Украйна закъсва с войниците, затишие за Купянск и Лиман (ВИДЕО)

6183
Украйна закъсва с войниците, затишие за Купянск и Лиман (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Сухопутні війська ЗС України

Някои от украинските военни части на фронта могат да защитават само 20% от това, което биха могли да защитават при пълно окомплектоване. Това заяви командващият украинските обединени военни сили и командир на украинската армия в направление "Хортиця" (Лиманско и Купянско направление) генерал Юрий Содол. Той го каза по време на дебатите преди гласуването на новия закон за мобилизацията в Украйна: Украйна прие закона за мобилизацията: За какво гласуваха депутатите

По думите на генерала, в момента е практика на фронта да се разполагат три недоокомплектовани бригади за защита на участък, който при нормални обстоятелства т.е. пълно окомплектоване би се защитавал от една бригада. Така войници, които иначе биха могли да си починат и да тренират за нови задачи, трябва да се бият без прекъсване. А в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за войната) повтаря за пореден път, че без военна помощ от САЩ нещата за Украйна изглеждат мрачни.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Сутрешната сводка на украинския генщаб сочи увеличение на интензивността на боевете – 78 бойни сблъсъка за последното денонощие спрямо 55 предишното денонощие. Двете най-горещи направления остават това при Бахмут, с основна руска цел Часов Яр, както и Новопавловското направление (селата Красногоровка, Новомихайловка и отново включване на Урожайно като място на бойни действия т.е. в направлението Велика Новоселка – Бердянск, на югозапад от Угледар: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник). Според украинските данни, при Бахмут за последното денонощие са отбити 29 руски пехотни атаки, а в Новопавловското направление – 26. Голямата новина е, че нито в Купянското, нито в Лиманското направление е имало руски пехотни действия през последните 24 часа.

По отношение на направлението на запад от Авдеевка, "Рибар" обръща внимание на това, за което писахме вчера сутринта – че руснаците се стараят да разширят фронта още повече на север, с идеята най-после да направят голям оперативен пробив. Руски сили гледат към Новокалиново и Керамик и заемат позиции за атаки. А руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише, че вече нямало да е възможно украинците да изтласкат руснаците от Семьоновка и Бердичи, като се хвали с руски напредък в Красногоровка, Новомихайловка и Григоровка т.е. Новопавловското направление: Показно: Лицемерието на администрацията на Байдън за руските петролни рафинерии (ВИДЕО)

(КАРТА) Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" е убеден, че е въпрос на време Красногоровка да падне. Образно, той твърди, че до 30% от атакуващите руски войници биват убити от украинските дронове и ответен огън при настъпление, но останалите 70% заемат позиции и подкрепят вече укрепилите се свои другари, а украинците нямат достатъчно войници, за да могат успешно да изтласкват руските сили при това положение.

И "Рибар", и Пегов окуражават, че има руски напредък към Часов Яр, като Пегов говори за "напредък в самия град". "Рибар" обаче посочва микрорайон "Канал", а това е източно предградие на Часов Яр, не самият град. Още вчера излязоха видеокадри, показващи големи руски загуби на бронирана техника на запад от Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), което подсказва, че руснаците напредват, макар и бавно.

Пример как действат руснаците с войниците – видеоклип, показващ как руски милиционер дава "избор" на мигранти от Централна Азия, дошли да работят в Руската федерация и прибрани при поредната миционерска хайка: Или влизате в руската армия и отивате в Украйна, като ще получите руско гражданство, или ...

Интересен въпрос поставя платформата OSINT за боевете в западната част на Запорожка област – при Работино, на 10 километра южно от Орехов. Там руски атаки се провеждат не с тежка бронирана техника, а с по-леки превозни средства. Въпросът е – има ли недостиг при руснаците на танкове и БТР-и в това направление?

Съгласно актуалната сводка на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 17 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна - Николаевската, Одеска, Херсонска, Днепропетровска, Хмелницка област, както и Виница. Свалени са 16 дрона. Изстреляна е и една ракета Х-59, от Донецка област. Вчера, украинското издание Defense Express съобщи, че изглежда Русия е използвала ракети Х-69 за удара срещу Триполската ТЕЦ и унищожението на централата: Руски удар подпали една от най-големите ТЕЦ в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.05 - Гняв заради укрепленията в Харков

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа