Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

08 май 2024, 06:55 часа

Всеки градинар с опит знае, че листните въшки не се появяват сами в градината и че появата им задължително се предхожда от появата на мравки. Но независимо от причината за появата им, борбата с тях се осъществява с помощта на химия или народни средства.

Най-лесният градинарски трик против листни въшки

Листните въшки са коварни заради числеността и апетита си. Тези ненаситни насекоми причиняват значителни щети на култивираните растения. Всеки градинар трябва да бъде подготвен, че след отстраняване на паразитите те могат да се появят отново. Но опитните градинари разчитат на един стар градинарски трик.  Според тях този метод може да се използва почти редовно и че не може да навреди на насажденията.

Става въпрос за дима - листните въшки не го понасят.

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Ако не сте пчелар и нямате пушалка, тогава обикновена тенекия ще ви свърши работа. Направете няколко дупки в нея, поставете вътре намаслен парцал (потопен в растително масло) и го подпалете.

Загасете открития пламък и оставете парцалите да тлеят в буркан, който можете да закачите на дърво, храст или да поставите в градинска леха. Най-важно е димът да е гъст и обилен. Градинарите, прилагащи този метод са убедени, че е достатъчно да се опушат растения, нападнати от листни въшки само за минута и паразитите ще умрат.

Други методи за превенция на листните въшки

Трябва да започнете в началото на пролетта, преди пъпките да се събудят - третирайте храстите и дърветата при температури над плюс 4 ° C върху все още голи стволове с одобрени инсектициди.

Сред превантивните мерки има такива, които могат да се прилагат почти през целия сезон. Можете да засадите растения като моркови, копър, магданоз, копър и други. По този начин ще примамите мухи, които се хранят с листни въшки.

Можете също така да поставите саксии за цветя с дървени стърготини - листните въшки могат да се заселят там. Направете хранилки и кутии за гнездене на птици - те ядат листни въшки в големи количества.

Засадете лавандула в лехата заедно с розите, тя отблъсква зелените листни въшки, а мащерката, засята до бобовите растения, ги предпазва от черни листни въшки.

Подхранвайте растенията правилно - листните въшки предпочитат слаби или прехранени екземпляри. Но освен това, силно и здраво растение трябва да бъде засадено на добро място, където има достатъчно светлина и вода и добра циркулация на въздуха - всички тези условия също са надеждна защита срещу малките паразити.

Дървото, което е като магнит за листни въшки и червеи


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес