Украйна обещава контраофанзива, ако Западът ѝ помогне да удържи през 2024: Френски военни източници

2062
Украйна обещава контраофанзива, ако Западът ѝ помогне да удържи през 2024: Френски военни източници
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

И украинският президент Володимир Зеленски, и върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи предупреждават за риск от поражение на Киев при липса на военна помощ.

Още: "Демилитаризация": Вижте как Путин оправда ударите по енергийната система в Украйна

Все повече се говори за украинска загуба във войната

След миналогодишния неуспех при контранастъплението украинските войници се оттеглят на отбранителните си позиции. Срещу тях руската армия упражнява непрекъснат натиск. Интензивни сражения се водят в района на Часов Яр, само на няколко километра от Бахмут в Донецка област. Все още не е постигнат решителен пробив, но възможността за украинско поражение отново е на дневен ред - две години след началото на войната, подпалена от Владимир Путин.

Още: Нова атака с дронове срещу руска петролна рафинерия

"Ако Конгресът (на САЩ) не помогне на Украйна, тя ще загуби войната", заяви президентът Володимир Зеленски пред CNN тази седмица, изразявайки тревога, че лагерът на Доналд Тръмп блокира 60-те милиарда долара за Киев.

Още: Демократите в САЩ към Майк Джонсън: Прокарваш парите за Украйна, спасяваме те от преврат

Зеленски не е сам в опасенията си. Украйна "зависи почти изцяло от външна подкрепа, за да остане в борбата", предупреди в сряда генерал Кристофър Каволи. "Сериозността на този момент не може да бъде преувеличена: ако не продължим да подкрепяме Украйна, тя може да загуби", продължи той.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

За момента се твърди, че съотношението на артилерийските сили е едно към пет, но то може да се увеличи до едно към десет в полза на Москва. "Това е въпрос само на седмици", предупреди генералът. "Въз основа на опита ми от повече от 37 години в американската армия, ако едната страна стреля, а другата не може да отвърне, губи този, който не отвърне".

Още: ООН: Заплахата за украинския народ вече е екзистенциална (ВИДЕО)

"Самата същност на военните действия е, че те не са изчислени. Ако ставаше въпрос само за непосредственото съотношение на силите, нямаше да има смисъл да се воюва", заяви преди няколко седмици генерал Пиер Шил, началник на щаба на френската армия. "Досега украинците показаха, че са силни. Това, че са в отбрана, е предимство", добави той. 

Само че от фронта идват тревожни сигнали - руските военновъздушни сили, изглежда, са възстановили способността си за действие. При липсата на достатъчна противовъздушна отбрана от украинска страна руските изтребители са в състояние да бомбардират противника си. В същото време над Украйна продължават да се изсипват залпове от ракети и дронове, поразяващи най-вече енергийната инфраструктура.

Още: Втора за деня: Русия подпали още една ТЕЦ в Украйна

"Основната задача е да положим всички усилия за укрепване на нашата система за противовъздушна отбрана", заяви президентът Зеленски, когато пристигна в Литва в четвъртък, за да подпише споразумение в областта на отбраната.

Още: Украйна закъсва с войниците, затишие за Купянск и Лиман (ВИДЕО)

Какво обещават украинците на Запада?

"Украинците ни казват: "Помогнете ни да издържим през 2024 г. и през 2025 г. ще можем отново да започнем настъпление", твърди френски служител, който наскоро е провел разговори с украинските власти. Той е цитиран от френското издание Le Figaro.

Украинските власти проявяват особен интерес към разработената от Франция наземна зенитно-ракетна система със среден обсег SAMP-T. "Повече от системата им трябват ракетите", твърди източникът.

Въпреки натиска от страна на правителството в Париж, производителят MBDA няма да може да достави повече ракети Aster 30 в краткосрочен план, въпреки че и френската армия се нуждае от тях.

Още: Новини от Норвегия подсказват колко F-16 отиват в Украйна

"Първият, който се мобилизира, ще надделее"

За да устои, Украйна трябва да преразгледа методите си на действие. По-добре би било да се "атакуват тактически и оперативни цели, които могат пряко да повлияят на продължаващата борба", вместо да се бомбардира руската енергийна инфраструктура, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

За да отслаби своя противник, Украйна от няколко седмици насам опитва да удря стратегически обекти. Редица петролни рафинерии бяха поразени през последните седмици, но Вашингтон твърди, че тези операции нямат ефект върху войната и застрашават целия енергиен пазар.

Още: Показно: Лицемерието на администрацията на Байдън за руските петролни рафинерии (ВИДЕО)

"Липсват ни хора", притесни се генерал Юрий Содол, който командва украинските сили в източната част на страната. "Врагът ни превъзхожда в съотношение 1 към 7-10", предупреди той. Въпреки че са по-слабо обучени и по-слабо мотивирани, руските военни са по-млади от украинските. Средната възраст на последните е малко под 40 години.

Френски военен източник, цитиран отново от Le Figaro, смята, че "първият, който се мобилизира, ще победи".

Още: Украйна прие закона за мобилизацията: За какво гласуваха депутатите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа