Крим е изолиран, Кримският мост е затворен. Слух за колона на "Вагнер" към Москва (ВИДЕО)

20677
Крим е изолиран, Кримският мост е затворен. Слух за колона на "Вагнер" към Москва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Движението по построения от Русия Кримски мост, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, е спряно поради "извънредна" ситуация. Това съобщи в Телеграм назначеният от Русия губернатор Сергей Аксьонов.

Какво се случва с Кримския мост?

Аксьонов заяви, че е възникнала аварията на 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край. Той не предостави повече подробности, но по-късно помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението.

Контролираната от режима в Кремъл руска информационна агенция ТАСС вече препечата съобщение на руското транспортно министерство, че не било вярно, че една от опорните колони на моста е сериозно повредена. Ставало въпрос за "авария" на пътното платно - по неофициална информация, имало пропадане на секция на моста.

Информационната агенция РБК-Украйна съобщи, че на моста са били чути експлозии. Руският телеграм канал "Сива зона", свързан с наемническата групировка "Вагнер", съобщи, че по моста са били нанесени два удара в 03:04 ч. (0:04 по Гринуич) и 03:20 ч. Такава информация - за нанесени удари, се появи и на други места, с добавка, че има двама загинали и един ранен. Засега обаче няма независимо потвърждение на тази информация, пише БТА, позовавайки се на "Ройтерс". Малко по-късно обаче в руските телеграм канали започнаха да се появяват видеа, показващи, че става въпрос за удар с дронове.

ОЩЕ: Нова атака срещу Кримския мост: Движението беше спряно (ВИДЕО)

Появи се и информация, че фериботната линия, свързваща Крим с Русия, също е спряна от движение. Отделно, компанията "Гранд Сървис Експрес", организираща жп превози към Крим, вече предупреди, че движението на влакове "може да бъде изменено". Руското транспортно министерство уточнява, че наземен достъп до Крим има само през "новите територии", предаде контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС. А руските управляващи в Крим вече уверяват, че полуостровът бил "добре запасен" - явно има очаквания, че той ще бъде откъснат по-дълго от постоянна връзка с Русия.

В Телеграм вече има коментари, че командващият сухопътните сили на Украйна генерал Олександър Сирски знаел за удара, защото публикувал интересно съобщение няколко часа по-рано. То гласи: "Лека нощ, украинци. А за окупаторите се готви присписва песен".

Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., но е международно признат за част от Украйна, припомня агенцията. 19-километровият мост беше повреден от експлозия през октомври миналата година при нападение, което според Кремъл е организирано от украинските сили за сигурност. Месеци по-късно Украйна призна косвено за извършването му.

Слухове за ЧВК Вагнер и Москва

Междувременно, в руското телеграм пространство почна да се появява твърдение, че автоколона със знамена на ЧВК Вагнер тръгнала към Москва. От публикувани видеокадри обаче се вижда, че изглежда не става въпрос за военна колона.

НА ЖИВО: Пригожин тръгна открито срещу Кремъл, обвиниха го в опит за преврат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Добри новини за Украйна: Първите боеприпаси от чешката инициатива пристигат скоро

Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

10 хил. души ще участват на парада в Москва. Песков: Това е най-важният ни празник

В Грузия става страшно: Путинистки методи за разправа с инакомислещите (ВИДЕО)

Украйна пак подпали руска петролна база с дронове (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com