В Германия крадат като изоглавени ето този метал. Защо за него се плаща толкова скъпо?

25195
В Германия крадат като изоглавени ето този метал. Защо за него се плаща толкова скъпо?
Снимка: iStock

Германските железници се намират в затруднено положение. Дойче Бан страда от провалите през последните десетилетия, а в скоро време ще трябва да модернизира и почти цялата си инфраструктура. Съществува и още един проблем, който струва много пари - кражбите на метали и най-вече на медни проводници. Само през 2022 г. загубите от това са били в размер на около 6,6 млн. евро, съобщава "Ханделсблат".

Икономическото издание е изчислило, че само през 2023 година общо 2644 влака са били засегнати от тези кражби. Това означава над 700 часа закъснения, само защото престъпници крадат от железниците. В допълнение към забавянията, много компании зависят от точно пристигащите доставки на суровини или първични продукти, тъй като не поддържат запаси. Има и стотици хиляди недоволни пътуващи и туристи.

Но не само железниците са потърпевши. Кражбите на цветни метали се увеличават. Краде се от всевъзможни места - от строителни площадки, от частни сгради и даже от покривите на църквите. А компанията за производство и рециклиране на медни плоскости „Аурубис“ от Хамбург търпи загуби за стотици милиони евро заради кражби и измами.

Още: Германия реже наполовина помощта за украинските бежанци

Медта - критична суровина в недостиг

Търсенето на мед е толкова голямо заради електропроводимостта на този метал, която е по-висока само при още по-скъпото сребро. Медта е нужна за производството на всички електрически устройства - от тостери до електромобили. Йоахим Берленбах, основател и главен изпълнителен директор на компанията ERI AG (Earth Resource Investment), е доказан експерт в областта на суровините. Той не се съмнява, че "търсенето на мед в бъдеще ще се увеличи сериозно".

Берленбах дава за пример производството на ток от вятърна енергия. "Само помислете за вятърната турбина, която произвежда електричество чрез въртене на медна намотка над магнитно поле. Има нужда от 5 до 9 тона мед за производството на един мегават вятърна енергия, в зависимост от това дали турбината се намира на сушата или в морето."

Защо този метал е толкова скъп

Още: В Германия търсят работници. И ето как ги привличат в германските села

И при медта връзката между търсене и предлагане определя цената. Стопанският ръст на развиващите се икономики играе важна роля в това отношение, смята Берленбах. Когато брутният вътрешен продукт (БВП) на страни като Китай и Индия се повишава, стандартът на живот също расте - "карат се повече коли, необходими са климатици, строят се къщи и електропроводи. Съответно и търсенето на енергия, електричество и мед ще се увеличи значително."

Същевременно според него "стават все по-трудни откриването на медни находища и добивът от тях. Съществуващите геоложки находища са съсредоточени в малко държави (например Чили и Конго), където геополитическият риск за добиващите компании не е незначителен. Тези компании ще поемат високия риск само ако си струва икономически", обяснява експертът.

Къде отива откраднатият метал?

В Германия е станало трудно за крадците да се отърват от крадените цветни метали, тъй като при всяка продажба личните данни на търговските партньори се записват, казва Ралф Шмиц, генерален мениджър на Асоциацията на германските търговци на метали и рециклиращи дружества (VDM), пред "Тагесшпигел". Членовете на асоциацията получават предупреждения при големи кражби. "Търговците знаят какво е откраднато", обяснява той. "Полша разполага със също толкова добра система, каквато имаме и ние в Германия", казва Шмиц.

Още: В Германия болниците банкрутират. Една по една

Затова Шмиц подозира, че крадците на метали предпочитат да продават своята плячка в чужбина, още повече, че митниците не са в състояние да контролират достатъчно строго подобно движение на стоки. "Повечето материал вече не остава в Европа, а се прехвърля с контейнери през Океана", казва той.

Не съществува заместител

Крадците в Германия не просто са все по-организирани, но очевидно стават и все по-брутални. При разследването на многомилионна кражба в "Аурубис" полицията конфискувала не само откраднатите метали, но също и 10 автомобила, над 200 000 евро в брой, няколко огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Йоахим Берленбах казва, че това му напомня на времето, което е прекарал в Южноафриканската република: "Когато живеех там, проблемът с кражбите на мед бе също толкова драматичен. Веднъж бяха изтръгнати всичките телефонни кабели на улицата ни в Йоханесбург. Това бяха добре организирани престъпни синдикати, разполагащи с необходимите купувачи."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Героите" в Русия все по-често посягат сексуално на деца (ГРАФИКА)

От офиса на Зеленски отложиха всички международни събития заради настъплението на руснаците

Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Бум: Руска авиационна бомба удари руско село във Воронежка област

Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

Украински дрон пак стигна до Татарстан - на 1000 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Зеленски отмени посещението си в Испания заради тежката обстановка на фронта

"Правителството ни пребива, но Грузия няма да стане Русия": Говорят грузински опозиционери (ВИДЕО)

Без мобилни телефони в гимназиите в Гърция

ВСУ дължат обяснения как са строени укрепленията при Харков: Украински депутат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com