Войната в Белгород: Хаос, атаки срещу руското МВР и ФСБ, а Пригожин псува (ВИДЕО)

13809
Войната в Белгород: Хаос, атаки срещу руското МВР и ФСБ, а Пригожин псува (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руснаците си мислеха, че ще имат време да си починат след Бахмут – е, излъгаха се. Това е общият рефрен, който доминира коментарите в социалните мрежи за случващото се в Белгород. Именно то измести доста фокуса във войната в Украйна.

Вчера, 22 май, т.нар. Руски доброволчески корпус (Легион Свобода на Русия) нахлу в Белгородска област. Въпросният корпус се появи на бял свят още в началото на март, с атака в друга руска област – Брянск.

Според един от сътрудниците на разследващата медия Bellingcat руските доброволци са водени от Денис Капустин, по прякор Никитин. Той е известен крайнодесен руснак, който има връзки с украинските крайнодесни формации. Капустин е със забрана да влиза в Шенгенското пространство от 2019 година насам и има спекулации, че според германското разузнаване той има тесни връзки с руските спецслужби – т.е., Капустин е считан за наемник.

Сегашната атака стана през граничния пункт "Грайворон", като се появиха и видеа, показващи какво се случва. Общо 6-8 бронирани машини преминаха през пункта и навлязоха в Белгородска област, а в социалните мрежи бяха качени и снимки на документи на служители на ФСБ и на гранични служители именно от пункта "Грайворон": Руският доброволчески легион: Освобождаваме Белгородска област, не излизайте от домовете си

Какво се случи обаче след това – тръгна уж специална контратерористична операция в Белгородска област, като това беше обявено официално от губернатора на областта Вячеслав Гладков. В руските медии се появи и информация, че са ранени 8 души. Поредица от видеокадри обаче показва, че въпросната операция не върви изобщо гладко - като започнем с признанието на губернатора на областта, че "контратерористичната операция" още не е свършила.

И още: На първо място – видеокадри от атака с дрон срещу сграда на руското МВР в Белгород:

На второ място, дори по-впечатляващо – руският телеграм канал SOTA публикува поредица от видеа, показващи последствията от друга атака, срещу сграда на ФСБ:

Отделно, в социалните мрежи тръгнаха кадри как без проблем нападателите са овладели БТР и го карат:

От американска страна вече има коментар – говорителят на Държавния департамент Матю Милър коментира, че САЩ не подкрепят атаки срещу руска територия, но и че Русия е започнала войната в Украйна и Украйна решава какви военни операции да провежда:

Случващото се беше коментирано от руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин в Телеграм – ТУК и ТУК! Пригожин използва типичен за него силен език, като обяснява как е предупреждавал за атака срещу Белгородска област, как не е направено нищо за безопасността на държавата: "Къде бяха военните – това е въпрос, който трябва да бъде зададен на руското военно министерство (тоест на руския военен министър Сергей Шойгу). Няма управление, няма желание и няма индивиди, които са готови да защитят страната си". Свързваният с финансиране от Пригожин популярен руски телеграм канал "Рибар" говори за пробив и укрепване на "диверсионна група на украинската армия" от поне 8 километра.

В дневния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание и на друго, по-старо изказване на Пригожин – че до 1 юни ще изтегли ЧВК Вагнер от цялата фронтова линия в Украйна, за да има прегрупиране и известна почивка. Това ще продължи за 2 месеца. От ISW коментират, че може би наемниците на Пригожин ще бъдат държавни в резерв и ще бъдат пращани да спират операции на предстоящото голямо украинско контранастъпление.

(КАРТА) Междувременно, при Бахмут украинският напредък по фланговете продължава, този път от юг, при Клещеевка (7 километра южно от Бахмут). Украинският телеграм канал "Бахмутски демон" публикува кратко съобщение, за 700 метра напредък. В сутрешната сводка на украинския генщаб това не се коментира, но за отбелязване е, че се говори за руски въздушни удари в района, а не за руски пехотни атаки. Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр коментира в Телеграм, че от север и юг украинците държат позиции на висок терен и че все още има украински военни в самия Бахмут, в югозападния район "Литак" (Самолетния паметник) – КАРТА! А от руска страна продължават препирните кой е "архитектът" на обявения руски успех в Бахмут, вместо да се коментира какво следва предвид очевидният напредък на украинците по фланговете на града. Показателен е материал на CNN, в който се припомня каква е платената от руснаците цена за Бахмут.

Още през декември, 2022 година член на Международния легион за защита на Украйна, който се сражава в група от около десетина души на юг от града, се обажда от фронтовата линия. "Невероятно е", каза той. "Тези момчета от "Вагнер" идват на вълни от по 40 души наведнъж. Ние убиваме 35. Петима влизат в окоп или къща, след което те изпращат още 40 и ние застрелваме още около 35. Просто ги косим като трева.". И сега, след като Пригожин обяви победа, той обяви и изтегляне – защото изглежда наемниците му са единствените хора, останали в развалините на града, а това е зона на кръстосан огън и те са в центъра ѝ.

Допълзяха до Бахмут: Проруски сепаратисти считат града за пирова победа (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com