Как да елиминираме "враговете" на орхидеята?

32410
Как да елиминираме "враговете" на орхидеята?
Снимка: iStock

Предлагаме ви домашни народни рецепти, за да помогнете на вашите орхидеи да цъфтят великолепно.

Средства за борба с листни въшки

Накиснете памучен тампон в седемдесет или деведесет процента изопропилов спирт, за да премахнете вредителите. Ако заразата е тежка, може да напръскате цялата част на растението със спирта.

Лютив вид спрей

Може да сложите глави чесън и две люти чушки в блендер, добавете 1/2 чаша вода, след което може да пасирате. Прекарвате получената каша през марля и добавяте до 3 литра вода. Получената течност е алкален концентрат, от който могат редовно да се приготвят работни разтвори. Смесете 1/4 от концентрата с 3 литра вода и напръскайте. И двата тип методи са безвредни за дръжките и пъпките. Пръскайте на всеки 3 дни в продължение на 2 седмици.

6 причини, поради които орхидеята не цъфти

Орхидеите са както много красиви, така и много капризни за отглеждане цветя. Всеки един вид преминава през стадиите на растеж, цъфтене ...

Репелент за термити

Разтопяват се сто грама восък за свещи и се добавя 1/4 чаша захар и сто грама борна киселина, докато разбърквате. Изсипете го на слой с дебелина около 0,5-1 см и оставете да изстине. След това го разделете на парчета и поставете около тенджерата. Внимание: Получената смес е токсична! Пазете се от деца и животни!

Репелент против насекоми

Поставете малко бурканче с евкалиптово масло между цветята - този аромат отблъсква повечето насекоми. Маслото от евкалипт също е бактерицидно, но може да увреди цветните пъпки, така че не бива да бъде използван, ако орхидеята е във фаза на цъфтеж.

Поръсване с канела

Как да накараме орхидеята да цъфти по-бързо с помощта на чесън?

Чесънът е полезен не само за ядене, но и за превенция на различни заболявания. Той е ефективен и в борбата срещу вредителите по растени...

 Това е фунгицид и може да се използва по различен начин. Употреба директно - Поръсете канела върху орхидеите. Канелена паста – Смесва се  канела с малко количество олио, за да получите гъста паста. Друг вариант е да смесите канела с казеинова гума. Нанася се пастата върху изгнилото място  се оставя  докато изсъхне.

Спиртен извлек

Алкохолните екстракти се приготвят по-бързо и имат инсектицидни свойства в допълнение към фунгицидите. Алкохолен извлек – слагат се две супени лъжици канела в петстотин милилитра изопропилов алкохол, разклатете и оставете да престои една нощ. Прецедете, за да премахнете остатъците и напръскайте болните растения.

Воден екстракт

Използвайте същата пропорция гореща вода вместо алкохол. Оставя се сместа няколко дни да престои, филтрира се и използва директно. Някои хора обичат да прилагат воден разтвор върху семената, защото се опасяват, че алкохолът ще увреди деликатните растения.

Кога не е добре да отглеждате орхидея в дома си и какво още трябва да знаете за нея?

Не е тайна, че растенията имат собствена специална енергия. Понякога тя е толкова силна, че е в състояние да преобърне живота ни. Мист...

Водороден пероксид

 Ако основата на листата на орхидеята започне да гние, изсипете раната с водороден прекис и задръжте за 5 минути, след което се накланя растението и отстранява. Оставя се нараненото място да изсъхне и поръсвате обилно с канела. Уверете се, че между листата няма повече вода.

Спрей от смесен тип

Смесете в блендер: 1 чаша алкохолен екстракт, канела 2 супени лъжици. Сложете и течен препарат за миене на съдове, допълнете с вода до 500 ml. Екстрактът има бактерицидно действие, а препаратът има инсектициден ефект.

Правилното поливане на растението е полезно за неговото отглеждане. Сред любителите на орхидеи има мнение, че тъй като орхидеите са родом от тропиците, те трябва да се поливат няколко пъти на ден. но това не е истината. Прекомерното поливане може да причини гниене на корените им. Общото правило е да се полива на всеки 5-12 дни, като се има предвид вида на растението, температурата и сезона, в който се отглежда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com