Как да се грижим за стайните растения през зимата

4374
Как да се грижим за стайните растения през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Зимата е неблагоприятен период за стайните растения. В следващите редове ви предлагаме няколко съвета, благодарение на които да осигурите на растенията правилните условия за оцеляване през зимата.

Светлина

Само 3 препарата са ви нужни, за да приготвите супер тор за растенията си

Универсалната и доказана тор за стайни цветя се състои от три прости съставки - борна киселина, калиев перманганат и йод. Всеки произв...

През есенно-зимния период количеството светлина, достигащо до помещенията, е по-малко и може да бъде недостатъчно за много стайни растения. Това причинява удължаване на междувъзлията (стъблата са отпуснати, а листата са слабо разпределени, леки и удължени), листата окапват, а понякога дори цялото растение загива. Растенията с ярки и пъстри листа страдат от най-голям дефицит на светлина (оцветените сортове могат да загубят петна или шарки).

За да осигурите на растенията възможно най-много светлина, поставете ги възможно най-близо до прозореца. Стаите с прозорци на югоизток са по-добре осветени, така че си струва да преместите растенията в такива помещения. Нека се опитаме и да пуснем колкото се може повече светлина в стаите – не закривайте прозорците със завеси и пердета през деня.

Температура

За да се компенсира липсата на светлина през есенно-зимния период, температурата на въздуха в помещенията с растения трябва да се понижи. В апартаментите е трудно, защото ще трябва да намалим температурата до ниво, което не би било удобно за нас самите. Най-добре е през това време да преместите растенията в по-хладни помещения. Обикновено обаче нямаме такава възможност, а искаме да се наслаждаваме на гледката на растенията през цялата година. Тогава решението е да поставите растенията близо до прозорци или на первази на прозореца - там трябва да е най-готино, ако, разбира се, няма радиатор под прозореца. Но не забравяйте, че мразовитият въздух, който влиза в стаята при отваряне на прозорци, може да бъде вреден за растенията. За да попречите на студения въздух да преминава около нашите растения докато проветрявате, просто ги преместете към задната част на стаята.

Растенията, които за нищо на света не трябва да стоят в дома ви, защото ви вредят

Знаете ли кои растения не е добре да отглеждате в дома си, защото са опасни за вас и семейството ви? Красула Макар и да е известно ка...

Вода

През есента и зимата растенията се нуждаят от по-малко вода, излишната вода може да навреди повече от нейния дефицит, така че поливането трябва да бъде ограничено. Поливането през този период е, за да се предотврати изсъхването на растенията. Обикновено поливаме растенията веднъж на две седмици, само когато почвата е суха, колкото по-ниска е температурата, толкова по-рядко поливаме растенията.

Влажност на въздуха

По време на отоплителния период влажността на въздуха в нашите апартаменти обикновено е много ниска и неподходяща за растенията. За да го увеличите, можете да използвате електрически овлажнители за въздух, да окачите контейнери, пълни с вода на радиатори или дори да поставите мокри кърпи върху тях. Добра идея е да поставите саксии с растения върху поставки, пълни с малки камъчета, да налеете вода в стойките, която чрез изпаряване ще повиши влажността на въздуха около растенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com