Николай Косев - искрено и лично за семейството, бизнеса, за хората и Габрово

3090
Николай Косев - искрено и лично за семейството, бизнеса, за хората и Габрово
Снимка: Личен архив

Николай Косев е млад предприемач, общественик, ангажиран със социални и граждански каузи. Негова е инициативата за промяна на герба на град Габрово с идеята мотото „Трудъ и постоянство” да стане „Любов, трудъ и постоянство”. Към настоящия момент Николай Косев е издигнат от местна коалиция „БСП За България“ за кмет на Габрово.

– Г-н Косев, от представянето Ви досега хората Ви разпознават сред останалите кандидати за кметския стол като млад човек с успешен бизнес. Разкажете малко повече за себе си. Какъв е Николай Косев в ежедневието?

– Работохолик от сутрин до вечер, защото зад гърба ми стоят много хора, които разчитат на мен. Действително за мен работата и изграждането на семейния бизнес са на първо място, поне досега бяха. Но с възрастта човек сменя приоритетите си. В работата си, която започнах още преди да завърша училище, помагайки на родителите си, и до ден днешен, влагам невероятна страст. Но с годините осъзнавам, че човек не може да живее самоцелно, а е създаден да направи добри неща в своето време, че всяко поколение води битката на своя живот. Имал съм много трудни моменти и предизвикателства, но едно зная със сигурност – знанието, почтеността, упорития труд и волята са гаранти за успех Имам своята работа, мога и помагам на отделни хора почти всеки ден, но осъзнавам, че това вече не е достатъчно. Защото трябва да се решават проблемите на много повече хора – това ме мотивира да приема номинацията да се включа в надпреварата за кмет на Габрово на обединение от различни партии, което включва, освен най-старата партия в България БСП с нейните коалиционни партньори и ПП "Български гласъ", КП "България на регионите", ПП "МИР", ПП "Български социалдемократи", КП "Неутрална България", ПП "Партия Консервативна България", ПП "Партия на Зелените". Подкрепен съм и от ПП „Има такъв народ“.

В свободното си време, което е ограничено, съм с любимите си хора – жената до мен, прекрасна е и много я обичам, племенницата ми, семейството, приятелите. Не гледам телевизия, обичам да чета, обичам разходките в планината и филмите със супергерои и рицари, защото там доброто винаги побеждава, за съжаление не както е в реалния живот.

И понеже ме питате за личния ми живот, ми се иска да Ви разкажа за преживяното в Аляска преди 15 години, където бях на студентска бригада. Работих по 16 часа на ден в студ и лишения, чистейки риба, изтощен до краен предел. Но целта ми не беше толкова да спечеля пари, а да изпитам себе си, докъде мога да издържа. Там високо оцениха тази моя упоритост. За разлика от останалите аз не отидох никъде из Америка, само работа и работа. Спечеленото веднага инвестирах в бизнеса тук. Обещах да отида и следващата година, и го направих. Прекрасно се разбирах с шефовете и те ми предложиха да остана на много по-лека ръководна позиция, но не приех, защото исках да се върна при семейството и приятелите. В следващите години многократно се свързваха с мен, за да се върна, но не това беше целта ми, когато отидох там. Все още имаме прекрасна връзка с тях. Благодарен съм за този опит, защото той ми показа, че мога – стига да искам. Това влагам и всеки ден в работата си.

– Какви, според Вас, са основните проблеми на бизнеса в Габрово? Какви решения за икономическото развитие на града ни предлагате?

