Скандал с поверителни данни разтресе Ватикана

4415
Скандал с поверителни данни разтресе Ватикана
Снимка: Getty Images / Guliver

Скандал разтресе Ватикана, след като стана ясно, че ще бъдат публикувани две нови книги с поверителни документи и разговори на папата. Това съобщиха източници, близки до Светия престол.

Това е вторият подобен скандал, прочут като „Ватилийкс”.

Ватикана: Папата не е болен от рак

„Папа Франциск е активен и информацията за болестта му е неоснователна”, съобщи ръководителят на пресслужбата на Светия п...

През 2012 година папският иконом Паоло Габриеле беше арестуван за изнасяне и фотокопиране на конфиденциални папски документи, взети от писалището на папа Бенедикт XVI, предаде бтв.

Ватиканската магистратура е изготвила заповеди за арести на висш духовник и на мирянин експерт, като и двамата членове на Комисията за преглед е реорганизация на административно-икономическите структури на Светия престол.

Мотивите са подготвяне за издаване в Италия на две книги, съдържащи поверителни документи и записи на разговори на папатата, за които се предполага, че са знесени от архива на комисията. Автори на книгите са разследващите журналисти Емилияно Фитипалди и Джанлуиджи Нуци.

Предварителни публикации на части от документите са позволили на папската жандармерия да достигне до вероятните източници на поверителната информация.

Кои са най-претъпканите с туристи страни?

Кои страни по света са най-претъпкани с туристи всеки ден? Сайтът “FiveThirtyEight” изкнася много любопитни факти по въпрос...

Във Ватикана хора, които оповестяват поверителни данни, се наричат „врани”, защото са облечени в черно и „грачат” в публичното пространство.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа