Анонимните убийци

2134
Анонимните убийци

В ерата на Обама убиването стана още по-анонимно и безнаказано – с дронове от въздуха. В тази война няма фронтова линия, нито възможност за водене на преговори, не се взимат и военнопленници. Има само едно – убиване.

Преди няколко дни американски самолети избиха десетки цивилни в афганистанската провинция Кундуз. Тези хора не загинаха в някаква война, а станаха жертва на една мисия за обучение, носеща името "Решителна подкрепа". На протестна демонстрация в Кундуз близките на жертвите настояха за независимо разследване. Но такова няма да има. В края на мандата на сегашния американски президент, започнал с Нобелова награда за мир, сме длъжни обаче да си отговорим на един прост въпрос: какво е отношението на САЩ, НАТО и на Запада като цяло към избиването на хора? И какви права имат жертвите на тези убийства?

10 пъти повече операции с дронове

При управлението на Обама избиването на хора с дронове достигна нови измерения. Сегашната американска администрация провежда десетократно повече операции с дронове, отколкото предишната на Джордж Буш. Веднъж седмично - във вторник - нобеловият лауреат Обама подписва лично смъртните присъди на хора, които не са влизали в съдебната зала. Покрай предвидените за ликвидиране обаче загиват и много случайни хора. Добре информирани източници твърдят, че това се случва в съотношение 28:1 - тоест 28 невинни хора загиват, за да бъде ликвидиран един престъпник. И понеже американската военна база Рамщайн е междинно звено в тази война, водена с дронове, Германия също е въвлечена в нея.

Който използва подобен инструмент за убиване, не поема никакъв риск за живота си и не излага на опасност живота на своите войници. В този вид война нищо не е както преди: няма обявена война, нито фронтова линия, няма и възможност за водене на преговори, нито дори обявена цел на военните действия, не се взимат и военнопленници. Има само едно - систематично избиване на хора, някои от които просто са се оказали в неподходящото време на неподходящо място.

Впрочем Кундуз отдавна се е превърнал в символ на смъртта - нали през 2009 г. по заповед на германски офицер при бомбардировка от въздуха загинаха над сто цивилни афганистанци. Германски съд после отхвърли иска на близките на жертвите за парични обезщетения с аргумента, че тяхната държава е тази, която би могла да предяви иск към Германия, но не и отделни хора.

Досега все още беше възможно цивилните жертви да завеждат дела за нарушение на Европейската конвенция за човешките права. Британското правителство обаче смята да затвори тази вратичка с една поправка, която гласи, че Конвенцията не важи за британските войници, участващи в задгранични мисии. Около три хиляди молби са заведени само от пострадали във войните в Ирак и Афганистан – а бившият премиер Дейвид Камерън нарича това "лов на вещици".

Провалът на Запада в Сирия

Алепо е на път да падне изцяло в ръцете на Асад. Това е свидетелство за моралния провал на Запада и неговата сирийска политика. Защото...

Терминът "асиметрична война" навремето беше въведен за конфликти, в които бързоподвижни отряди от партизани и въоръжени милиции се изправяха срещу конвенционални армии. Днес имаме нова асиметрия: цивилни срещу направлявани от дистанция дронове.

"Щедростта" на Запада

В Йемен, например, безразборно се бомбардират училища, пазари, болници и жилищни сгради. Това са военни престъпления, които тежат на съвестта на Саудитска Арабия, подпомагана от САЩ и Великобритания, чийто военни съветници участват пряко във воденето на тази война. В този смисъл "Ню Йорк Таймс" написа в свой коментар, че САЩ са „съучастници в избиванията” в Йемен.

Само през първата половина на 2016 г. Германия е изнесла за тази война оръжие и военно оборудване за половин милиард евро. Великобритания печели значително повече от подобни военни престъпления. След това Европа връща минимална частица от извлечените печалби обратно в конфликтния регион - под формата на хуманитарна помощ, а заблудените западняци дори се питат загрижено дали имат сили да проявяват толкова голяма щедрост…

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com