красногоровка (намира се непосредствено до Бердичи), до сметището на населеното място – отново твърдения, неподкрепени с видеокадри.

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има категорична оценка, че използваните от руснаците сили за атака към Авдеевка изобщо не отговарят на определението "широкомащабна офанзива", какъвто етикет се помъчиха да залепят руските военни телеграм канали. Отделно, така и няма геолокализирани видеокадри, потвърждаващи руски напредък след тези атаки. "Успешно обкръжение на Авдеевка, една от най-укрепените позиции в Донецка област, ще изисква много повече сили от тези, които Русия сега хвърли", гласи оценката на американските анализатори предвид твърдения в руски телеграм канали, че целта на вчерашната руска операция е да се "прережат" логистичните линии за снабдяване на украинските военни части в Авдеевка. Американските експерти добавят, че в това направление се хвърлят основно милиции на т.нар. Донецка народна република (ДНР), както и доброволци – тоест недобре обучени войници, а няма скорошни данни руското военно командване да е пренасочило други части към този участък на фронта. Целта вероятно е да се ангажира украински военен ресурс, за да се спре украинската контраофанзива в западната част на Запорожието, смятат от ISW и напомнят, че вчера имаше руски атаки и по линията Пятихатко – Жеребянки (29-30 километра северозападно от Работино и 25-26 километра северозападно от Орехов), също в Запорожието.

Че руската атака вчера беше фойерверк си личи и от показателни геолокализирани видеокадри, както и от данните на украинския генщаб за убити 820 руски войници за вчерашния ден – това е двойно повече от обичайното отчитаното от украинците ниво от много време насам: Два леви крака с БТР: Руска военна комедия в Украйна (ВИДЕО).

Същевременно, при Бахмут, пак в Донецка област, украинският генщаб твърди, че напредва на изток от Клещеевка и Андреевка (6-10 километра юг-югозапад от Бахмут) тоест в зоната на жп линията. Украинците казват и, че е имало поредни руски контраатаки в тези зони, но са отблъснати. Пегов също признава, че украинците се опитват да се укрепят при жп линията и добавя, че имало руска контраатака при Клещеевка, без да уточнява резултатът. Той предупреждава, че украинците се готвят да превземат и Курдюмовка (12-13 километра юг-югозапад от Бахмут), което би означавало укрепване и установяване на целия висок терен в този участък на южния фланг на Бахмут. Украинският военен анализатор "Zvиздец Мангусту" обаче смята, че при Бахмут основната руска оперативно-тактическа група се състои от части, които са претърпели между 30 до 60% загуби на личен състав, като това се отнася до 10-15% от въпросните части. Става въпрос за смесица от части от милициите на ДНР, на ЛНР (Луганска народна република), руска териториална отбрана и "Щорм Z".

На този фон, украинският генщаб съобщава за над 30 отблъснати руски пехотни атаки към Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск). Това е най-голямото число такива атаки за такъв период от време от месеци насам. Че е имало руски атаки на посочените места потвърждава и Семьон Пегов, отново без да казва какъв е резултатът – вчера сутринта той обяви, че при Синковка и Ивановка руската армия настъпва с тежка бронирана техника. В Луганска област най-горещата точка е Макеевка, на 22 километра северозападно от Кремена, но отново няма данни за решителен руски пробив и там.

Украинската контраофанзива не спира, но е бавна

(КАРТА) В западната част на Запорожието украинците не спират да атакуват и генщабът им казва, че са подобрили тактическите си позиции до Работино (по направлението на юг от Орехов към Токмак и Мелитопол). Още вчера Семьон Пегов каза, че украинците са стигнали до Новофеодоровка (15 километра североизточно от Работино и 6 километра североизточно от Върбово), но не са успели да влязат и да се закрепят там. За Пегов няма опасност дори и Новофедоровка да падне, защото на юг имало силно укрепени руски позиции. Днес той вече казва, че украинците са атакували северните покрайнини на Новопокроповка (13 километра южно от Орехов) и от северозапад са напреднали при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов). Друг руски военен телеграм канал (Фронтова птичка) се оплаква, че е имало силен украински артилерийски обстрел с касетъчни боеприпаси по линията Работино – Върбово.

(КАРТА) По предварителни украински данни, украински военни части са влезли в Захарно и са близо до Дорожнянка – това е в района на Гуляйполе, където преди 2 дни се говореше как руснаците атакуват: Нова руска тактика да бъде спряна украинската контраофанзива в Запорожието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Принц Хари се прибра в Лондон и поиска среща с Уилям и крал Чарлз

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com