Сбърка ли руската армия с Лисичанск – и руски, и украински мнения за пирова победа

17486
Сбърка ли руската армия с Лисичанск – и руски, и украински мнения за пирова победа
Снимка: Getty images

След поемането на контрола и върху Лисичанск, руската армия насочва вниманието си към Бахмут, Славянск и Караматорск. Бахмут е една от основните нови цели, като артилерийският обстрел по места в това направление от страна на Русия е ожесточен. Друга голяма цел за момента е Авдеевка (градът се намира на север от Донецк и е южен подстъп към Славянск и Краматорск), където руснаците съсредоточават огнева мощ, но нямат съществен напредък. При Билохоривка, руснаците са нанесли и ракетен удар. ОЩЕ: Украинската армия унищожи почти цял руски батальон с един удар (СНИМКИ)

Военните действия обаче като цяло не са така интензивни, както бяха при Северодонецк и Лисичанск. Причината – руският президент Владимир Путин предложи да бъде обявена "оперативна пауза" след превземането на Лисичанск. Става въпрос обаче само за силите, които бяха ангажирани в битката при Лисичанск. А в ежедневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира думите на Путин в смисъл, че войниците, били се при Северодонецк и Лисичанск, имат нужда от продължителна почивка и трябва да има преформатиране на части заради загуби на личен състав, но едва ли руското оперативно командване ще рискува дълга пауза за необходимата почивка, за да не загуби инициативата.

В едно от поредните си интервюта обаче (при руския опозиционер Марк Фейгин), Олексий Арестович, съветникът на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментира, че победата в Лисичанск е последната голяма руска победа във войната. Той заяви, че и там, и при Северодонецк украинците са успели да се изтеглят така, че руснаците не са разбрали навреме и специално за Лисичанск два дни са хабили ресурс да бомбардират вече освободени украински позиции. Арестович обаче не изключи "малки руски победи".

Именно в този ред на мисли бившият министър на непризнатата от международната общност Донецка народна република и основен обвиняем за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Игор Стрелков) в серия от публикации в Телеграм канала си критикува смисъла на това да бъде превземан Лисичанск. Той изрично казва, че атакуващият потенциал на ангажираните при Лисичанск руски сили е "изчерпан". "Руската войска изпитва увеличаващи се трудности да се противопостави тактически на украинската заради превъзходството на украинците в жива сила. Отсъствието на нови попъления и липсата на ротация води до постоянно понижение на бойната готовност и морала на нашите сили", коментира Стрелков. Той посочва, че украинската армия подготвя свои операции и вади заключения за това предвид няколкото взривени оръжейни складове с руско оръжие напоследък, за което украинците използваха западно оръжие – например системите за залпов огън HIMARS – на 4 юли в Харковска област, в Донецка област, на 3 юли при Мелитопол, както и в Запорожка област. Има данни и, че украинското партизанско движение в Херсонска област се цели в разрушаване на жп пътища до Мелитопол, за да спре доставките на руско оръжие. Стрелков е категоричен, че войната се води "по украинските условия". А украинската армия докладва, че тази нощ в Херсонска област са унищожени нови два оръжейни склада, ракетна установка "Ураган", гаубица Msta-B и танк T-62, като при ударите са убити 30 руски войници.

Що се отнася до Харковска област, там е имало руски въздушен удар по самия Харков. Продължава и артилерийната битка при няколко села, най-значимото от които е Деменциивка.

ОЩЕ: Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна

В Николаев рано сутринта е имало руски ракетен удар, същото е станало в Днепропетровск – по цели в града са изстреляни 7 руски ракети, 6 са свалени от украинската ПВО, няма данни за жертви.

По последни руски данни, в Русия са "евакуирани" 2,3 млн. украинци, включително 365 000 деца. Украинските власти са категорични, че много от тях са насилствено депортирани, а действията на руските власти – с опити за установяване на руска администрация в украински окупирани територии, подсказват точно това. А украинският премиер Денис Шмигал заяви на конференция в Лугано, че на страната му ѝ трябват 750 млрд. долара, за да се възстанови.

ОЩЕ: След превземането на Лисичанск - къде ще се съсредоточи руската армия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа