Украйна удря важни мостове в Херсон, Путин праща на фронта още неопитни войници

13213
Украйна удря важни мостове в Херсон, Путин праща на фронта още неопитни войници
Снимка: Getty Images

Украинските сили продължават контраофанзивните операции в област Херсон с атаки по земя и удари по руските наземни комуникационни линии по река Днепър. Украинците вече постигнаха успехи по тези направления и започнаха да нанасят удари по фериботи през реката, съобщава базираният в САЩ Институт за изучаване на войната в ежедневния си анализ.

Украински военни представители потвърждават, че украинските сили са унищожили руски понтонен фериботен преход в Лвове, на около 16 км западно от Нова Каховка - на десния бряг на река Днепър. Украински и руски източници съобщиха също, че украинските сили са поразили понтонен преход, изграден от баржи, в близост до Антоновския мост. След тежките удари по ключовия мост руските сили продължават да използват фериботи, за да прехвърлят ежедневно ограничено количество военно оборудване по река Днепър, според сателитни снимки.

Мащабен пожар в Крим, гори нефтобаза (ВИДЕО)

Гъст дим се издигна тази сутрин над село Красногвайрдейское на полуостров Крим. Официалното обяснение гласи, че мащабният пожар е възни...

Другата важна новина от фронта е, че руските сили продължават да реагират и да променят позициите си в Южна Украйна, вероятно както в отговор на продължаващата контраофанзива на Киев, така и в подготовка за по-мащабни украински контраатаки на изток.

Генералният щаб на украинската армия съобщава, че руските сили разполагат елементи от новосформирания 3-ти армейски корпус (поне отчасти съставен от неопитни доброволци), за да подсилят пренебрегнатите руски позиции в Харковска и Запорожка област. Разполагането на 3-ти армейски корпус може да означава, че руснаците се стремят да възстановят бойната си мощ, за да я използват в настъпателните операции около град Донецк или в отбранителните операции в Херсон, като заменят опитните войски с неопитни и слабо обучени доброволчески части. 

Войниците от 3-ти армейски корпус са напуснали Москва преди 24 август, според британското разузнаване. То съобщава, че операционната ефективност на тези сили не е известна. Твърде вероятно е тези доброволчески батальони да изпитват недостиг на човешки ресурс, а освен това са провели кратка подготовка.

Руските сили продължават да прехвърлят големи конвои с военно оборудване от Крим и Мелитопол. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров отбеляза, че вражеските войски са открили около пет военни бази и казарми в града и вероятно ще продължат да подготвят отбранителни съоръжения около Мелитопол предвид стратегически важния ГКПП между Ростовска област и Южна Украйна.

Успешна ли е украинската контраофанзива в Херсон?

Украински пробив на юг - Киев твърди, че са унищожени руски командни пунктове, складове за боеприпаси и мостове в южната Херсонска обла...

Украинското южно оперативно командване съобщи, че руските сили в Херсонска област се опитват да извършват ротации на войски, вероятно в опит да укрепят някои уязвими позиции. 

Новината оттам е, че украинската артилерия е ударила 4 руски контролни пункта - отново са обстреляни Антоновският автомобилен мост и Антоновският жп мост над Днепър, както и Даривский мост край Херсон, над река Инхулец.

В областта е имало мощни експлозии. Ръководителят на военната администрация в Берислав (обл. Херсон) Володимир Литвинов съобщава, че украинците са обстрелвали гаражи около кметството, вероятно използвани като военни пунктове от руснаците. Операционното командване „Юг“ докладва и за убити 117 руски войници и разбити над 30 единици военно оборудване, включително 9 танка Т-72 и три системи за залпов огън „Град“.

На училище в Русия - повтаряйте след мен: "Щастието на Родината е по-важно от живота"

Министерството на просвещението на Русия въвежда уроци по патриотизъм "Разговори за важното". От методическите материали става ясно, че...

Руските канали в Telegram публикуват видеозапис на димна завеса в Нова Каховка, за който се твърди, че е в района на електромеханичния завод (южно от моста в Каховка). Кадри от социалните мрежи показват и дим, придружен от звукови експлозии в Таврийск - източно от Нова Каховка, а някои потребители съобщават за активиране на руските системи за противовъздушна отбрана.

Украинските сили вероятно са нанесли удари и по Олешки, на западния бряг на река Днепър. Руските и украинските Telegram канали съобщават и за експлозии в град Херсон и Чернобаевка през целия ден. Взривове е имало и в Запорожие и Енергодар. Паниката в Енергодар, в близост до АЕЦ "Запорожие" нараства, тъй като руските сили не позволяват на местните да напуснат града, каза кметът Дмитрий Орлов.

Всичко това се случва в деня, в който мисията на Международната агенция за атомна енергия напусна Киев и се отправи към АЕЦ "Запорожие", за да гарантира безопасността на контролираната от руските войски централа.

Руските сили са провели ограничена сухопътна атака северно от град Харков, както и ограничени наземни атаки югозападно от Изюм, южно от Бахмут и близо до западните покрайнини на град Донецк. Имало е и подобни неуспешни действия в северната част на Херсонска област.

Ново доказателство, че Путин иска Украйна да я няма

Уверенията на руския президент Владимир Путин и на Кремъл като цяло, че украинците в окупираните от руската армия украински земи сами щ...

Междувременно Институтът за изучаване на войната пише, че руският президент Владимир Путин вероятно създава правни и социални условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност. Ръководителят на руската Федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори с Путин на 29 август за създаването на "адаптационни центрове" за "мигранти", живеещи в Русия. Баринов заявява, че с разрешението и подкрепата на президента, агенцията работи по програми в неназовани засега региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони. Целта е да не се допусне "мигрантите" да изпитат "социална изолация" в Русия.

Баринов твърди, че съществува риск етническите малцинства в страната да образуват анклави, които ще "изострят етническата престъпност в Русия". Той казва още, че "центровете за адаптация" биха били ефективен инструмент за поддържане на стабилността на мигрантските общности.

Руското издание "Вот Так" подчертава изявленията на руския експерт по миграция Александър Верховски, че подобни програми трябва да се структурират като нещо средно между бежански лагери и центрове за професионално обучение на мигранти. Верховски отбелязва също, че над 3,5 млн. разселени украинци са влезли в Русия от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари. Много от разселените украинци не се намират в Русия по собствено желание. Пример за това е, че руското правителство принудително е прехвърлило поне 1000 деца от Мариупол в съседната страна. Насилственото прехвърляне на деца от една към друга група "с намерение да се унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група" е нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

В същото време става ясно, че САЩ готвят цял набор от мерки, които да предприемат срещу Русия, ако Путин реализира „референдуми“ в окупираните територии в Украйна за отцепването им и присъединяването им към Руската федерация. Държавният департамент на САЩ предупреди, че Москва може да срещне „икономически санкции или други мерки“ при подобен ход, според официалния представител Ведант Пател, цитиран от CNN. Държавният департамент смята, че така наречените "референдуми" могат да се състоят през следващите седмици.

ОЩЕ: Хитрата тактика на Украйна - макети на HIMARS примамват руските ракети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа