Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

5792
Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?
Снимка: Музей на хумора и сатирата/Museum of Humor and Satire - Facebook

Изисках от Министерството на културата констативен протокол от проверка на Дома на хумората и сатирата (в Габрово), който е секретен. Това каза в отговор на изрични въпроси на Actualno.com депутатът от БСП Валери Митов.

Секретност за държавния хумора и сатира – защо?

Г-н Митов сподели изрично, че министерството е правило "проверка" в Дома на хумора и сатирата. Защо обаче – отговорът беше: "Нямам представа".

"Всички одитни доклади, имам и други казуси с други министерства, с които се занимавам, винаги са така", подчерта народният представител пред Actualno.com. Предвид, че констативният протокол е секретен е разбираемо защо г-н Митов няма как да каже публично това, което се съдържа в него, дори да го знае в подробности.

Факти

На 8 март, 2024 година Община Габрово официално обявява конкурс за нов директор на Музей "Дом на хумора и сатирата". Срокът за подаване на документи изтича на 8 април, 2024 година.

Защо се налага избор на нов директор – два дни след публикуването на обявата на конкурса досегашният директор Маргарита Доровска съобщава в личния си профил във Фейсбук, че има конкурс и приканва желаещите да кандидатстват. В профила на Доровска изрично пише и, че тя е куратор на Център "Кристо и Жан-Клод", има и специална статия на Forbes Bulgaria за центъра, посветен на Христо Явашев. В материала е посочена същото – че Доровска е куратор, като статията е от 24.10.24 г.

Още: Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 160 години от обявяването му за град

Зад кулисите

Оттук-нататък вече следват най-важните въпроси:

  1. Какво е показала проверката на Музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово?
  2. Защо всъщност е направена проверка – изглежда, че не говорим за стандартен одит предвид казаното от г-н Валери Митов за "проверка" пред Actualno.com?

Проверка на Actualno.com потвърди, че г-жа Нела Рачевиц изпълнява временно длъжността на директор на музея. Тя е на поста от септември, 2023 година, когато Маргарита Доровска се е оттеглила – това казаха от Музей "Дом на хумора и сатирата" пред Actualno.com. Предвид секретността на одитния доклад остава неясно дали проверката на Министерството на културата касае времето, в което г-жа Рачевиц е начело на музея или засяга времето, в което г-жа Доровска е начело? Или период, който обхваща управлението и на двете?

Съгласно условията на конкурса за нов постоянен директор на музея – той/тя да има висше образование, с професионална област изкуства; социални, стопански и правни науки. При това положение, открит е въпросът дали г-жа Рачевиц отговаря на тези условия? Тя е и.д. директор, не постоянен. Проверка на Actualno.com в личния профил във Фейсбук на г-жа Рачевиц сочи, че тя е вписала като висше образование следване в Лесотехническия университет в София. Г-жа Рашевиц е била зам.-кмет на Габрово, а там вече четвърти мандат градоначалник е Таня Христова: Балотажът в Габрово: ГЕРБ бие "Възраждане"

Дали проверката на Министерството на културата е довела до санкция (има констативен протокол), за какво и колко голяма – неофициално се говори за нещо по-сериозно, но официално няма потвърждение.

На 10 март, 2024 година Нова телевизия публикува репортаж със заглавие "Възможно ли е Габрово да стане Европейска столица на културата 2032". В него акцентът пада върху Център "Кристо и Жан-Клод" и Маргарита Доровска, която споделя, че "възможността е за много повече, за много по-голяма видимост и много по-голямо позициониране на международната карта". Ако Габрово стане Европейска столица на културата, със сигурност културата в града ще получи много сериозен тласък, включително финансов - както и тези, които създават и се грижат за културния сектор: Още: Габрово ще приеме най-мащабното Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата

Освен Валери Митов, Actualno.com разполага с информация, че и общински съветник в Габрово е повдигнал въпроса с проверката, като се очаква развитие и в това отношение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

ЕРМ Запад и ТУ-Габрово ще си партнират в подготовката на специалисти за енергетиката

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com