– Основните проблеми на бизнеса са недобрата връзка с администрацията, даването превес само на определени фирми и най-вече липсата на работна ръка. За никой не е тайна, че Габрово е най-бързо обезлюдяващият се район. В момента, в който младите завършат, те отлитат към столицата и чужбина. Габрово не е привлекателно за тях. Нека застанем някоя сутрин на изхода към Севлиево и ще видим колоните от коли и автобуси, които заминават и за там. Явно има проблем и това трябва да ни е фокус – задържането на хората. Има различни инструменти за това – през жилищна политика, през данъчни преференции, по-добри публични услуги, по-добри заплати, по-добра среда за живот. А за бизнеса – задайте си въпроса защо индустриалните ни зони не са привлекателни за високотехнологични инвестиции – от една страна инфраструктурата, което е ангажимент на общината и държавата, от друга управлението им, промотирането им, от трета данъци, такси, административни услуги. Имам успели приятели в чужбина, които по време на пандемията искаха да се завърнат, да инвестират тук, но за съжаление не намериха стимула, който да ги задържи. А други общини го правят. Да, действително сме общината с много голям дял привлечени европейски средства, но те дали са таргетирани и дали е търсена полезността им, или просто са усвоен ресурс без голяма полза за хората. Това ще се опитаме да променим, не просто проекти, за да усвоим едни пари, а полезни за хората инвестиции.

– В средата на кампанията сте. Какви са Вашите впечатления от срещите Ви с хората?

– Срещите с хората са най-хубавото нещо в тази кампания. Признавам си, толкова различно вече виждам града си най-вече заради тях. Живея тук 37 години, но забързаното ми ежедневие ме караше да не се вглеждам в лицата на града, а сега сякаш завесата се вдигна. Има нещо интересно в нашия град и се усмихвам, като го казвам. Хората не се оплакват. Те си го харесват такъв какъвто е, независимо проблемите с улици, тротоари, транспорт, чистота. Има една габровска гордост, която ги държи, едно самочувствие за принадлежност. Като им заговоря за проблемите сякаш осъзнавайки, че нещо лошо се говори за града ни и те отвръщат – проблеми, проблеми, но ние си го обичаме. И аз така! Обичам града си и благодаря на всички за прекрасните срещи – те ме мотивират и ми дават посока за преоценка на идеи. Аз и екипът ни можем да смятаме, че определени идеи са правилни за развитието на града ни, но хората трябва да са барометър за всяко едно решение. Такова следва, да е и управлението на града – открито, прозрачно и мнението на габровци да бъде чуто и предложенията им реализирани по най-полезния начин.

– Какво бихте казали на опонентите си?

– На опонентите си предлагам да се опитаме след 29-ти октомври, всичко, което сме обещали на хората, да го направим заедно. Управлението на града ни не трябва да е капсуловано и съсредоточено в едни ръце. Във всички листи има професионалисти и хора с визия за града ни, които могат да бъдат полезни. Това ще кажа – аз не ги виждам като опоненти, а като партньори за утрешния ден. В бизнеса винаги съм бил екипен и дългосрочен играч. Ако говорим за изборите – те са един вид проверка на доверие. След 29-ти животът продължава, независимо от крайния резултат. Не съм си подредил работите от тия избори до ония избори. Според мен, това е грешният начин и за правене на местна политика. Ти трябва да знаеш къде искаш да заведеш хората, докъде да стигнеш. И утре, независимо от резултата, бъдете сигурни, че аз няма да спра да помагам на всяка добра кауза за Габрово. Всеки, който ме познава, знае, че може да разчита на мен. Габрово има интересен икономически профил, но индустриален център ли е? Габрово има уникални природни и културни дадености, но туристическа визитка на България ли е? Габрово е известен със своя хумор, но сградата ли прави това или продуктът, който генерира? Това са въпроси, на които искам да търсим отговор заедно с хората и за хората, защото всички ние сме свързани и обичащи града си.

- На 20 октомври (петък) организирате среща с Тома Томов и проф. Иво Христов. Разкажете ни повече за това събитие?

Решихме да организираме дискусия с Тома Томов и проф. Иво Христов - двама българи, които нямат нужда от представяне. Събитието ще се състои в художествената галерия "Христо Цоков" в 17:30 ч. и всички са добре дошли. Разговорът с двамата интелектуалци ще бъде посветен на поредицата от кризи и международни събития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com