В Италия разкриха финансова мрежа в услуга на мафията

2772
В Италия разкриха финансова мрежа в услуга на мафията
Снимка: Getty Images

Службата за борба с мафията в Калабрия разкри глобална финансова мрежа в услуга на италианските мафиотски структури Ндрангета, Коза Ностра и Камора, с фонд от 500 милиарда евро. Парите са били укривани в различни банкови сметки, , скрит в призрачни банкови сметки в цял свят и са били управлявани от италианеца Роберто Рекордаре, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”.

Рекордаре е калабриец родом от община Палми в провинция Реджо Калабрия. Той е собственик на женския отбор по волейбол „Golem Volley” и на базираната в Малта компания за електронен софтуер „Golem”, която предоставя услуги на публичната администрация.

500 милиарда евро мръсни пари на Коза Ностра, Ндрангета и Камората са препрани чрез инвестиции в цял свят, благодарение на добре структуриран финансов лабиринт. Парите са депозирани в банкови и европейски институции, много от които са включени в черния списък като данъчни убежища. Сред тях са националната банка на Дания, Bank of London и Дойче банк.

Николай Марков: Мафията ни убива, а не COVID-19

"Вече сме на 1-во място в света по смъртност. Браво, другарю Борисов, успяхте! Винаги първи. Малко е стряскащо да си представим, че в ...

Според антимафиотите, „Роберто Рекордаре е бил запазеният човек на Ндрангета, икономическият и финансов мозък на Камората, Коза Ностра и Ндрангета, способен да препере големи суми пари, спечелени от трафик на наркотици, оръжия, опасни отпадъци, незаконни залагания, спекулации с публични търгове, корупция, изнудване, измами и заплахи”.

Разследването установи, че след прехвърлянето на парите на своите клиенти, калабрийският брокер е заличавал следите от банковите операции.

Роберто Рекордаре е разследван в процес с кодовото име „Eyphemos”, който разкри връзките му с мафиотските кланове на Аспромонте, Парело-Галиостро и Алваро.

Рекордаре е управлявал парите на мафиотите, като е регистрирал офлайн разплащателни сметки на името на несъществуващи лица като чужди граждани от Източна Европа или Саудитска Арабия.

Над 7 милиона италианци с влошен жизнен стандарт заради пандемията

Около 7,6 милиона италианци са влошили жизнения си стандарт, се казва в доклад, публикуван от изследователския институт „Censis&l...

Подчертава се, че това е най-голямата операция на италианските власти срещу мафията, в която са разкрити огромни суми. Откритите 500 милиарда евро се равняват на половината от сумата на Фонда за възстановяване, която Европейският съюз трябва да предостави на Италия.

Разследването е установило, че ОАЕ са често посещавана от Рекордаре дестинация. По време на пътуване до Дубай, за да избегне финансовия контрол, той е изхвърлил в кошчето облигации на стойност 100 милиарда евро, а у себе си е държал облигации на стойност 36 милиарда евро.

Според италианските антимафиоти Роберто Рекордаре се е подготвял чрез специални и скрити банкови сметки да прехвърля големи суми пари в страни извън Европа, където американското влияние не е голямо. В един от компютрите е открита личната карта на литовски гражданин, в която са налети 2 милиарда евро.

Обект на разследване от италианската антимафия са и хуманитарни операции, използвани като прикритие за прехвърляне на средства, които никога не са били използвани за благотворителни дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа