В Габрово излизат на протест заради размера на детските надбавки

3220
В Габрово излизат на протест заради размера на детските надбавки
Снимка: Getty Images / Guliver

Майки от Габрово ще излязат на протест пред сградата на Общината в четвъртък.

Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново Евгения Тодорова, организатор на националните протести. Недоволството си те ще изразят точно в 11.00 часа. Майките настояват за осигуряване на повече грижи за децата в България.

Родители излизат на протест в Трявна и Габрово

Протест на родителите ще се проведе в Трявна и Габрово. Събитието е насрочено за 10 декември от 11:00 часа пред административните сград...

Първото им искане е да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014 г.

Те настояват и за обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често.

Третото искане на майките е увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от минималната работна заплата или 60 лева (при минимална работна заплата от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

Майките настояват и за осигуряване на места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Друго искане е свързано с осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ. Протестиращите настояват и за адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца - осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания, подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Майките искат и осъвременяване на обезщетенията за деца в неравностойно положение съобразно актуалния размер на Минималната работна заплата. Те настояват и за поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско развитие и интеграция при установяване на нарушено такова.

Пожарът в Габровско се е възобновил

Пожарът в Габровско се е възобновил отново през нощта. Огънят се разпространява по три направления - Врабците, Лъгът и Узана. 20 пожарн...

„Исканията ни бяха вкарани до Президента, Народното събрание и Министерски съвет, ден преди да се гласува републиканския бюджет. За съжаление ни казаха, че сме закъснели. Но всички знаем, че в средата на календарната година се прави актуализация на бюджета. Затова решихме да подраним с половин година и ежеседмично да им напомняме за нашите искания и да ги призоваваме към диалог”, посочи Евгения Тодорова. Тя припомни, че според официалната статистика 500 000 деца в момента са в риск от бедност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

ЕРМ Запад и ТУ-Габрово ще си партнират в подготовката на специалисти за енергетиката

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com