Дори най-изсъхналото цвете ще се съживи - просто направете това

6615
Дори най-изсъхналото цвете ще се съживи - просто направете това
Снимка: iStock

 

Въпреки грижите, които полага, на всяка домакиня може да се случи нейното любимо цвете да изсъхне. Това може да се случи, ако растението остане без надзор по време на празниците или отпуск.
В някои случаи цветята все още могат да бъдат спасени. Ето какво трябва да направите, за да постигнете това. Необходимо е да приложите 4 прости действия – проверяване на влажността на почвата, премахване на изсъхналите части, осигуряване на повече светлина, подхранване и пръскане на листата. Може да заложите на подхранване с мая. 

Трикове за съживяване на най-изсъхналото цвете

Първо, трябва да проверите колко суха е почвата. За да направите това, достатъчно е да изкопаете почвата на дълбочина 2-3 сантиметра. Ако почвата е напълно суха, поливайте цветето, докато водата започне да тече през дренажните отвори.
Ако дъното на саксията има отвори за дренаж, просто потопете растението във вода до половината от височината - за предпочитане за два часа. След това го преместваме на място, където излишната течност ще се събере в чинийката под саксията. Не забравяйте, че за да следите постоянно нивото на водата и да я източвате редовно, Чинийката под саксията трябва да е суха. В противен случай корените ще започнат да гният.
Второ, трябва да премахнете изсъхналите части. Всички мъртви издънки и листа се отстраняват, което ще позволи на растението да насочи енергията си към възстановяване. В допълнение, тази техника ще предпази от разпространението на болести и вредители.
Трето, цветето се нуждае от светлина. Ако искате растението да се върне към живот, трябва да му осигурите поне осем часа светлина на ден. Понякога е достатъчно да преместите саксията, а понякога просто е необходимо да включите лампата.
Четвъртото, но не по важност правило, е подхранването. По-добре е да използвате водни разтвори, но е важно да изчислите дозировката и да следвате схемата на подхранване. И последното нещо, което остава да направите, е да напръскате растението с вода или по друг начин да овлажните въздуха.
Много домакини разчитат на подхранване с мая. Ако използвате суха мая, тогава рецептата за приготвяне на разтвора ще бъде следната: за 1 гр мая се нуждаете от 1 литър топла вода и малко захар (буквално една щипка). Смесете всичко и оставете течността да се настоява 2 часа на тъмно място, което насърчава активната ферментация. След това полученият разтвор се разрежда с вода в съотношение 1:5 и се използва за поливане на цветята. Ефектът от неговата употреба е гарантиран.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com