Николай Косев: Добруването на Габрово ще бъде вдъхновението за мен и екипа ми

2055
Николай Косев: Добруването на Габрово ще бъде вдъхновението за мен и екипа ми
Снимка: Личен архив

Кандидатът за кмет на Габрово от МК "БСП за България" Николай Косев събра на едно място най-интересните въпроси, които са отправяни към него по време на кампанията от жителите на града.

Въпрос: Кои са първите три неща, които ще направите, ако станете кмет?

Отговор: Първостепенно за мен, още от първия работен ден, е създаването на екип – от почтени, енергични професионалисти. Имам визия за хората в него - отбор от съмишленици с обща цел, обща енергия и вдъхновени от едно – добруването на Габрово. На второ място община Габрово има сериозни дългове. Над 18 милиона. Има и доста сериозни финансови корекции по проектите – близо два милиона. Ако се вгледаме в бюджета ще видим, че концентрацията на средства е в центъра, а за кварталите и селата не достига почти нищо. Необходима е реорганизация на финансите и по-добро целеполагане. Единствено един сериозен одит може да покаже каква е реалната картина, къде е има нередности, нарушения. Третото нещо, с което ще се заема още от първия ми работен ден е да направя града достъпен за хората с увреждания – да бъдат боядисани в светлоотразителна боя предпазните колчета, които разделят тротоара от пътното платно, да бъдат сложени звукови сигнали на всички светофари, а на тротоарите да бъдат изградени постъпи за хора с колички.

И тъй като сме в града на шегата, но не на шега, обещавам в Габрово отново да посрещаме заедно Нова година на 31 декември, а не както последните години ден по-рано. Ще бъда с хората на града и в празник, и в делник. 

В.: Имате ли информация за финансови корекции по проектите с европейско финансиране, защото не е тайна, че при провеждането на тръжните процедури за един или друг проект, има множество въпросителни и съмнения за нагласени процедури, за корупция, отклоняване на средства, за потъване на средства. Как ще се справите с тези наложени от годините омерти за уреждане на наши фирми и хора, често специално доведени отвън. Не е ли редно парите на габровци да се управляват от габровци, процедурите по различните проекти да бъдат изпълняване от местни фирми?

О.: Да, има сериозни финансови корекции – близо два милиона лева и това става ясно от отговор на въпрос към народния представител Валери Митов. В нашата държава има закони, които трябва да се спазват. И всеки, който ги нарушава трябва да понесе отговорност за действията си. Най-честите нарушения са при възлагането на обществените поръчки и в последствие стриктното изпълнение на договорените дейности. Що се отнася до хората – ще търся добрите професионалисти най-вече от Габрово и съм убеден, че такива има.

В.: Какво ще стане с бизнеса Ви, ако станете кмет?

О.: На всички важни нива в компанията има подготвени хора, които могат да вземат самостоятелни решения по целия производствен процес. Що се отнася до управлението, баща ми – Иван Косев, е човекът.

В.: Как ще се влиза при Вас, при кмета на Габрово?

О.: Вратата ми винаги ще бъде отворена. Предвиждам приемен ден всяка седмица, както и срещи с медиите, за да я ясна посоката, в която вървим. Хората ще имат възможност да участват пряко в управлението чрез създадените за тази цел възможности за сигнали до общината, обществени обсъждания, както и стимулиране на формите за пряко участие на гражданите.

В.: Защо се кандидатирахте за кмет?

О.: От години чакам политиците да се очовечат. Аз не съм политик, не съм членувал в политическа партия до момента. Но да стоиш отстрани явно не променя нещата, не променя системата. В това, което правя, съм доказал с времето, че мога да си върша работата добре. Приех това предизвикателство, защото града ни има нужда от нов тип управление.

В.: Имате ли визия за промяна облика на града?

О.: Имам разбира се. Като започнем от почистването на река Янтра, минем през недовършените ремонти и почупената настилка и тротоари. На една от срещите хората споменаха за премахнатата мраморна настилка до Спортната зала, която беше заменена с бетонна такива и се прави ремонт на ремонта – и не само там, минем през неуредените квартали с липса на места за отдих и детски площадки, десетките дупки по улиците. Да не продължавам.

В.: Разкажете за някои от вашите идеи, които до момента не са правени в Габрово?

О.: Имам доста такива, които могат да се случат с много малко финансови средства и се случват в други общини. На една от срещите фирма изрази готовност да спонсорира засаждането на дърво в чест на всяко новородено дете. Представяте ли си един такъв парк и всяко дърво свързано един нов жител на общината? Подобна инициатива би предизвикала и други фирми за реализирането на други благородни идеи.

В.: Какво сте направили за града ни досега?

О.: Не ми се иска да афиширам каузите, зад които съм заставал. В работата си помагам на много хора, за които другите врати са затворени, като им давам възможност за реализация, израстване, професионален опит, нормален живот. Хората правят града ни!

В.: Имате ли някаква идея как може да спре обезлюдяването на Габрово, да се задържат младите хора?

О.: Това е ключовият въпрос и от началото на кампанията и почти на всяка среща и интервю давам отговор на този въпрос. Като се започне от привличането на инвеститори, които да предлагат добри възможности за реализация на тези млади хора, второ и абсолютно необходимо е по-добра среда, по- добри публични услуги и трето предоставяне на стимули под различни форми. Нека не забравяме и възрастните хора, които са по-голям процент от нашето население – и те имат нужда от по-добра среда и отношение. Хората ще бъдат основен приоритет в моята работа като кмет.

В.: Чуват се различни мнения на граждани, които недоволстват срещу засиленото циганско присъствие в града?

О.: Ромите – никак не ми е приятно, когато им се лепят етикети. При мен работят роми, които са отговорни към изпълнението на поетите задължения. Трябва да се погрижим за тяхната социализация, интеграция и реализация. Относно слуховете за засиленото присъствие на цигани отвън заради изборите, това е работа на компетентните органи, те трябва да вземат отношение.

В.: Какво мечтаете за Габрово?

О.: Искам парите на града да остават в града и за хората, а е не да потъват в нечии джобове. Искам средата в Габрово да не е враждебна към децата. Искам градът де е спокоен, чист и сигурен за игра, далеч от компютъра. Градът и грижата за него не са политически въпрос, а въпрос на професионализъм и обич. Габрово не е политика, а прекрасният ми дом.

В.: Обиколихте ли селата и кварталите. Какво е вашето мнение за състоянието им?

О.: Всеки ден от първата седмица на кампанията сме или в някой квартал и по селата. Срещи направихме почти навсякъде – от най-малкото село - до най-отдалечения квартал. За съжаление, концентрацията на средствата е в центъра, за кварталите и селата почти не достигат средства. Ключовите проблеми са липсата на транспорт, зони за отдих, лошата инфраструктура, проблемите със снегопочистването и чистотата в по отдалечените и труднодостъпни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com