Как да накараме спатифилума да цъфти?

56085
Как да накараме спатифилума да цъфти?
Снимка: iStock

Цъфтежът на спатифилум, по-известен като „женско щастие“, винаги е добре дошло и дългоочаквано събитие за всеки градинар. Но не всеки собственик има възможност да види това цвете, както се казва в цялата му прелест. За да се постигне цъфтеж, е важно да се създаде благоприятна атмосфера за него и да се осигурят подходящи грижи.

Как да накараме спатифилума да цъфти?

1. Поддържайте температурни условия

„Женско щастие” се чувства комфортно при температури от 21 до 23 градуса по Целзий, независимо от времето на годината. Температури от 16 градуса и по-ниски, както и над плюс 25 градуса, вече причиняват известен дискомфорт в растението.

2. Осигурете на цветето необходимото количество дневна светлина

Спатифилума  се нуждае от мека и дифузна светлина. При липсата й листата на растението ще започнат да се свиват и разтягат. През зимата не може без фитолампи.

През лятото „женското щастие“ ще има достатъчно естествена светлина, основното е да поставите цветето правилно (най-добре на югоизточни или югозападни прозорци). Струва си да запомните, че излагането на пряка слънчева светлина ще изгори растението.

Често срещни проблеми при отглеждане на стайни цветя и как да ги решите

3. Засадете в подходяща почва

Почвата трябва да е лека, рохкава, леко подкиселена и питателна. Най-добре е да закупите готов субстрат, в който всички компоненти са в най-балансирано съотношение.

4. Създайте необходимата влажност

Спатифилума не понася сух въздух. За да го навлажнете, можете да използвате специално устройство или спрей бутилка. Водата трябва да се поръси близо до листата, до саксията.

5. Поливайте пестеливо

Основното изискване е хидратацията да е редовна, но умерена. Стагнацията на влага е противопоказана. През лятото спатифилумасще се радва на топъл душ, пръскане и потапяне във вода за 5-7 минути.

5 стайни цветя, които ще донесат късмет и щастие в дома ви през 2023 година

6. Подхранвайте редовно

Младите храсти трябва да се торят на всеки три седмици, докато възрастните растения се нуждаят от торене веднъж месечно. През зимата честотата на прилагане на торове се намалява на половина. През лятото листното подхранване ще бъде особено полезно. По време на периода на цъфтеж и три седмици след края му спатифилумът не се тори.

Важно!

В допълнение към спазването на всички правила за грижа, трябва да вземете предвид редица трикове. Така че в никакъв случай контейнерът за „женско щастие“ не трябва да бъде твърде просторен, саксията трябва да бъде избрана според размера на корените на растението. В противен случай може никога да не видите цъфтеж.

Опитните производители на цветя препоръчват организирането на стресова ситуация. Така че за 2-3 седмици трябва да изпратите саксията на хладно място и да намалите поливането. След известно време „женското щастие“ трябва да се постави на добре осветен прозорец и да се оплоди. Скоро спатифилумът, след такъв шок, със сигурност ще цъфти.

Като следвате всички препоръки и заобикаляте „женското щастие“ с внимание и грижа, можете уверено да очаквате това красиво растение да цъфти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com