На фронта в Украйна равновесието се запазва. Русия дори не отрича за удара в Чаплино

14351
На фронта в Украйна равновесието се запазва. Русия дори не отрича за удара в Чаплино
Снимка: Getty Images

На фронта в Украйна за пореден ден няма някакви значими промени в обстановката. По всички основни направления има боеве, но не и напредък на атакуващата руска армия. Голяма украинска контраатака също няма.

По отношение на Бахмут най-ключово засега се очертава превземането на Соледар. Руснаците още не могат да го осъществят и за пореден ден техни атаки там и при Кодема са били спрени, сочи сутрешния доклад на Генералния щаб на Украйна. За пореден ден липсва руска пехотна атака при Северск – друга важна точка в защитната линия, чийто център е Бахмут. Иначе руският артилерийски обстрел е факт навсякъде.

При Авдеевка, след превземането на Пески няма руски напредък по-напред към града. Руските сили остават на десетина километра от най-силната украинска позиция в тил на град Донецк. Няма и руски напредък що се отнася до Вухледар.

В Херсонска област също няма нови завзети от руснаците територии. Отблъсната е руска атака при Благодатно, което е важна точка за евентуална атака срещу украинския мост, изграден над река Ингулец, през които украинската армия разгръща операциите си в Херсонска област. Руската армия е обстрелвала пристанищна и жилищна инфраструктура в Николаев – с ракети "Смерч" и модифицирани системи С-300.

От своя страна украинската армия съобщава за унищожени 4 руски оръжейни склада и два руски командни поста. А украински партизани са атакували руска административна сграда, за която се счита, че се ползва за подготовка за т.нар. референдум за анексиране на Запорожка и Херсонска област – за това съобщи в канала си в Телеграм кметът на Мелитопол Иван Федоров. Той призова жителите на града да се евакуират преди зимата, защото няма газ и съответно никакво отопление. Украинският център на съпротива съобщава, че руснаците предлагат еднократно по 10 000 рубли (165 долара), за да пуснат украинците децата си в руски училища в окупираната от руснаците украинска територия, специално Луганска област. Има и украински данни, че в Запорожка област не се дават социални придобивки като пенсии, ако нямаш руски паспорт.

В Харковска област руската армия е опитала атака срещу Петривка, на 15 километра североизточно от Харков, но е отстъпила бързо. Руският артилерийски обстрел основно по покрайнините на Харков не спира.

Руското военно министерство призна, че е извършило ракетния удар в Чаплино, но че с него били убити 200 украински войници. Украйна обаче съобщава за убити цивилни - дотук 25, включително 2 деца. А Аресторич коментира, че действително в града има украинска военна база, само че руският удар изобщо не е попаднал в нея.

Вчера, 25 август, стана ясно, че руският президент Владимир Путин иска увеличение на числеността на армията. Според дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната това е подсказка, че Кремъл няма намерение скоро да обяви пълна мобилизация заради войната в Украйна. Американските анализатори изрично коментират, че дори преди войната руската армия имаше за цел състав от 1 000 000 активни военни, но те бяха всъщност 850 000. А Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, иронизира, че Путин не може да събере 15 000 доброволци за Украйна, но ще събира 130 000 нови войници.

ОЩЕ: АЕЦ Запорожие остана без ток за първи път в историята си: Защо това е опасно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа