САЩ обещаха изненади за Путин: Какво порази Украйна в Крим (ВИДЕО)

14740
САЩ обещаха изненади за Путин: Какво порази Украйна в Крим (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Г-н Путин ще получи приятни изненади на бойното поле в Украйна през цялата 2024 година – това послание отправи зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, която вчера (31 януари) се появи в украинската столица Киев. Там Нюланд обяви официално нещо, което стана ясно малко преди нейната визита – за доставка на ново американско оръжие, което беше отдавна обещано, но беше ясно, че ще мине време преди същинската доставка: Новите бомби на Пентагона с голям обсег GLSDB може да пристигнат в Украйна още в сряда

"Тази вечер си тръгвам от Киев с още по-голям ентусиазъм за единство и резултати, за 2024 г. и нейното абсолютно стратегическо значение за Украйна. Тръгвам си и с по-голяма увереност, че докато Украйна укрепва отбраната си, за Путин ще има някои големи изненади на бойното поле, а Украйна ще има някои големи успехи", каза Нюланд. Виктория Нюланд добави и, че украинската армия е нанесла "огромни щети на сухопътните сили на Путин" и на Руския черноморски флот. Думите ѝ са окуражителна реторика, но тя идва на фона на продължаващата блокада на американския военен пакет от 61 млрд. долара за Украйна (републиканците и демократите не могат да се разберат в Конгреса), а Bloomberg публикува твърдение, че ЕС ще достави само 600 000 снаряда на Украйна до 1 март – дотогава ЕС беше обещал 1 000 000 снаряда за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Името на Нюланд е свързано от много години с темата за Украйна и много често руската пропаганда използва зам.-държавния секретар на САЩ като плашило, включително с прословутата тема за биолабораториите: Американският помощник-държавен секретар ругае ЕС?

Думите на Нюланд дойдоха на фона на предизборна среща на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин на предизборна среща – че Русия ще трябва да създаде "демилитаризирана, санитарна зона" в Украйна, за да не позволява на повечето оръжия на украинската армия да достигат цели на руска територия, включително окупираните от руснаците украински земи. В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че Путин включва втория най-голям украински град Харков в "демилитаризираната си зона".

Първата обещана изненада от Нюланд – летище "Белбек"?

Точно когато Нюланд дойде в Украйна, в късния следобед на вчерашната сряда Украйна нанесе масиран удар в Крим. Основната цел – военното летище "Белбек". От украинска страна лично командващият украинските ВВС генерал Микола Олещук загатна за успешен удар, от руска страна обявиха, че са свалили 20 украински ракети: ВИДЕО с взрив в Крим: Командващият украинските ВВС обяви успешен удар

Малко неща обаче може да бъдат скрити от очите на съвременните технологии. Вече има снимки, които хвърлят повече светлина какво се е случило на летище "Белбек". Поразени са една от радарните станции на летището, както и парк с моторни превозни средства:

По-късно, отново в "Кримски вятър" се появиха снимки и на горяща руска военна техника на летище "Белбек":

В един от най-клюкарските телеграм канали "Кремлевская табакерка" излезе информация, че са поразени 3 руски военни самолета и са убити 12 руски военни, ранени още 10. Поразени са два Су-27 и един Су-30, като единият бил на практика унищожен, другите можело да се ремонтират. Каналът говори, че Украйна е изстреляла 24 ракети, като 5 са преодолели руската ПВО. "Кремлевская табакерка" обаче не е считана за достоверен източник на информация и макар да се представя за руски източник, в Русия твърдят, че това е украинска информационна провокация.

Междувременно говорителят на украинското командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк потвърди, че в Черно море Русия вече е пратила на бойно дежурство плавателни съдове, които могат да носят общо 16 ракети с морско базиране "Калибър". Сред дежурящите са две фрегати. Русия не е изстрелвала ракети „Калибър“ по Украйна от септември, 2023 година насам.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Сутрешната сводка на украинския генщаб показва, че има понижение на интензивността на боевете – 66 бойни сблъсъка по целия фронт за изминалото денонощие, след като предишното бяха 88. На-горещо си остава при Авдеевка – 19 отбити руски пехотни атаки, след това е направлението "Маринка" (Григоровка и Новомихайловка, югозападни предградия на град Донецк, Авдеевка е северозападно) – там има 10 отбити руски пехотни атаки. В направлението Лиман, по линията Терно – Ямполовка – Торско (15-тина километра западно от Кремена) има 9 отбити руски пехотни атаки, при Синковка (на 8-9 километра североизточно от Купянск) са спрени 6 руски пехотни атаки.

Специално за Авдеевка, която си остава точката, фокусираща най-голямо внимание на фронта в Украйна в момента, Путин обяви, че руската армия вече завладяла 19 сгради. Думите на руския диктатор касаят югоизточната част на Авдеевка. В сутрешния обзор на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов, който е награждаван от Путин, пише, че в момента боевете при Авдеевка са съсредоточени в югоизточния сектор, при почивния комплекс "Царски лов", като описва положението като паритет – украинците контраатакуват, руснаците се мъчат да удържат малкото взети позици в тази крайна градска част на Авдеевка. Естонският блогър WarTranslated прилага публикации от два други руски пропагандни телеграм канала - "Военкор" пише, че е много рано да се говори за явни руски успехи при Авдеевка, като специално за "Царски лов" използваният език е "нашите части героично удържат позиции" т.е. явен сигнал, че руснаците не напредват така, както на най-яростните руски пропагандисти им се иска. "Северен вятър" добавя мрачни краски специално за "Царски лов" - че се вдига пропаганден шум по руските телевизии и няма нищо общо с реалността "кръв, жертви, глупости", без позициите там да са свързани с други руски позиции в единен укрепен фронт: Омазани до ушите, руснаците бяха посрещнати от украински дронове: Ключов епизод в битката за Авдеевка (ВИДЕО)

При Новомихайловка обаче има новини – геолокализирани видеокадри показват как голяма руска атака с бронирана техника е била размазана от украинците, на 7 километра югозападно от селището. Руснаците са загубили десетина бронирани превозни средства – танкове и бронетранспортьори. Показателно е как Пегов пише за този сектор – руската армия се стреми да настъпи в южните покрайни на Новомихайловка, атакува и от североизток, без да коментира резултатът:

Що се отнася до останалите сектори на фронта, и Пегов, но и популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, признават, че няма никакво развитие. Пегов и "Рибар" пишат само за превзети единични позиции на руснаците при Терно и Синковка, в направленията към Лиман и Купянск, което не оказва съществено влияние на цялостната ситуация. Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке продължава с периодично бомбастичните си твърдения за Украйна - на фона на кадри с атака от хеликоптери той жали как украинците нямали оръжие, с което да ги свалят: Русия не успя да пусне свой Интернет, нов военен фонд на ЕС за Украйна още е под въпрос (ВИДЕО)

Интересни видеокадри има и от Бахмут – руснаците продължават с опитите да пречупят линията Ивановско – Клещеевка (5-7 километра запад-югозапад-юг от Бахмут), геолокализирани кадри с точно попадение право в руски бронетранспортьор при Ивановско показват какъв е резултатът засега от тези опити:

На източния бряг на река Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от реката) има непотвърдени данни за украински напредък. Говорителят на украинското командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк коментира, че 70% от атакуващите в района руски части са претърпели загуби и че руснаците опитват да увеличат употребата на дронове до 70 на ден (FPV дронове, управявани с видеоконтрол), но украинците свалят поне половината от тях с леко стрелково оръжие и със системи за електронно заглушаване.

Вчера, 31 януари, беше извършена голяма размяна на военнопленници. Долното видео за значението ѝ е показателно: Русия и Украйна разменят военнопленници: 207 украинци се прибраха у дома (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com