Зеленски: Украйна ще загуби войната, ако САЩ не одобрят помощта (ВИДЕО)

4015
Зеленски: Украйна ще загуби войната, ако САЩ не одобрят помощта (ВИДЕО)
Снимка: president.gov.ua

Украйна „ще загуби войната“, ако Конгресът на Съединените щати не одобри военна помощ, за да й помогне да устои на нахлуването на Русия. Това каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от CNN.

„Важно е да се обърнем конкретно към Конгреса: ако Конгресът не помогне на Украйна, Украйна ще загуби войната“, каза Зеленски в неделя по време на видео среща на украинската група за набиране на средства UNITED24. „Ако Украйна загуби тази война, други страни ще бъдат нападнати. Това е факт”, предупреди той.

Още: Зеленски: За контранастъпление нямаме снаряди. Чужди войски сега не мога да поискам (ВИДЕО)

Предупреждението на Зеленски, което е сред най-острите му от началото на войната преди повече от две години, идва в момент, когато Конгресът от месеци отказва да приеме пакет от помощи за Украйна, оставяйки Киев да се бори с недостига на работна сила и боеприпаси, докато Русия обстрелва градовете на Украйна с ракети и тества за слаби места по фронтовата линия.

Сенатът на САЩ прие законопроект за чуждестранна помощ на стойност 95,3 милиарда долара през февруари, в който влиза помощ за Украйна и Израел, но председателят на камарата Майк Джонсън досега отказва да проведе гласуване за приемането на пакета за Украйна.

По-рано Зеленски каза пред CNN, че „милиони“ може да загинат във войната, ако законодателите на САЩ не одобрят пакета от помощи.

Още: Зеленски с призив към Запада: Нова ПВО система може да промени коренно ситуацията (ВИДЕО)

Когато Русия започна своята инвазия през февруари 2022 г., тя смяташе, че ще превземе Киев за дни, а останалата част от страната за седмици. В това, което се оказа катастрофална грешка за Москва, Украйна отблъсна първоначалното нападение срещу столицата си и по-късно през 2022 г. си върна някои от териториите, превзети от Русия. Оттогава фронтовите линии са до голяма степен статични, като Русия продължава да окупира около една пета от територията на Украйна. Въпреки оптимизма, че Украйна може да си върне повече от окупираните територии, нейното контранастъпление през лятото на 2023 г. не успя да пробие значително отбраната на Русия. Тогавашният главнокомандващ на Украйна призна, че войната е навлязла в „задънена улица“.

"Преходна фаза"

От началото на тази година Русия – която се радва на огромно предимство в жива сила и боеприпаси, се опита да поеме инициативата, бомбардирайки градовете на Украйна с ракети и принуждавайки Украйна да се оттегли от източния град Авдеевка.

Франц-Стефан Гади, сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, каза пред CNN, че войната в Украйна е навлязла в „преходна фаза“. „Русия провежда проучвателни атаки по фронтовата линия. Опитва се да напредне там, където може. И подготвя това, което изглежда бъдеща офанзива надолу по пътя“, каза той.

Още: Зеленски: Русия се готви да мобилизира още 300 000 войници до юни (ВИДЕО)

Докато европейските страни се опитаха да заменят помощта на САЩ, Гади каза, че няма „заместител“ за подкрепата, която Вашингтон може да предостави. „Тази година Украйна наистина се нуждае от подкрепата на САЩ. Има определени оръжейни системи, определена логистична подкрепа, която европейските страни просто не могат да осигурят на Украйна, като системи за противовъздушна отбрана“, каза той.

Също в неделя Зеленски предупреди, че „през следващите седмици Русия ще бъде все по-настоятелна да въвлича ядрени оръжия в дебата, да заплашва, да си играе с този въпрос“. В отделна публикация в социалната мрежа X той благодари на посланиците на UNITED24, че „продължават да привличат вниманието на САЩ към борбата на украинския народ за свобода и независимост“.

Още: 4000 бомби, ракети и дронове срещу Украйна: Равносметката от руските атаки за март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа