10-годишната давност на дълговете има капани - ето кои ще пострадат

25204
10-годишната давност на дълговете има капани - ето кои ще пострадат
Снимка: iStock

Законът за 10-годишна абсолютна давност може да бъде заобиколен предупреди съдия Андрей Георгиев от районният съд в София от ефира на btv.

Припомняме, че той трябва да влезе в сила 6 месеца след като беше обнародвано решението на депутатите, и трябва да започне да действа от 1 юни 2021г. Окончателно: 10-годишна абсолютна давност за дълговете на гражданите

"Ако законът за 10-годишната давност влезе в сила от догодина, той на практика по никакъв начин няма да засегне тези, които в момента са в графата „вечен длъжник“. Единственото спасение за тези хора е въвеждането на процедура за личния фалит, което няма да е много лесно, но то ще им даде възможност да имат гарантиран доход, който кредиторите няма да могат да пипат – въпрос на законодателно решение какъв ще е той, напр. минимална работна заплата. И според една директива на ЕС за несъстоятелността, с която много хора бъркат абсолютната давност. Няма директива за абсолютната давност на ЕС. И нищо не ни задължава да я приемем. Директива 2019/1023 – в нея е предвидено,ч е при лична несъстоятелност срокът за освобождаване от задълженията би следвало да е 3 години. Тази директива не ни задължава да приемем и правила за личния фалит. Но ни казва, че можем да ги приемем като държава – членка. Задължава ни да приемем правила за фалита на физическите лица, които не са търговци и упражняват професионална дейност", уточни експертът.

Какви са опасностите?

"Съществува обща забрана за обратно действие на закона, т.е. едни права, които вече сте придобили, изведнъж да загубите, защото не изпълнявате някакво нововъведено условие." Обясни юрисътът като подчерта, че това е негова лична позиция, и не ангажира с нея съдебната общност.

Има решение на КС - решение 12 от 2010г. по случая за давностния срок за отпуските, който се въведе след това. Тогава КС реши, че правото на отпуск, както и правото на вземане, които са конституционно гарантирани – и поради това не може това, което вече е възникнало и може да се упражни без никакви условия и срок, да се упражни под някакъв срок – а този срок в случая може да бъде и 1 ден на практика, каза той.

Къде ще са най-големите проблеми?

Най-голям проблем ще има при делата по делба, които могат да доведат и до отговорност на държавата, т.е. изплащане на обезщетения от джоба на данъкоплатеца, предупреди юристът. За добрите професионални кредитори – законът е лесно заобиколим, стана ясно от думите на съдията.

"Няма да бъде заобиколим за частни лица, които имат парични вземания срещу други физически лица, тъй като промяната важи само за физическите лица длъжници. Когато това вземане не възниква от договор, а например при делата по делба. Там ще има много сериозен проблем по уреждането на претенциите по сметки. Това са си парични претенции – например , вие сте построили нещо с още двама – трима – братя или сестри. Ако при делбата този имот не отиде при вас, а при някой от тях, те ви дължат стойността на извършеното подобрение – построена къща , ремонт или друго – това е парично вземане. То не попада в изключенията, които законодателят сочи. И всъщност, ако за 10г. вие не успеете да го съберете, вие губите тези пари. А това от своя страна води до отговорност на държавата, т.е. ако държавата е причинила това забавяне, тя ще трябва да плати, т.е. в крайна сметка от неизрядните длъжници, които 10г. се бавят и крият, ще трябва да платим всички ние като данъкоплатци, чрез бюджета, каза още той.

Според него има хипотези, при прилагането на закона, при които може да бъдат облагодетелствани дори престъпници, стана ясно от думите му.

"Кредитор и длъжник – кой ще е ние не знаем. Длъжникът може да е някой, изтеглил кредит, но може да е и шофьор на мощен джип, който ви е блъснал, и ви дължи пари за обезщетение. В този случай – ако вие – пострадалият от инцидента сте кредитор – тези 10 години не са ви много изгодни. За да се премахне този проблем, законодателят е решил да стесни обхватът на промените – казва, че те ще важат само за договори. Проблемът обаче е, че всеки договор – или поне двустранните, какъвто е този за кредит, когато не се изпълнява, могат да бъдат развалени, т.е. когато не изпълнявате договора си, аз да кажа, че не желая вече да съм обвързан с вас и развалям договора - тогава всеки трябва да върне обратно, това, което е взел. При договор за кредит – аз нищо не съм ви взел – само съм ви дал едни пари, тогава вие трябва да ми ги върнете. В този случай – това се нарича „неоснователно забогатяване“ – та , законодателят казва, че в 10 – годишна давност няма да има.", каза юристът.

При ипотечните кредити е малко по-особено, защото там е много дълъг самият срок на изпълняване на договора, т.е. това, че има 10-годишна давност не значи, че 10 г. след като сте го изтеглили и ако не го плащате – той ще изчезне. Напротив, 10 г. се смятат след датата на съответната вноска. Така че банката може да реши да не прави нищо – т.е. да трупа вноски и да се опитва да ги събира на части, или може просто да развали договора – в този случай губи договорната лихва, с надеждата поне във времето да събере тези пари независимо от 10-годишната давност, обясни още съдията.

Според него Законът за личния фалит е по-добър и дава по-добра защита, защо: "Това е втората възможност за освобождаване на длъжника от личен дълг. В този случай, за разлика от давността, която се прилага автоматично, минава времето и задължението изчезва. Тук трябва да се следи дали сте добросъвестен. Всичко е публично и ако вие скриете дори малък свой актив – губите предимството си и не можете да се освободите от дълга – защото сте бил недобросъвестен. Но ако се добросъвестни и работите честно – плащате данъци и осигуровки, имате всички права в обществото, защото сега длъжниците се крият – те работят на черно, не обявяват действителните си доходи и пр., тогава нямате проблем.", обясни той.

За да се защитите - бъдете активни, не се крийте, търсете правата си

И друго важно като детайл – няма изрично изключение на принципа, че давността не се прилага служебно от съда, т.е. и за тази 10-годишна давност, както и досега, длъжникът трябва да възрази. Ако се образува съдебен процес, той трябва да каже на съда – правя възражение, че е изтекла давността, или поне да прати писмо до банката. Но със сигурност съда няма да постанови,ч е такова вземане няма, просто като установи, че са минали 10 г., каза експертът.

Със сигурност е добре да имаме такова законодателство – за да нямаме вечни длъжници, но те трябва да бъдат винаги активни и да търсят правата си независимо от абсолютни давности и други правила. Когато човек се крие – той трупа много разноски – и сега и при евентуален личен фалит ще е така. Получаването на документ от съда е много важно, за да си защитим правата. Когато някой се опитва да се укрива, системата е такава, че системата прави така че да го защити – избира му служебен адвокат, но ако той изгуби делото – разноските му стават много по-големи. И от тук тръгват проблемите. Затова , не се крийте – търсете си правата, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com