Руснаците готвят атаки срещу училища в окупираните територии, целят да набедят украинците?

3945
Руснаците готвят атаки срещу училища в окупираните територии, целят да набедят украинците?
Снимка: Getty Images

Руските власти публикуваха списък с местоположението на украинските училища в окупираните райони – и то с точни координати, като предупредиха за „възможни украински нападения“ срещу тях в началото на учебната година на 1 септември. Това съобщение може да е подготовка за руски атаки под фалшив флаг, с които да се аргументира много ниската посещаемост или да се постигне някаква друга цел, съобщава базираният в САЩ Институт за изучаване на войната в ежедневния си анализ.

На 31 август руското министерство на отбраната направи изявление, в което предупреди, че украинските сили се готвят да обстрелват училища в окупираните Донецка, Луганска, Харковска, Херсонска и Запорожка област. Руското МО публикува списък с адресите и точните местоположения на всички училища в окупираните райони на Украйна под претекст "осигуряване на безопасността на учениците и учителите". Това изявление, заедно със списъка, може да е опит да се създадат информационни условия за три възможни сценария на действие на 1 септември.

САЩ отпускат още военна помощ за Украйна

САЩ ще обявят през следващите дни предоставянето на нова военна помощ за Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от БТА. "Водени от желани...

Първият - и най-опасен - може да бъде подготовка на руските войски за организиране на атака под фалшив флаг срещу образователната инфраструктура в окупираните райони на Украйна и обвиняване на украинските въоръжени сили. Вторият сценарий, който е по-вероятен, е, че руските власти може да създават условия, които да обяснят много ниският брой на записаните и посещаващите училища, управлявани от Русия, в началото на учебната година. С нейното наближаване украинските семейства с деца все по-често напускат окупираните територии. Третият вариант е да ползват сградите на училищата като военни бази, пишат още от Института за изучаване на войната.

Освен това руските власти използват началото на новата учебна година, за да увеличат усилията си за "премахването" на украинската идентичност. Те продължават да разпространяват руски учебни материали в училищата в окупираните райони на Украйна. Подкрепяните от Русия власти от Севастопол пристигнаха в Старобилск, Луганска област, за да доставят раници и официални държавни символи на Руската федерация в местните училища.

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов също така призова педагозите на полуострова да засилят патриотичните програми в кримските училища, а именно да учат децата за решението на руския президент Владимир Путин да проведе "специална военна операция" в Украйна. Украинското издание "Страна" съобщи, че първият урок, който ще бъде преподаден в училищата в окупираните Донецка и Луганска област, е ориентиран към статията на Путин "Историческото единство на руснаците и украинците", речите му за признаването на ДНР и ЛНР и започването на "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната.

Преди дни кметът на Мелитопол Иван Федоров заяви, че руснаците предлагат еднократно по 10 000 рубли (165 долара), за да пуснат украинците децата си в руски училища в окупираната от руснаците украинска територия, специално Луганска област. Припомнете си тук.

Нови руски удари и взривове

Руските сили обстрелваха град Енергодар, намиращ се до АЕЦ „Запорожие“, в нощта между 31 август и 1 септември. Кметът Дмитро Орлов съобщи, че има жертви, без да дава допълнителна информация. По-късно стана ясно, че в резултат на сутрешния обстрел на Запорожката АЕЦ е спрян пети енергоблок. "Енергоатом" обяви, че аварийната защита е сработила. Резервният електропровод за захранване на собствените нужди на атомната централа е повреден.

Има ли наистина контранастъпление при Херсон: Какво в действителност се случва

Украинското общество е в еуфория от новините от херсонския фронт. Политиците отдавна обещаваха на украинците контранастъпление на ВСУ в...

Това се случва в деня, в който експертите на Международната агенция за ядрена енергия към ООН трябва да пристигнат в АЕЦ-а, за да гарантират сигурността му. Последните данни са, че са пристигнали в Запорожие и че руските войски блокират коридорите им към централата, опитвайки се да ги прекарат през техни маршрути.

Междувременно губернаторът на Донецка област Павло Кириленко съобщи, че след руски удари са загинали петима цивилни в няколко града, включително Бахмут и Славянск.

Според канала в Telegram на администрацията на Днепропетровска област руската артилерия е поразила Никопол, Червонохрихоровка, Зеленодолск и Великомихайловка. Загинало е 17-годишно момче, след като е докоснало невзривен снаряд, според губернатора Валентин Резниченко.

