Защо Кримският мост е толкова важен за Путин?

5616
Защо Кримският мост е толкова важен за Путин?
Снимка: Pixabay

Кримският мост, който свързва анексирания полуостров с континентална Русия, беше ударен от две експлозии рано тази сутрин при нападение, за което според украински служител по сигурността, който говори пред CNN, е отговорен Киев.

Мостът е жизненоважна артерия за снабдяването на продължаващата война на Русия срещу Украйна, позволявайки на хора и стоки да се вливат в украинските територии, които Москва е окупирала в южната и източната част на страната.

Известен също като Керченския мост, той има лична стойност за руския президент Владимир Путин. В разказа на Кремъл той символизира "обединението" на Крим с континенталната част на Русия.

Атаката срещу пропускателния пункт в понеделник беше втората, откакто Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна - и Киев повтори, че се надява да си върне полуострова в продължаващата си контраофанзива.

Защо мостът е толкова важен за Русия?

Керченският мост е стратегически важен, защото свързва Краснодарския регион на Русия с Крим, който беше незаконно анексиран от Русия от Украйна през 2014 г.

Той също има огромно символично значение за Русия, която построи 12-милния мост – най-дългият в Европа – на цена от около 3,7 милиарда долара. Това беше физическият израз на целта на Путин да превземе Украйна и да я обвърже завинаги с Русия.

В деня на откриването му Путин поведе триумфален конвой по моста. За ураинците това е напомнянето за руската окупация.

През октомври мостът беше частично разрушен, когато цистерна с гориво избухна и повреди голяма част от пътя. Кремъл побърза да обвини Киев за тази експлозия, а Путин твърди, че това е акт на "саботаж" от украинските служби за сигурност. Москва побърза да поправи моста след експлозията миналата година.

Още: Атаката срещу Кримския мост: Катери-камикадзе или дрон управляван по сателит? (ВИДЕО)

За какво Русия използва моста във войната?

Мостът е критичен тръбопровод за осигуряване на Крим както с ежедневните му нужди, така и с доставки за военните, гориво и стоките за цивилните. Руските военни конвои редовно използваха моста, за да подпомогнат пълномащабното си нахлуване в Украйна – превозвайки транспортни средства, броня и гориво. С атаката към него руската армия бива възпрепятствана, а нейните линии за снабдяване на силите в Южна Украйна стават по-слаби.

Русия използва кримските железници, за да превозва доставки до силите си в Херсон, а няколко железопътни възли както в Крим, така и в Херсон бяха атакувани от украински ракети с голям обсег. Железопътният трафик през Кримския мост продължава да работи в понеделник, когато бе атаката, макар и със закъснения, според видео в социалните медии, руски официален представител и руски държавни медии.

Контраофанзивата на Украйна напредва в района на Херсон, който е точно на север от Крим. Генералният щаб на украинската армия заяви миналата седмица, че в южната част на Украйна, по-специално в посока Запорожието и Херсон, руските сили съсредоточават основните си усилия върху предотвратяването на по-нататъшното настъпление на украинските войски.

Още: Подоляк за Кримския мост: Всички незаконни конструкции са недълготрайни

Какво е състоянието на моста?

Широко разпространено видео, което изглежда е заснето тази сутрин от влак, минаващ по паралелния железопътен мост, показва значителни щети на един от пътните участъци на моста.

"Железопътната линия не е повредена от удара", каза Владимир Константинов, ръководител на Държавния съвет на Република Крим в своя канал в Telegram. Руските държавни медии РИА Новости и ТАСС съобщават, че железопътният трафик продължава да работи със закъснения.

Известният руски военен блогър Борис Рожин каза тази сутрин, че фериботи и други големи десантни кораби ще транспортират автомобили, които сега не могат да преминат по моста, добавяйки, че очаква ремонтът да отнеме известно време.

Какво казва Кремъл?

Руското правителство заяви, че два украински морски дрона са отговорни за атаката на моста, но не предостави доказателства за това твърдение.

Кремъл също започна официално разследване на това, което руският Следствен комитет нарича "терористичен акт, извършен от специалните служби на Украйна".

Путин е бил информиран за удара, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. Междувременно вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин ще пътува до Крим в понеделник, за да оцени ситуацията.

Какво казва Украйна?

Източник от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) каза пред CNN, че нападението срещу моста е съвместна операция на СБУ и военноморските сили на Украйна.

Източникът говори пред CNN при условие за анонимност, тъй като те не са получили разрешение да говорят на запис пред медии.

Още: Какво се знае до момента за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа