Демократите в САЩ към Майк Джонсън: Прокарваш парите за Украйна, спасяваме те от преврат

4833
Демократите в САЩ към Майк Джонсън: Прокарваш парите за Украйна, спасяваме те от преврат
Снимка: Getty Images

Ръководителят на Демократическата фракция в Камарата на представителите (долната камара) на американския Конгрес Пийт Агилар заяви, че законодателите от партията му са готови да спасят председателя на камарата Майк Джонсън от потенциален преврат на републиканците.

Такъв бунт може да има, ако републиканецът Джонсън, определян за протеже на Доналд Тръмп, прокара помощта за Украйна през долната камара и тя стигне до бюрото на президента Джо Байдън.

Демократическата фракция на Камарата на представителите е конгресна фракция, съставена от всички представители на демократите с право и без право на глас, която отговаря за номинирането и избирането на ръководството на Демократическата партия в Камарата.

Още: Зеленски: Украйна ще загуби войната, ако САЩ не одобрят помощта (ВИДЕО)

Парите за Украйна - кога и дали ще се гласуват?

Пийт Агилар не каза дали лично ще гласува, за да спаси евентуално Джонсън, но повтори по-ранно послание на лидера на демократското малцинство в Камарата на представителите Хакийм Джефрис. Агилар отбеляза, че редица демократи вече са заявили, че ще помогнат на Джонсън да остане на власт като председател, ако осъществи успешно гласуване на пакета за Украйна, който мина през Сената през февруари.

Става въпрос за над 60 милиарда долара помощ, от които Киев спешно се нуждае предвид продължаващите масирани руски атаки: Руски удар подпали една от най-големите ТЕЦ в Украйна (ВИДЕО).

Майк Джонсън вече даде да се разбере, че пакетът ще е различен от този, приет от Сената, като 100% от отпуснатите средства ще бъдат заеми, твърдеше той. Помощта се бави дълго, тъй като председателят на долната камара не я вкарва дори за гласуване. Джонсън вече даде знак, че това ще стане след великденската ваканция, която мина: Лоша новина за милиардите от САЩ за Украйна: Bloomberg прогнозира още забавяне.

Републиканци беснеят срещу Украйна, демократи спасяват Майк Джонсън

Агилар смята, че тази готовност на демократите би трябвало да е достатъчна, за да се преодолее броят на републиканците, които биха могли да се опитат да свалят Майк Джонсън.

Снимка: Getty Images

"Председателят на парламента трябва да внесе този законопроект в пленарна зала", заяви Агилар по време на брифинг в Капитолия, цитиран от The Hill. "Чували сте ме да казвам, чували сте и лидерът Джефрис да казва, че смятаме, че ако председателят постъпи правилно, той е в добра позиция. Ние трябва да постъпим правилно. Трябва да приемем тези законопроекти. Трябва да имаме някакъв здрав разум".

Още: Глас от САЩ: Да помогнем на Украйна, загуба на фронта застрашава и нашата сигурност

Майк Джонсън обмисля стратегия за прокарване на пакета за Украйна в долната камара, където консерваторите от неговата формация са твърдо против изпращането на още милиарди долари на Киев. Някои от тези критици искат първо да се подсигури границата на САЩ с Мексико. Редица републиканци настояват за гаранции, че разходите ще бъдат покрити от други промени в бюджета, така че да не увеличават дълга. А други, като републиканеца Марджъри Тейлър Грийн, просто се противопоставят на идеята за помощ за Украйна, като твърдят, че това само ще удължи "вече загубена война".

Още: Forbes: Украйна може скоро да получи 34 млрд. долара за оръжия от САЩ

Грийн вече внесе резолюция за освобождаване на председателското място. Тя категорично намекна, че ще има удар по Майк Джонсън, ако той внесе законопроект за Украйна в пленарната зала. "Финансирането на Украйна вероятно е едно от най-грозните неща, които той може да направи", заяви Грийн пред CNN миналата седмица. Не е ясно колко други републиканци ще подкрепят предложението ѝ, ако тя го прокара в пленарна зала.

Редица консерватори вече са ядосани на Джонсън за това, че миналия месец сключи сделка с Джо Байдън за финансиране на правителството. Само че нито един републиканец не е излязъл публично в подкрепа на резолюцията на Грийн за освобождаване на председателя.

Още: Пентагонът: Украинските войски се изтеглят поради липса на помощ от САЩ

Агилар заяви, че не знае за преки разговори между Джонсън и депутатите от Демократическата партия относно потенциалното гласуване - според него е най-добре този разговор да се води между председателя на парламента и лидера на малцинството Хакийм Джефрис.

"Ако председателят на парламента иска да разговаря с лидера Джефрис за това, дискусията трябва да се проведе там", каза Агилар. "Членовете на Камарата на представителите от Демократическата партия искат да видят как председателят внася този законопроект в пленарна зала, за да можем да го изпратим на бюрото на президента и да предоставим важната помощ за Украйна".

Още: Новата военна помощ на САЩ за Украйна: След Великден, но какво точно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com