Вършбау: НАТО трябва да гледа на Русия като на противника

32288
Вършбау: НАТО трябва да гледа на Русия като на противника
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Заместник-генералният секретар на НАТО и бивш посланик на САЩ в Москва Александър Вършбау заявил пред журналисти, че пактът трябва да гледа на Русия като на противник в светлината на анексирането на Крим и усилията на Кремъл за дестабилизиране на Украйна, предаде АП.

"Очевидно руснаците приемат НАТО за противник, поради което ние трябва да започнем да гледаме на Русия не като на партньор, а по-скоро като на противник", казал Вършбау в разговора с журналисти от АП. Той добавил, че в създадения преди 65 г. пакт за защита от бившия СССР в момента се обсъждат нови отбранителни мерки, насочени към това Русия да бъде възпряна от всяка възможна агресия към страни-членки на НАТО като тези от Прибалтика.

В НАТО искали да бъдат сигурни, че могат бързо да се притекат на помощ на тези страни в случай на всяка, дори и не пряка опасност. Сред възможните стъпки от страна на Северноатлантическия съюз Вършбау споменал разгръщане на доста по-големи по състав боеспособни сили на НАТО в Източна Европа, на постоянев или ротационеин принцип.

В началото на април НАТО прекрати сътрудничеството си с Русия. След това Министерство на отбраната извика в Москва "на консултации" главния военен представител на Русия в алианса генерал-полковник Валерий Еневич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа