X
 
 

Намаляват държавната лихва за просрочени задължения

6469
Намаляват държавната лихва за просрочени задължения
Снимка: Thinkstock

Драстично понижаване на законната лихва, която се прилага при просрочени задължения у нас, предлагат група депутати от управляващата коалиция. Основните мотиви на вносителите са, че настоящият размер на законната лихва не отговаря на социално-икономическата ситуация в страната, покачващите се цени, спада в оборотите на предприятията, икономическата несигурност и практиките в Европейския съюз. Това става ясно от проект на закон за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите, внесен в Народното събрание.

Предвижда се, новото ниво на законната лихва да бъде различно, както за търговците, така и за физическите лица. Понастоящем законната лихва у нас се изчислява на база основен лихвен процент (ОЛП) на Българската народна банка, като към него се добавят 10 процентни пункта. Това ниво се прилага в еднакъв размер за гражданите и бизнеса.

Според предложението, новият размер на лихвата за просрочия не трябва да надхвърля ОЛП на БНБ плюс 8 процентни пункта за търговците и ОЛП плюс 4 процентни пункта за физическите лица. Това означава, че конкретно за физическите лица, лихвата за просрочия ще намалее над два пъти – от 10% на 4%, ако законопроектът получи зелена светлина.

Основният лихвен процент на БНБ обикновено е нулев, така, че размерът на добавката към размера на законната лихва реално определя същинския ѝ размер. При едно евентуално повишаване на ОЛП от страна на БНБ обаче, законната лихва може да придобие доста високи измерения. 

Законната лихва е тази, която не подлежи на договаряне между страните по договорите, тоест възниква по силата на закона. Тази лихва се прилага по забавени плащания към държавата като неплатени данъци, такси и прочее. Смисълът на законната лихва е да служи като механизъм за обезщетения при възникнали просрочия по смисъла на Закона за задълженията и договорите. За разлика от договорните лихви при заемите, която се определя по силата на договор между две страни, размерът на законната лихва се определя от Министерски съвет.

Ако предложението бъде прието, новият размер на законната лихва няма да действа със задна дата. Това означава, че лихвата по стари задължения, възникнали преди влизането в сила на изменението в закона, ще продължи да се изчислява по настоящите правила.

Размерът на законната лихва за последно е определян през 1994 година, става ясно от мотивите към законопроекта.

Какво е законна лихва и кога се прилага?

Всеки лев изхарчен днес е по-скъп от всеки лев изхарчен утре. Тази крилата фраза може да се използва за онагледяване на термина лихва. ...

„От тогава до днес са изминали 27 години, през които настъпиха значителни промени в обществено-икономическите отношения в страната, в покупателната способност на българското население, както и бе натрупана инфлация през периода. Действащият към момента ЗЗД (Закон за задълженията и договорите, бел. ред.) в тази му част не отразява тези промени.”, пише в мотивите.

„Той по никакъв начин не отчита настъпилите трансформации в държавата, обществото и икономиката от последните две и половина години, предизвикани от пандемията от КОВИД-19, от вътрешно и външнополитически събития, довели до съществено повишаване на цените на източниците на енергия и горива, до покачване на цените на основните стоки за бита, до намаляване на оборотите на предприятията, съпроводено с увеличаване на разходите за производство, до икономическа несигурност и нестабилност.”, посочват от вносителите.

Според документа, законната лихва в държавите от ЕС варира между 4% и 8% и често е диференцирана според качеството на длъжника – търговец или нетърговец.

Настоящият размер на лихвата е завишен, посочват вносителите, като „това променя самата правна природа на законната лихва, като трансформира нейната функция от обезщетителна в силно санкционна.”

Още: МВФ: Реформа на плоския данък може да намали неравенството в България

Още от ФИНАНСИ:

Теглим все повече бързи кредити, нарастват с близо 780 млн. лева за година

Сребърният фонд покрива изплащането на пенсиите за едва 3 месеца

Лизингът на леки автомобили у нас нараства с над 13% за година

Закриха близо 150 000 депозита само за три месеца

Средната заплата в София стигна 2340 лева

Средният осигурителен доход надхвърли 1200 лева

Търгуваме без такси и комисиони на БФБ на 15 юни

Пласираха нов държавен дълг за 300 млн. лева

Данъчните облекчения за деца вдигнаха броя на подадените данъчни декларации

В БДЖ отчитат увеличение на приходите, започват увеличение на заплатите

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com