Ето как производителите се грижат за лавандулата през есента, за да презимува успешно

13192
Ето как производителите се грижат за лавандулата през есента, за да презимува успешно
Снимка: Getty Images/Guliver

Лавандулата е издръжливо растение. То расте добре в северните райони. Най-устойчива на студ е теснолистната лавандула. Издържа на студове до -25 °, зимува добре дори без подслон.

В продажба можете да намерите и сортове, които са по-чувствителни към студ, така че на етапа на избор на семена или разсад трябва да разберете характеристиките на конкретно растение.

Защо лавандулата зимува зле?

Въпреки издръжливостта си, дори теснолистната лавандула може да умре в мразовита зима без сняг. Снегът е естествено скривалище, но в последно време се наблюдава увеличение на резките температурни спадове без снеговалеж. В този случай лавандулата има нужда от допълнителна защита. Но тук друга беда очаква производителя.

Растението страда от преовлажняване по-често, отколкото от замръзване. Неправилният подслон може да причини смъртта на храста.

За какво помага етеричното масло от лавандула

Подготовка за зимата

Лавандулата е полухраст, затова се нуждае от ежегодно подрязване. Но в северните ширини е по-добре да не се режат есенно време, тъй като това значително снижава зимната издръжливост.

В края на октомври, както при всяко дървесно растение, трябва да се извърши водно поливане. Така през зимата ще е значително по-издръжливо. Достатъчно е да излеете 10-20 литра вода под млад храст, в зависимост от това колко дъждовна е есента. Под стария обрасъл храст се препоръчва да се излеят 50 литра вода.

След поливане храстът трябва да се мулчира с компост, изгнил оборски тор или обикновена градинска почва, като към нея се добавя пепел. Това ще запази кореновата система от замръзване. За възрастно зимно издръжливо растение това е достатъчно.

Важно! Мулчирането се извършва около храста. Не покривайте дървесните клони с компост. Това ще доведе до тяхното избледняване.

Уникални ползи от маслото от ЛАВАНДУЛА

Подслон

Ако трябва да изградите подслон за храст, важно е да запомните, че лавандулата е предразположена към гниене. Не можете просто да го огънете на земята и да го затворите със спанбонд. И използването на филм или дебел плат е строго забранено. Храстът трябва да диша.

Най-добрият вариант са дъги смърчови клони. Над храста е необходимо да се монтират дъги по такъв начин, че да има свободно пространство под тях. Поставете смърча отгоре. Този подслон задържа сняг и позволява на храста да диша.

В екстремни случаи можете да използвате spunbond, но тогава трябва да има много свободно пространство вътре в подслона, а той не трябва да е херметичен. При размразяване е по-добре да го отворите.

Възможно е да се изгради подслон само след настъпване на стабилни студове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com