АЗП: Длъжниците ще плащат двойно заради Проектозакона за личния фалит

30208
АЗП: Длъжниците ще плащат двойно заради Проектозакона за личния фалит
Снимка: Pixabay.com

Законопроектът за личния фалит, внесен от МС, е неработещ, производството е бавно, тромаво и не на последно изключително скъпо за длъжника. Той е заимстван от процедурата по търговска несъстоятелност и в този си вид облагодетелства най-вече синдици и адвокати, пише Асоциацията за защитата на потребителите (АЗП) в свое становище до парламентарната комисия по правни въпроси. Предстои Народното събрание да го гласува на второ четене без да са нанесени съществени промени, въпреки критичните становища на Върховния касационен съд, Софийски градски съд, окръжни съдилища, АЗП и други институции, смятат от АЗП.

Защо НС бърза

Твърденията на някои депутати и на правителството, че се налага законопроектът спешно да бъде приет заради евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост, са неверни и подвеждащи. В плана никъде не е посочена несъстоятелност на физически лица-потребители. Това поставя въпроса чий интереси обслужва този проектозакон и защо в Народното събрание се бърза с приемането му. Кой и защо лобира за този пореден законодателен провал, питат от АЗП

Още: Законът за личния фалит мина на първо четене в комисия

В законопроекта за личния фалит е определено, че прагът на задълженията започва от 10 минимални заплати. Той въвежда обаче скъпо струващата фигура на синдика дори при длъжници със задължения под 10 000 лв.

Плащане два пъти

Законопроектът задължава длъжника да плаща два пъти за едни и същи действия, каквато е ситуацията с висящите изпълнителни производства срещу него, твърди АЗП. Съдебният изпълнител вече е събрал от длъжника такси и разноски за проучвания, запори, възбрани, описи на имуществото и др. При откриване на производството по несъстоятелност синдикът трябва да извърши отново същите действия като добросъвестния длъжник е принуден да ги заплати повторно, най-вероятно от цената на продаденото му имущество поради липса на средства. Логиката е тези функции да се изпълняват от съдебните изпълнители под постоянния надзор на съда. У нас освен небезизвестните ЧСИ функционират и над 200 държавни такива, които са с много ниска натовареност, според АЗП.

Авансово заплащане на разноските

Още: Ще се сложи ли край на вечния длъжник у нас?

Още по-фрапиращ е чл. 14 от проектозакона, в който е заложено авансово заплащане на разноските на несъстоятелността от длъжника, включително и възнаграждението на синдика. Даването на възнаграждение преди работата да е свършена и то от бедни и изстрадали български граждани е доказателство за лобистки интереси в този проектозакон. Простата сметка показва, че при обявяване на фалит при минималния праг заложен в проектозакона, таксите на синдика може да надхвърлят размера на задължението, смятат от АЗП. Законопроектът предвижда синдиците да си начисляват многократно възнаграждения по едно и също дело.

АЗП настоява длъжникът да внася авансово само минимално необходимите разноски, за да стартира производството.

В становището си Висшият адвокатски съвет пък иска разноските за адвокат на кредитор да не са последни в реда за удовлетворяване на вземанията, обратно на практиката произлизаща от Търговския закон.

Задръстване с дела

Още: 10-годишната давност на дълговете има капани - ето кои ще пострадат

В този му вид законопроектът ще доведе до хиляди дела, които ще продължат с години и добросъвестните длъжници няма да могат да получат опрощаване на своите задължения. На практика той ще облагодетелства само некоректните длъжници, които искат да ощетят държавата и кредиторите си, е позицията на АЗП.

Позицията на АЗП съвпада с тезата на съдиите от Софийски градски съд, че „в потребителската (нетърговската) несъстоятелност приоритетно акцентът трябва да е поставен върху опростеното, бързо и с малки разходи производство по несъстоятелност“, както и че „На синдика се възлагат изключително многобройни функции, за дълъг период от време, което оскъпява производството с разходите за заплащане възнаграждение на синдика, утежнява още повече финансовото състояние на длъжника и неговото семейство и злепоставя интересите на кредиторите му, поради което и считаме, че е разумно функциите по осребряване да бъдат възложени на съдебните изпълнители, които разполагат с необходимия ресурс.“

Опростено производство за физически лица

АЗП настоява максимално да се опрости производството спрямо физически лица и в никакъв случай да не използват механизмите на Търговския закон, а тези на ГПК, които в много по-голяма степен защитават правата на длъжниците.

Още: Ковачева: Проблемът с "вечния длъжник" не е решен, но се направи първата стъпка

Предвид гореизложеното очакваме народните представители да не се поддават на корпоративния и съсловен натиск, а да преработят закона, така че той да осигури опростено, бързо и с малки разходи производство по несъстоятелност за физическите лица. Това са хора, потребители, наши съграждани, които не по волята си са изпаднали в тежко положение и на тях трябва да им се даде възможност да се изправят и достойно да участват в икономическия живот на страната, завършват от АЗП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com