Киев: Русия започна тайна мобилизация в Москва и Санкт Петербург

Русия е започнала тайна мобилизация в двата най-големи града в страната, твърди Главното разузнавателно управление на украинското Минис...

В окупирания Мариупол пък руските сили са получили разрешение да разрушат археологически обект, датиращ отпреди 5000 г. преди новата ера.

Украинската контраофанзива

Междувременно руското министерство на отбраната и руските военни блогъри започнаха информационна кампания, в която обявиха украинската контраофанзива в Херсон за неуспешна почти веднага след нейното начало. Твърде рано е обаче да се оценява напредъкът на контранастъплението. Военни операции с подобен мащаб няма как да успеят или да се провалят за ден или седмица. Както отбеляза съветникът на президента Володимир Зеленски - Олексий Арестович, не бива да се очаква, че Киев ще постигне бързи победи срещу руските войски при контраатаката в Херсон, защото Украйна не иска да загуби твърде много войници.

Украинските военни запазват оперативно мълчание и не разкриват много подробности за контраофанзивата към 31 август. Украинското южно оперативно командване заяви, че войските продължават да нарушават руските наземни комуникационни линии и обстрелват опорни пунктове и складове за боеприпаси на територията на Херсонска област. От командването казват още, че има 201 убити руски войници, разрушени са 12 танка Т-72, 18 бронирани превозни средства и 6 склада за боеприпаси.

Украинската авиация продължава да подкрепя контраофанзивата и според редица съобщения е нанесла 16 въздушни удара по руски опорни пунктове. На 31 август украинските сили продължиха да нанасят удари по руско военно оборудване и инфраструктура северозападно и южно от град Херсон. Украинските канали в Telegram съобщават, че силите на защитаващата се страна са нанесли удар по руски конвой в Олешки (на около 9 км югоизточно от град Херсон на левия бряг на река Днепър), който е отивал да подкрепи руските сили, действащи на десния бряг на Днепър. Украински официални лица по-рано са съобщавали, че руските сили са натрупали големи количества военно оборудване в Олешки.

Киев: Русия обстрелва маршрутите на МААЕ към АЕЦ "Запорожие", иска да ги прекара през Крим

Съветникът на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, заяви, че Русия умишлено обстрел...

Украинските сили вероятно са нанесли удари и по руските позиции в Чернобаевка, разположена около международното летище на Херсон - северозападно от града, както са го правили многократно преди това. Руски военни блогъри съобщават за неуспешни украински атаки в различни територии на юг, но информацията няма как да бъде потвърдена. Руското министерство на отбраната твърди, че украинските сили не са успели да възобновят контранастъплението по направлението Николаев - Кривий Рих (на руски - Кривой Рог). Твърди се още, че украинците провели неуспешни атаки в района на Олхин, Тернови Подий и Архангелске и че руските сили са победили украинските в Сухий Ставок - без да се посочват конкретни доказателства.

Какво се случва с руските атаки?

На 31 август няма потвърдени сухопътни атаки на руските сили по оста Изюм-Славянск или към Северск. Те все пак продължават да нанасят редовни въздушни и артилерийски удари в тези райони. Руснаците продължават и наземните атаки южно от Бахмут. Украинският генерален щаб съобщава, че войските на Путин са се опитали да напреднат в посока Весела Долина (на 5 км югоизточно от Бахмут), Зайцеве (на 8 км югоизточно от Бахмут) и Майорск (на около 20 км югозападно от Бахмут в покрайнините на Хорловка). Съобщава се, че руските войски, включително елементи на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", продължават да се сражават, за да установят пълен контрол над Кодема, на 13 км югозападно от Бахмут. Руски източници също така посочват, че руските войски се сражават североизточно от Бахмут в близост до територията на завода за гипс "Кнауф" в югоизточната част на Соледар.

Руснаците проведоха серия от наземни атаки в западните покрайнини на Донецк. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са провели настъпателни операции към Первомайске, Крансохоровка, Маринка (непосредствено в западните покрайнини на град Донецк) и Победа. Руските сили също така извършиха ограничена сухопътна атака северно от Харков. 

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили продължават да прегрупират части и да концентрират елементи от 3-ти армейски корпус (предимно доброволци) в окупираната Запорожка област - с цел подновяване на настъпателните операции на фронтовата линия там и укрепване на позициите в Херсон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа