Ето кои са най-лесните зеленчуци за гледане и за най-начинаещият градинар

8965
Ето кои са най-лесните зеленчуци за гледане и за най-начинаещият градинар
Снимка: Unplash

Мечтаете да приберете собствени домашни зеленчуци, но не знаете откъде да започнете? Независимо дали имате няколко контейнера на балкона или голям парцел, има много вкусни плодове и зеленчуци, които лесно можете да отгледате сами. Ето десет от най-добрите плодове, зеленчуци и култури за салата за начинаещи.

Тези растения ще цъфтят като луди в банята ви

1. Свежа салата

Дори не се нуждаете от градина, за да отглеждате свои собствена салата. Просто засейте семената в тава с влажен компост, поставете го на слънчев перваз на прозореца и се насладете на прясна хрупкава реколта само за три седмици. За реколта на открито засейте семената си в контейнери за вътрешни дворове, кутии за прозорци, повдигнати лехи или в земята през късна пролет. Ако сеете повече семена на всеки две-три седмици, събирайки отделни листа, когато имате нужда от тях, ще удължите сезона на реколтата.

2. Репички

Репичките са супер бързи и лесни за отглеждане от семена - ще можете да се насладите на собствените си хрупкави пиперливи плодчета само четири седмици след засяването. Най-добре се засяват на открито в контейнери или лехи около късна пролет (след последната слана). Когато са готови, използвайте в салати, пържени картофи или добавете тънко нарязан слой към парче препечен хляб и поръсете със сол и лимонов сок.

3. Картофи

Най-лесният начин да отгледате свои собствени е като засадите семена от картофи в големи вани или торби във вътрешния двор. Докато ги предпазвате от замръзване, можете да засадите грудките в компост от март нататък. Само не забравяйте да ги поливате добре и да „заземявате“ вашите картофени издънки, докато растат. Прибирането на реколтата е изключително лесно - просто наклонете контейнера върху пластмасов лист и претръскайте. 

4. Грах

Грахът е перфектната реколта, ако живеете в хладно и влажно място, като можете да избирате от широка гама грах за лющене, хрупкав манжету и захарни шушулки. Засейте семената си от грах директно в земята между март и юни, като не забравяте да ги поддържате с бастуни или тел за кокошарник. Те ще бъдат готови да се берат от два до три месец, между юни и август. Най-добрата част? Колкото повече берете, толкова повече произвеждат граховите шушулчици!

5. Пролетен лук

Пролетният лук дава бърза реколта само осем седмици след засяването. Засейте семената си между март и юли и ако искате да направите реколтата през следващата година още по-лесна, оставете няколко пролетни лука да цъфтят и те щастливо ще се самозасеят! Тези компактни, но вкусни зеленчуци могат да се отглеждат във вътрешни контейнери, сандъчета на прозорци или в земята. 

6. Боб

Бобът е идеалната култура за студено време. Идеален за последователни сеитби през пролетта, вие също можете да започнете по всяко време между ноември и март за много ранни култури. Просто се уверете, че земята не е замръзнала. Поддържайте растенията си добре напоени и осигурете опора, ако започнат да падат, като използвате прътове и връв.

7. Бобови зърна

Засейте семената си от боб между април и юли след последната дата на слана във вашия район. Бягащият боб се развива необуздано, така че му дайте здрава опора и много вода, докато расте. Един ред боб ще ви възнагради с почти постоянно количество шушулки през лятото, при условие че ги берете редовно, за да насърчите растенията да продължат да произвеждат. Съберете шушулките, когато са дълги около 15 см и все още са крехки.

8. Лук и чесън

Лукът и чесънът на практика са зеленчуци без поддръжка! Можете да започнете лука от семена между февруари и април, готов за разсаждане навън през май. Като алтернатива можете да закупите комплекти лук и чесън, които са готови за засаждане направо на открито през пролетта. Във всеки случай изберете слънчево място. Лукът и чесънът са готови за прибиране, когато листата им започнат да пожълтяват и падат в самия край на лятото. Уверете се, че са напълно сухи, преди да ги внесете вътре за съхранение.

9. Домати

Най-лесният начин да отглеждате свои собствени домати е като засадите присадени и готови за градината доматени растения направо в торби за отглеждане на домати. Ако изберете сорт храст с ниска поддръжка, той няма да изисква опора или премахване на странични издънки, докато расте. Младите доматени растения се нуждаят от много вода и трябва да прилагате захранка с високо съдържание на поташ на всеки две седмици.

S този прост трик листата на лука и чесъна никога няма да пожълтеят

10. Цвекло

За супер лесно кореноплодно изберете цвекло. Често настъргано сурово в салати и също толкова вкусно печено, приготвено на супа или кисело, то е вкусна, универсална и цветна култура. Семената от цвекло могат да се засяват директно във влажна земя от март до юли. Докато вашият разсад расте, просто го отдалечете на около 5 см един от друг. Те трябва да са готови за прибиране между май и септември, след като достигнат размера на топка за голф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com